Ισραηλινοί επιδιώκουν τη δημιουργία ιδιόμορφου και σπουδαίου ταυτόχρονα project για τη Ρόδο το οποίο θα αναβαθμίσει το σμαραγδένιο νησί. Κονσέρτα, Συναυλίες Elton John, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και ζεστά λεφτά. Το σχέδιο παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες στην Queen Olga η οποία έχει επίσημη πρόσκληση από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

By the way όπως μου είπαν πιο πιθανό είναι να θέσει υποψηφιότητα για το δήμο του Τόκιο παρά της Αθήνας όπως παρουσιάζεται από κάποιους.

Γενικά θα υπενθυμίσω τη λαϊκή ρήση και όποιον πάρει ο Χάρος. «Την υπογραφή μας και την …προσέχουμε που τη βάζουμε».

Έμαθα κάτι από καλή πηγή και μένει να επιβεβαιωθεί. Ποιος σύστησε στον τέως γενικό γραμματέα τον Κων/νο Βασιλάκο; Λέγεται ότι ήταν ο Νίκος Βουρλιώτης ή πιο γνωστός ως NIVO.

Πάνω από 21% η πτώση στα μεικτά έσοδα των καζίνο το 2012, στο 10,4% η μείωση των αφίξεων στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Workaholic o Λειβαδάς, ο σμπίρος μου είπε ότι την Δευτέρα δούλευε μέχρι τις 3 τη νύχτα.

Ανατροπές στο Δ.Σ. του ΕΟΤ τις επόμενες ώρες.

Την προσεχή εβδομάδα εισέρχεται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού.

Aργεί αυτό για τον Ιατρικο Τουρισμό αφού το υπουργείο Υγείας καθυστερεί. Αναμένονται πρωτοβουλίες από την Queen Olga.

Pritzker Prized για το Ελληνικό

Στη διασφάλιση υψηλής ποιότητας για το project Ελληνικό φέρεται ότι προσανατολίζεται το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες με απόφαση του Δ.Σ. θα απαιτηθεί από την ομάδα που θα σχεδιάσει το master plan των υποψηφίων αναδόχων να ηγείται αρχιτέκτονας από το λεγόμενο παγκόσμιο Top-30, δηλαδή από τη Pritzker Prized κατηγορία στην οποία συμμετέχει η αφρόκρεμα του κλάδου. Όπως μάλιστα αναφέρουν οι ίδιες πηγές όταν κάποιος εξ αυτών ανακηρυχθεί πλειοδότης, για την υλοποίηση της ανάπτυξης θα ζητηθούν επίσης υψηλού επιπέδου αρχιτέκτονες. Οι επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ μέσω αυτής της οδού δεν επιδιώκουν μόνο την ποιότητα στο Ελληνικό αλλά και τη διενέργεια ενός έργου παγκόσμιου βεληνεκούς.

Δανοί στο Τατόϊ

Έρχονται τις προσεχείς ημέρες, καλεσμένοι του ΤΑΙΠΕΔ, οι Δανοί που έχουν δημιουργήσει το περίφημο Tivoli Gardens στην Κοπεγχάγη και λέγεται ότι η αμοιβή τους θα είναι εξαιρετικά χαμηλή. Στόχος να πραγματοποιηθεί ένα αντίστοιχο project στο Τατόϊ, όπως αποκάλυψε πρόσφατα το tourismtoday.gr.

