• Αστεροποίηση

Ωραία πράγματα μου είπαν τελευταία και διαπίστωσα ότι μέσα στο χάος έρχεται η ευταξία. Τα πράγματα στα χέρια τους θέλουν να πάρουν οι ξενοδόχοι αφού το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος ακούγεται ότι ετοιμάζει την προώθηση νέου συστήματος αστεροποίησης των ελληνικών ξενοδοχείων, παράλληλα με το ισχύον διοικητικό σύστημα του ΕΟΤ. Πλεονέκτημα του νέου συστήματος θα είναι η εφαρμογή του ήδη σε 20 χώρες της Ευρώπης καθώς και η παράλληλη αποδοχή και εμπιστοσύνη που απολαμβάνει από τους Tour Operators.

  • Κόκκινη κάρτα

Η πατρότητα της μεθοδολογίας βαθμολόγησης των επιδόσεων των υπουργών με κάρτες διαφόρων χρωμάτων ανήκει αλλού αλλά την υιοθέτησε και η ΚΙ.ΠΟ.Κ.Α. Πρόκειται για τη γνωστή κίνηση πολιτών για το κέντρο της Αθήνας της οποίας η πρόεδρος, γνωστή ιδιοκτήτρια των Notos κινείται σε ρυθμούς Κάκου βγάζοντας κάρτες σε συναρμόδιους φορείς και υπουργούς. Την τιμητική τους μαθαίνω έχουν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Πολιτισμού Τουρισμού.

  • Μπριγκίτα

Δριμύ κατηγορώ για το, υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τον τουρισμό της υπαίθρου, απήυθυνε η τέως πρόεδρος της Αγροτουριστικής Α.Ε. , Μπριγκίτα Παπασταύρου. Όπως τόνισε, το σχέδιο νόμου στερείται ουσιαστικών προδιαγραφών για αγροτουριστικά καταλύματα, ενώ θέτει συγκεκριμένους όρους που στρεβλώνουν την αγορά. Για παράδειγμα όπως αναφέρεται σε συγκεκριμένο άρθρο προκειμένου να διαθέτει κάποιος αγροτουριστικό κατάλυμα οφείλει τα έσοδά του να προέρχονται, κατά 50%, από αγροτική δραστηριότητα, γεγονός που αποκλείει το 95% των υφιστάμενων αγροτουριστικών καταλυμάτων των χειμερινών προορισμών. Επίσης, προσθέτει ότι το νομοσχέδιο δεν προσιδιάζει με ανάλογα του εξωτερικού. Επίσης, η κα Παπασταύρου αποκαλύπτει ότι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εκκαθαρίσεις των Αγροτουριστική Α.Ε. και Αγροτήμα Α.Ε, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να διεκδικούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ως δεδουλευμένα, δεδομένου ότι «τρέχουν» ακόμα οι συμβάσεις τους. Τέλος, η κα Παπασταύρου αποκαλύπτει, ότι την ίδια ώρα που το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού κατέθεσε νομοσχέδιο για τον τουρισμό υπαίθρου – Αγροτουρισμό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προετοιμάζει νομοσχέδιο για τον Αγροτουρισμό, ενδεικτικό της ασυνεννοησίας στους εκάστοτε κυβερνώντες. Οι δηλώσεις της κας Παπασταύρου πραγματοποιήθηκαν στη μοναδική τηλεοπτική εκπομπή της τουριστικής βιομηχανίας Tourism Today που μεταδίδεται στο Channel 9 κάθε Τετάρτη 21.00-22.00 και σε επανάληψη το Σάββατο 19.00-20.00. Την 45λεπτη εκπομπή παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Χάρης Ντιγριντάκης

  • ΕΛΤΑ

Αρνητικά μηνύματα από τους συμβούλους του ελληνικού δημοσίου αλλά και ενδιαφερόμενους επενδυτές λαμβάνει η κυβέρνηση αναφορικά με την διαδικασία ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Τα δύο βασικά προβλήματα που εντοπίζουν οι ξένοι είναι το ζήτημα του υψηλού μισθολογικού κόστους (παρά την ήδη μεγάλη περικοπή του από την προ μνημονίου εποχή) και της άρσης στα τέλη του 2012 του μονοπωλίου στην αλληλογραφία κάτω των 50 γραμμαρίων.

  • Καλώς τα Funds

Η πληροφορία προέρχεται από καλή τραπεζική πηγή και ενδιαφέρει ιδιαίτερα και τις τουριστικές επιχειρήσεις: τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί το ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών κεφαλαίων (funds) για εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων, αναζητώντας ευκαιρίες είτε μέσω των τραπεζών, στις οποίες οι επιχειρήσεις έχουν υψηλό δανεισμό και αδυνατούν να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή τους, είτε εντοπίζοντας υγιείς εταιρείες με προοπτικές ανάπτυξης και οι ιδιοκτήτες, απογοητευμένοι ενδεχομένως από την κρίση που μαστίζει τη χώρα, θέλουν να απεμπλακούν επιχειρηματικά από την Ελλάδα. Σύμφωνα με την πηγή μας, μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο για το μέλλον της χώρας μας, θα εκδηλωθεί μπαράζ προτάσεων για εξαγορά. Και, βεβαίως, ένας τομέας που προσελκύει το ενδιαφέρον τους είναι ο ξενοδοχειακός (στην Αθήνα, αλλά και στις καθιερωμένες τουριστικά περιοχές)…