Ριπές:

H ψυχολογία μου σήμερα δεν είναι καλή. Είμαι επηρεασμένη από ένα φαινόμενο απίστευτης ανηθικότητας που βίωσα πρόσφατα και με έχει συγκλονίσει. Η απόλυτη διπροσωπία απέναντι στη δική μου ατολμία-ευτυχώς τελικά ! Και συνάμα η απέραντη μοναξιά σε συνδυασμό με την μόνιμη «καβάτζα» του άλλου προσώπου. Πολύ άσχημο επίσης είναι να ρίχνεις τις ευθύνες στους άλλους όταν εσύ παραδοσιακά είσαι λάθος και αναπόδραστα ψεύτης. Κρίμα!

Έτσι όμως δεν είναι και οι πολιτικοί μας. Πρώτοι στο παραμύθι και σε κάθε μορφής ανηθικότητα. Η αλήθεια είναι ότι η οικονομική κρίση επέφερε όχι μόνο κρίση θεσμών αλλά και συνειδήσεων.

Μόνο το Δ.Σ. του ΕΟΤ θα κάνει γριφώδεις ανακοινώσεις. Ας κάνω και γω η κακομοίρα μια. Για έρευνες αγοράς αφήνουν εσφαλμένα υπονοούμενα στον Οργανισμό; Άλλωστε μόνο με έρευνα αποκαλύπτεται η αλήθεια…

Για να σοβαρευτούμε τώρα…

– Τόσο η μαρίνα του Αλίμου όσο και ο Αστέρας της Βουλιαγμένης δεν θα ενσωματωθούν στην «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.». Βέβαια να δούμε πως θα ξεμπερδέψει ο Νότης Μηταράκης με το δήμαρχο Καλλιθέας Ασκούνη που θέλει να κάνει όλη την έκταση του beach volley πάρκο.

– Καλός ο Nick the Greek του ΕΟΤ στην πρώτη συνάντηση του με τους τουριστικούς συντάκτες όντας καλός γνώστης της επικοινωνίας

– Ποιος πρόεδρος Φορέα κατηγορεί τη Βασίλισσα Όλγα όπου σταθεί και όπου βρεθεί;

– Αναβάλλεται η XENIA 2012. Η πρωτοφανής ύφεση στη χώρα, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στις τροποποιήσεις του αναπτυξιακού νόμου και τα απύθμενα φέσια του 2011, ανάγκασαν τον Πατριάρχη στο χώρο των Εκθέσεων Τάσο Κούμανη να αναβάλλει τη φετινή διοργάνωση αφού ο όρος ποιότητα που προσιδιάζει με το χαρακτήρα του δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί υπό το πρίσμα της κρίσης.

Ιερές Business

Την αξιοποίηση εκτάσεων φιλέτων που διαθέτει έχει θέσει ως στόχο της η εκκλησία. Σύμφωνα με πληροφορίες εις σάρκαν μια σχεδιάζεται να γίνει η αξιοποίηση της υψηλής αξίας έκταση που διαθέτει η εκκλησία της Ελλάδος στο Καβούρι με τον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Το οικόπεδο της εκκλησίας που γειτνιάζει στον Αστέρα της Βουλιαγμένης έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του Εμίρη του Κατάρ και μελετάται ο τρόπος της από κοινού εκμετάλλευσης της έκτασης στον επικείμενο διαγωνισμό. Τούτο μεταξύ άλλων συζητήθηκε στη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη, όπου υπήρξε ενημέρωση για το νομοσχέδιο για τις σύνθετες τουριστικές επενδύσεις που προωθεί. Άλλωστε η εκκλησία της Ελλάδος ενδιαφέρεται και για την αξιοποίηση νησιών που διαθέτει καθώς και 7 εκτάσεων συγκεκριμένων Μητροπόλεων.