Small Luxury Hotel στην Πλάκα από το ΤΑΙΠΕΔ

Την ίδρυση μικρών πολυτελών ξενοδοχείων ενταγμένων στο πνεύμα της διεθνούς αλυσίδας Small Luxury Hotels στην Πλάκα, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου και μέσω των Ξενία του ΕΟΤ προωθεί το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει θέσει ως στόχο τη σύνθεση projects που θα αναδείξουν τουριστικούς προορισμούς, αξιοποιώντας εν υπνώσει ακίνητα του δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό το Ταμείο έχει αποφασίσει την πώληση διατηρητέων. Όπως έχει γράψει πρόσφατα το tourismtoday.gr πρόκειται για ακίνητο στην Πλάκα (7.420 τ.μ.) καθώς και σειρά ιδιοκτησιών στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου συνολικού εμβαδού 22.220 τ.μ. Ακόμη ένα άλλο πλάνο αφορά την πώληση 3 Ξενία, αυτό της Σκιάθου (69,799 τ.μ.), της Άνδρου (3.424 τ.μ.), και της Τσαγκαράδας (14.476 τ.μ.). Την πολυετή παραχώρηση των Ιαματικών Πηγών και τη δημιουργία κέντρων ευεξίας περιλαμβάνει έτερο επιχειρηματικό σχέδιο αξιοποίησης Ακινήτων που αφορά την ιδιωτικοποίηση των 2 Ιαματικών Πηγών στα Καμένα Βούρλα και των εκτάσεων στις οποίες ανήκουν 850 στρ. (Λουτρά Κονιαβίτη αλλιώς) και 550 στρ. αντίστοιχα, τα 785 στρ. που φιλοξενούν την Ιαματική Πηγή Θερμοπηλών, τα 900 στρ. στην Υπάτη και μόνο 23,5 στρ. στην Αιδηψό. Εντός του 2013 πρόκειται το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμών που θα αφορούν την τουριστική ανάπτυξη οικοπέδου εμβαδού 153 στρ. στην Ερμιόνη (Θέση Σαμπάρισα), ενός 974 στρ. στο Πόρτο Χέλι, 184 στρ. στο Παλιούρι Χαλκιδικής (η υπόλοιπη έκταση έχει προβλήματα), 291,2 στρ. στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας και 84 στρ. του Castello Bibelli στην Κέρκυρα. Ακολούθως τα επόμενα projects θα αφορούν την για 99 έτη εκμίσθωση των 163 στρ. στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης και των 297,4 στρ. στην Ασπροβάλτα.

– Σε λοκομοτίβα ανέλιξης της τουριστικής βιομηχανίας στην ψηφιακή εποχή εξελίσσεται το internet. Την ίδια ώρα ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται με επιτυχία στο εξωτερικό με στόχο το NASDAQ τόσο στο κομμάτι των αεροπορικών εισιτηρίων όσο και στο πλέον κλασσικό των κρατήσεων σε ξενοδοχεία.

«Ελληνική εταιρεία ήρθε για να μας πάρει τα λεφτά από την αγορά» δήλωσαν Γερμανοί τουριστικοί ηλεκτρονικοί κυρίως πράκτορες όταν η ελληνικών συμφερόντων airfasttickets.gr διείσδυσε στην γερμανική τουριστική αγορά. Η airfasttickets.gr είναι ένας διαδικτυακός ταξιδιωτικός πράκτορας που πουλάει δυναμικά πακέτα (αεροπορικά, ξενοδοχεία, ακτοπλοϊκά, ενοικιάσεις αυτοκινήτων κ.ά.), απασχολεί πάνω από 120 άτομα και έχει ανοίξει γραφεία στην Ελλάδα, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στο Χονγκ Κονγκ και στην Πολωνία. Πρόκειται για εταιρεία που συστάθηκε το Δεκέμβριο του 2010, εν μέσω οικονομικής κρίσης, και η οποία μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερους από 15 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες αυξάνοντας σταθερά τον κύκλο εργασιών της με στόχο το 2013 να σημειώσει κύκλο εργασιών πάνω από 260 εκατ. ευρώ. Οι οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί μέχρι το τέλος του 2013 είναι ιδιαίτερα υψηλοί με την διοίκηση να αναμένει ετήσιο τζίρο ένα δισ. δολάρια. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι η πρόσθεση της εταιρείας να εισέλθει στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης NASDAQ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014 με τις σχετικές διαδικασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της airfasttickets Νίκος Kοκλώνης μιλώντας στο tourismtoday.gr τονίζει ότι το κλίμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας έχει συμβάλλει στον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό καθώς, όπως υπογραμμίζει, και ο ίδιος μέχρι και πριν από έξι μήνες το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπιζε ήταν συνδεδεμένο κυρίως με τράπεζες και με άλλες εταιρείες με τις οποίες προσπαθούσαν να κλείσουν συμβόλαιο. Την ίδια στιγμή αναφέρεται στα μικρά περιθώρια κέρδους για τις εταιρείες του κλάδου αφού οι προμήθειες είναι χαμηλές ειδικά από τις αεροπορικές εταιρείες. Όπως υποστηρίζει η ανταγωνιστική τιμή του εισιτηρίου εξαρτάται σημαντικά από το κόστος που καταβάλουν οι αεροπορικές εταιρείες για τα καύσιμα. Καθώς μειώνονται τα περιθώρια κέρδους. Ο κος Κοκλώνης προσθέτει ότι η βιωσιμότητα των εταιρειών του κλάδου εξασφαλίζεται από τον μεγάλο όγκο πωλήσεων.

