Τελικά εμείς οι γυναίκες είμαστε βλαμένες. Μια γνωστή μου μόλις χθες πληροφορήθηκα ότι έχει επέτειο γάμου στις 28 Οκτωβρίου. Δηλαδή όταν οι άλλοι είπαν εκείνη την ημέρα ΟΧΙ εκείνη είπε ΝΑΙ.

Δεν ξέρω όμως αν αυτό τελικά είναι χειρότερο ή να σε πατήσει η Ζωή Κωσταντοπούλου. Να την πατήσεις μαζί της δεν γίνεται, εκτός αν έχεις σαδομαζοχιστικές τάσεις. Θα μου πείτε όμως ότι το ελληνικό κοινοβούλιο βρίθει τέτοιων τάσεων και από όλα τα κόμματα. Προφανώς δεν θα τολμήσει να τα βάλει μαζί της ο κάθε Κασιδιάρης (ο οποίος παρεμπιπτόντως έμαθα ότι μένει με τους γονείς του ακόμη !)…

Μεταξύ μας λιγούρα έχει καταντήσει η παρουσίαση για το νέο marketing που θα υιοθετήσει ο ελληνικός τουρισμός. Ουσιαστικά θα έχει παρουσιαστεί 3 φορές (αθροίζω και την αυριανή στο Μουσείο της Ακρόπολης). Τώρα που το έχουμε εμπεδώσει πλήρως, καιρός είναι να το εφαρμόσουμε…

Πάει πίσω το χωροταξικό για τον τουρισμό αφού το ΠΕΚΑ αργεί…

Την Δευτέρα μαθαίνω ότι θα παρουσιαστεί από το Ξ.Ε.Ε. η τελική μελέτη για τον Ιατρικό Τουρισμό, ενώ τον προσεχή μήνα ακολουθεί η μελέτη για τον Τουρισμό Τρίτης Ηλικίας. Οι πληροφορίες ότι την σχετική παρουσίαση της μελέτης θα πραγματοποιήσουν οι Νίκος Καμπάνης και Δανάη Στρατηγάκη δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αφού όπως έμαθα την ίδια ημέρα πρωταγωνιστούν σε ειδική παράσταση για τους Αρχαίους Έλληνες.

Eπιτέλους προχωρά και ένας διαγωνισμός

Οι ελληνοαμερικανοί Χρήστος Χιονίδης και Γιώργος Δεληγιάννης από τη Φλώριδα παρακαλώ ανακηρύχθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες μου ανάδοχοι του διαγωνισμού της ΕΤΑΔ για την 60ετή παραχώρηση της 427,15 στρ. έκτασης της Σκοτίνας. Όπως αναφέρουν οι πηγές μου η ανάδοχος κοινοπραξία θα αναλάβει την υλοποίηση project ύψους 40 εκατ. ευρώ που αφορά την ανέγερση ξενοδοχείου 4 αστέρων και δυναμικότητας 443 κλινών, καθώς και τη δημιουργία camping Α΄ κατηγορίας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες το εφάπαξ αντάλλαγμα ανέρχεται στο ποσό των 420.000 ευρώ με καταβολή ετήσιου μισθώματος 240.000 ευρώ αναπροσαρμοζόμενο ανά 15ετία (περίπου 12,5% επί των ετήσιων κερδών).

Καρυάτιδα

Για το Λονδίνο σας τα είπα την περασμένη εβδομάδα. Τελικά μεγαλύτερη από ότι αρχικά υπολογιζόταν θα είναι η αύξηση από τη βρετανική αγορά προς την πάμφθηνη (ανατίμηση λίρας χαμηλές τιμές από τα ξενοδοχεία) Ελλάδα το 2013 αφού οι προκρατήσεις στο 17% της συνολικής κίνησης δείχνουν άνοδο γύρω στο 14%. Μάλιστα η κίνηση ίσως εκτοξευθεί έτι περαιτέρω μετά την παρουσία στην World Travel Market της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές ουκ ολίγοι ξένοι δημοσιογράφοι προσιδίαζαν τη νέα υπουργό με Καρυάτιδα, ενώ δεν ήταν και λίγοι οι υπουργοί Τουρισμού ξένων χωρών και παράγοντες της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας που έσπευσαν να τη γνωρίσουν από κοντά. Απλά η δραστήρια υπουργός δεν πρέπει να «τσιμπάει» από τα κελεύσματα προσωπικοτήτων όπως ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Ταλέμπ Ριφάι που έλεγε ακριβώς τα ίδια και στην πάλαι πότε υφυπουργό Τουρισμού Πολιτισμού Άγκελα Γκερέκου.