Τουρκικό μπάσιμο στις μαρίνες – Το Deal με Κυριακούλη

Με Δούρειο Ίππο τις μαρίνες διεισδύει δυναμικά στην Ελλάδα ο τουρκικός κολοσσός Dogus. Το φλερτ έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες επίκειται επιχειρηματικός γάμος μεταξύ του Ομίλου Κυριακούλη και του Dogus Group εντός του έτους. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική εταιρεία είχε αποστείλει σχετικό γράμμα -που είχε ως επίκεντρο την απόκτηση μαρινών στο Ιόνιο- στο υπουργείο Τουρισμού τον περασμένο Αύγουστο. Όπως αποκαλύπτουν οι ίδιες πηγές το ενδιαφέρον δεν είναι επιδερμικό δεδομένου ότι ο πρόεδρος του τουρκικού επιχειρηματικού γίγαντα που αποτελεί μια εκ των 3 ισχυρότερων κοινοπραξιών της Τουρκίας, Ferit Sahenk συναντήθηκε πριν 10 ημέρες με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Κατά πληροφορίες στη συνάντηση, η σπουδή της τουρκικής πλευράς δεν περιορίστηκε στο θέμα των μαρινών, αφού λέγεται ότι υπήρξε ενδιαφέρον για τις σύνθετες τουριστικές επενδύσεις και το fast track, για ακίνητα του ελληνικού δημοσίου, καθώς και για την δυνατότητα απόκτησης ξενοδοχειακών μονάδων. Μάλιστα η τουρκική πλευρά καλοβλέπει και τον τομέα του Real Estate διότι αναζητεί τη φόρμουλα να συμμετέχει ως partner σε ένα εκ των 4 εταιρικών σχημάτων που πέρασαν στην τελική φάση στο διαγωνισμό του Ελληνικού.

Την ίδια ώρα στο επιχειρηματικό κομμάτι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μετοχική είσοδος στην «Κυριακούλης Μεσογειακαί Κρουαζιέραι ΑΕ» που αποτελεί την θυγατρική της εισηγμένης, είναι επί θύραις, γεγονός που επιβεβαιώνει στο tourismtoday.gr ο επικεφαλής του ελληνικού Ομίλου Σταύρος Κυριακούλης τονίζοντας ότι η συμφωνία καταρχήν θα περιλαμβάνει την απόκτηση μαρινών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Κροατία και το Μαυροβούνιο. Κατά άλλες πληροφορίες η Dogus Group δρομολογεί την απόκτηση ισχυρής μετοχική θέση στη μαρίνα των Γουβιών, της Λευκάδας, της Καλαμάτας και της Ζέας, ενώ σχεδιάζεται η από κοινού κάθοδος με τον όμιλο Κυριακούλη στον επικείμενο και εντός του 2013 διαγωνισμό του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για τον Άλιμο. Υπογραμμίζεται ότι η μαρίνα Αλίμου διαθέτει τις περισσότερες θέσεις ελλιμενισμού στη Μεσόγειο. Η εξέλιξη της σχέσης Dogus-Κυριακούλη είχε ήδη προδιαγραφεί τον περασμένο Ιούνιο όταν η D-Marin Investment συμμετείχε με τον όμιλο Κυριακούλη σε κοινοπρακτικό σχήμα για την απόκτηση της μαρίνας Μανδρακίου στη Ρόδο, όμως ο εν λόγω διαγωνισμός ακυρώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ την ίδια περίοδο η τουρκική πλευρά διέρρεε ότι σε πρώτη φάση θα διέθετε το ποσό των 20 εκατ. ευρώ για την απόκτηση μαρινών στην Ελλάδα. Επίσης υποστήριζε ότι στόχος της είναι η απόκτηση και άλλων μαρινών στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, o όμιλος Dogus πρόκειται να επιδείξει ενδιαφέρον και για την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών λιμανιών όταν «βγουν στον αέρα» οι σχετικοί διαγωνισμοί.

Ο όμιλος Dogus Holdings με ετήσιο τζίρο περισσότερα από 5 δις. ευρώ, στον τουρισμό μεταξύ άλλων διαθέτει Antur Turizm, Garanti Turizm, Datmar Turizm, Göktrans Turizm, Voyager Mediterranean Turizm, Arena Giyim, Do-Ça Tekstil Temizleme, Doğuş Turgutreis Marina και στον τομέα του Real Estate την DOĞUŞ-GE GYO. Παράλληλα, μέσω της θυγατρικής εταιρίας «D Marin», έχει στο χαρτοφυλάκιο του 4 μαρίνες στα παράλια του Αιγαίου. Είναι κύριος μέτοχος στην Garanti Bank και στα κανάλια NTV και STAR TV και έχει συνολικά στην ιδιοκτησία του media που ελέγχουν το 10% της διαφημιστικής αγοράς της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι εδώ και ένα χρόνο έχει ξεκινήσει η επιχειρηματική είσοδος τουρκικών επιχειρήσεων στις ελληνικές μαρίνες αρχής γεννομένης με τη μαρίνα Μυτιλήνης. Η Setur Servis Turistik A.S., του ομίλου Κοτς, σε κοινοπρακτικό σχήμα με τον όμιλο Follie Follie εκμίσθωσαν την εν λόγω μαρίνα, δηλώνοντας ότι σύντομα θα προχωρήσουν από κοινού στην απόκτηση και άλλων ελληνικών μαρινών. Η Setur, διαχειρίζεται ήδη οκτώ μαρίνες στην Τουρκία, με δυναμικότητα 4.300 θέσεων ελλιμενισμού, που καλύπτει ποσοστό 25% του συνόλου. Τέλος τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης μαρινών και λιμανιών στην Ελλάδα παρακολουθεί -με δηλώσεις της στον τουρκικό τύπο- στενά και η τουρκική επενδυτική εταιρεία Global Yaritim διαθέτοντας ίδια κεφάλαια 350 εκατ. ευρώ