-Tαυτόχρονα βαίνουν διογκούμενες οι πωλήσεις προϊόντων και από τα ελληνικά τουριστικά γραφεία που δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην αγορά της πώλησης on-line ταξιδιωτικών υπηρεσιών εντός και εκτός συνόρων της χώρας. Νέα on-line γραφεία εισέρχονται στην ελληνική αγορά, τα οποία με τη δημιουργία εξατομικευμένων θεματικών ταξιδιωτικών πακέτων επιδιώκουν να καλύψουν τις ανάγκες ακόμη και των πιο απαιτητικών ξένων και Ελλήνων τουριστών.

H διοίκηση της e-commerce εταιρείας travelplanet24.com που δραστηριοποιείται στον τουρισμό από το 2005 με έδρα την Αθήνα ανακοίνωσε ότι φέτος ο τζίρος της έφθασε σε 90 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι ήταν περίπου 35 εκατ. ευρώ και το 2010, 15 εκατ. ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Φίλιππος Μπρίνκμαν, επισημαίνει ότι για το 2013 στόχος της εταιρείας είναι ο τζίρος να φθάσει σε 180 εκατ. ευρώ. Επίσης, σημείωσε ότι ο κύκλος της εταιρείας σε ό,τι έχει σχέση με την Ελλάδα αφορούσε φέτος το 18% των συνολικών της εσόδων και το υπόλοιπο ποσοστό το εξωτερικό, όταν το 2010 το 100% των πωλήσεων αφορούσε τη χώρα μας. Το αποτέλεσμα αυτό, όπως εξηγεί, επετεύχθη εξαιτίας του πλάνου επέκτασης που ακολούθησε η εταιρεία στο εξωτερικό σε 12 χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Καταλήγοντας σημειώνει ότι η travelplanet24 θα ανοίξει άμεσα άλλες 5 αγορές και συγκεκριμένα στην Τσεχία, τη Σλοβενία, το Ισραήλ και τη Βουλγαρία.

– Τον υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστή Χατζηδάκη επισκέφθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, λίαν προσφάτως οι επιτελείς της Alstrom εκφράζοντας και επίσημα το ενδιαφέρον τους για τον επικείμενο διαγωνισμό της ROSCO δηλαδή της εταιρείας συντήρησης των τραίνων του ΟΣΕ η οποία πρόκειται να βγει προς πώληση μέχρι το Μάρτιο. Η εταιρεία τέθηκε σε λειτουργία μόλις προχθές και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα επιχειρεί σε νέα γραφεία. Αναμένονται αντιδράσεις από τους εργαζόμενους τις προσεχείς ημέρες όμως η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει. Πέραν της Alstom ενδιαφέρον στο διαγωνισμό εκτιμάται ότι θα επιδείξουν η Siemens και η Bombardier.