Αποκαθήλωση

Την ίδια ώρα που η ελληνική επιτροπή Ανταγωνισμού έστειλε προς έγκριση το θέμα της εξαγοράς της Olympic Air από την Aegean Airlines στις Βρυξέλλες, ξεκίνησε η αποκαθήλωση υψηλόβαθμων στελεχών τις Ο.Α. από τα «κεντρικά» αλλά και την περιφέρεια. Άλλωστε αυτό είχε προαναγγελθεί από την διοίκηση της Aegean, δηλαδή ότι η απομείωση του προσωπικού θα αφορά διοικητικά στελέχη κυρίως. Κοινός τόπος είναι πάντως ότι αν δεν εγκριθεί η εν λόγω εξαγορά τότε πρέπει να αναμένουμε πολλές απολύσεις όχι μόνο από διοικητικό αλλά και ιπτάμενο προσωπικό και από τις δυο εταιρείες αφού το «σπορ» εν μέσω κρίσης είναι εξαιρετικά ζημιογόνο.

Οι BRIC’s θα σώσουν την παρτίδα για την Ευρώπη

Αύξηση ύψους 3,4% πρόκειται να παρουσιάσουν οι τουριστικές αφίξεις στα τέλη του 2012 σε σχέση με το 2011, προερχόμενη κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη και την Άπω Ανατολή. Όπως επισημαίνει η Euromonitor International που στην έκθεση που διενήργησε για λογαρισμό της World Travel Market για την παγκόσμια τουριστική αγορά για την περίοδο 2013-2016 οι αφίξεις από τις χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) κινούν τα «νήματα» και οδηγούν σε άνοδο την παγκόσμια αγορά. Οι παραδοσιακές αγορές και οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή οικονομικών μέτρων προς τους πολίτες τους και εφιστούν την προσοχή για ταξίδια στους καταναλωτές. Την ίδια ώρα αυξήθηκαν σε ποσοστό 4,5% και τα τουριστικά έσοδα για το 2012 τα οποία προσέγγισαν το 1 τρις, δολλάρια κυρίως λόγω της αύξησης των δαπανών από τις νέες αγορές. Ο ιατρικός τουρισμός, τα ταξίδια με σιδηρόδρομο, τα spas, η κρουαζιέρα και το shopping θα είναι οι μορφές τουρισμού που θα κυριαρχήσουν τα προσεχή έτη, ενώ θα αυξάνονται διαρκώς οι on line κρατήσεις. Η χρήση του internet διευρύνεται σύμφωνα με την έκθεση της Euromonitor Inretnational, και οι νέες αγορές θα εμφανίσουν σταθερή ανάπτυξη στις on line κρατήσεις αφού βελτιώνονται και οι μέθοδοι πληρωμών. Οι καταναλωτές απαιτούν ένα περισσότερο κεντρικό ρόλο στην τουριστική βιομηχανία λόγω της καλύτερης πληροφόρησης που δέχονται μέσα από την επανάσταση του on line travel.

Στην μελέτη της Euromonitor σημειώνεται ότι οι τουρίστες από τις BRIC’s χώρες επιδιώκουν να κάνουν τουρισμό shopping στις κύριες ευρωπαϊκές πόλεις και να αποκτούν κυρίως αγαθά πολυτελείας. Αίσθηση προκαλεί η αναφορά της μελέτης ότι τα προσεχή έτη κεντρικό ρόλο στην επιλογή ταξιδιού θα ενέχει η χρήση smart ΤVs, η οποία θα επικυριαρχεί σε λίγα έτη σε σχέση με το internet και τα social media που θα διατηρήσουν το ρόλο τους στην επιλογή του ταξιδιού. Στην βρετανική αγορά το 2013 προβλέπεται νέα μείωση κατά 0,3% στην κίνηση των τουριστικών γραφείων μετά το -1,4% του 2012. Συνολικά η Ευρώπη μετά την άνοδο του 1,8% στην αγορά του ταξιδιού θα σημειώσει 2% άνοδο το 2013 σε συνδυασμό με την ανέλιξη του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος κατά 1,2%.

Άνοδο μέχρι 10% αναμένεται να παρουσιάσει η αγορά των BRICs έως το 2016, με το shopping όπως προαναφέρθηκε να κυριαρχεί στη συγκεκριμένη κατηγορία πελατών. Προβλέπται αύξηση και στους τουρίστες από τη Νότιο Αφρική η οποία εκτιμάται στο 4%. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία θα αποκομίσουν τα περισσότερα κέρδη από την αγορά των BRICs ενώ άξιο παρατήρησης είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα απουσιάζει από όλες τις αναφορές της μελέτης ένδειξη του μικρού μεγέθους του ελληνικού τουρισμού στην παγκόσμια τουριστική σκηνή.