Επί θύραις το χωροταξικό στον τουρισμό

Φραγμό στην επονείδιστη ανάπτυξη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας των τελευταίων δεκαετιών επιχειρεί να θέσει το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο για τον τουρισμό που προωθεί το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ. Στόχος του νέου χωροταξικού που σχεδιάζεται να είναι έτοιμο τον προσεχή Νοέμβριο αφού θα προηγηθεί η απαραίτητη διαβούλευση είναι ο εμπλουτισμός του κλασικού μοντέλου μαζικού του ελληνικού τουρισμού με ποιοτικά χαρακτηριστικά που αναζητά ο τουρισμός πολυτελείας. Παράλληλα θα δίδει ώθηση στη δημιουργία Hi End προορισμών, ενώ θα παρέχει τη δυνατότητα σε επενδυτές για την αξιοποίηση νησιών για τουριστική ανάπτυξη.

Ήδη στο τελικό στάδιο έχει εισέλθει η επεξεργασία του νέου Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου του Τουρισμού που εγκρίνεται μέσω ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργείων ΠΕΚΑ και Τουρισμού. Μπαίνουν κανόνες και προτεραιότητες για τον τρόπο που μπορεί να αναπτυχθεί ο τουρισμός στις διάφορες περιοχές της χώρας. Το Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού δίδει κατευθύνσεις στα χωροταξικά σχέδια των περιφερειών ούτως ώστε αυτές να ενσωματώσουν τις κατευθύνσεις της εθνικής τουριστικής πολιτικής. Το νέο χωροταξικό απλοποιεί και ανασυγκροτεί τις προβλεπόμενες κατευθύνσεις του ήδη εγκεκριμένου χωροταξικού του Σουφλιά λαμβάνοντας υπόψη και τις παρατηρήσεις που έχουν διατυπωθεί.

Ειδικότερα προσδιορίζει σε εθνικό επίπεδο τις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες περιοχές απλοποιώντας τις υφιστάμενες κατηγορίες, καθώς και τις περιοχές που χρειάζονται ειδικό τρόπο (κανόνες και ρυθμίσεις) για την ανάπτυξη τουριστικών καταλυμάτων και εγκαταστάσεων όπως για παράδειγμα νησιωτικές περιοχές (Κυκλάδες, Μικρά Δωδεκάνησα κ.λ.π.) και ορεινές περιοχές (Ζαγόρια, Πήλιο, Ορεινή Αρκαδία κ.λ.π.). Επίσης προσδιορίζει με σαφήνεια τους πόλους για την ανάπτυξη κρουαζιέρας, συνεδριακού τουρισμού, γηπέδων γκολφ, ιαματικού τουρισμού και το δίκτυο λιμένων αναψυχής (τουριστικοί λιμένες). Το νέο χωροταξικό θα διευκολύνει τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών επενδύσεων όπου στις ανεπτυγμένες θα γίνονται ξενοδοχεία μόνο υψηλών προδιαγραφών (4 και 5 αστέρων), ενώ οι εν λόγω επενδύσεις πριμοδοτείται η διενέργεια τους στις αναπτυσσόμενες περιοχές όπως την Ηλεία, τη Μεσσηνία, την Κεντρική Θεσσαλία, την Πιερία την Θράκη και περιοχές της Κρήτης της Χαλκιδικής, της Κέρκυρας της Ρόδου και της Κω. Όσον αφορά τον καθορισμό του Αιγιαλού συστήθηκε ειδική επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών εξέλιξη που κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι θα αμβλύνει τις αντιθέσεις του προηγούμενου νομοσχεδίου Σουφλιά. Τέλος ως γνωστόν το «εν υπνώσει» και θεωρητικά εν ισχύ χωροταξικό σχέδιο Σουφλιά μετά το μπαράζ προσφυγών στο ΣτΕ, φορέων όπως για παράδειγμα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, ενώ το χωροταξικό του πρώην αν. υπουργού ΠΕΚΑ Νίκου Σηφουνάκη χάθηκε στην πορεία, αφού δεν διέβη ποτέ τον Ρουβίκωνα της διαβούλευσης.