• Οι Γερμανοί ξανάρχονται

– Η TUI Hellas ενδυναμώνει την παρουσία της στην ελληνική αγορά, και προχωρά σε σημαντική διοικητική αλλαγή, μετά την αποχώρηση του κου. Νότη Παπαθανάση, με την ανάληψη καθηκόντων Διευθύνοντος Συμβούλου από τον κ. Josep-Antόn Grases, ο οποίος κατέχει και τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Μεσογείου της TUI Travel PLC. Η έλευση του συγκεκριμένου στελέχους δείχνει ότι η γερμανική πλευρά επιδιώκει να εδραιώσει τη θέση της στο νέο οικονομικό τοπίο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα αναδιαμορφώνοντας ειρήσθω εν παρόδω τις στρατηγικές της συμφωνίες με τα ελληνικά ξενοδοχεία.

  • Ανοίγει ξανά;

– Έτοιμο να ανοίξει πάλι είναι το ξενοδοχείο Life Gallery στην Εκάλη. Μακάρι γιατί θα σωθούν κάποιες θέσεις εργασίας στον τουρισμό γιατί για κέρδη για τον ιδιοκτήτη δύσκολα τα πράγματα.

  • Συνεχίζονται τα πρόστιμα στην Ελλάδα

– Έξι μήνες μετά την ψήφιση του νόμου με ρυθμίσεις για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να επιβάλλει το ημερήσιο πρόστιμο στη χώρα μας, καθώς οι ρυθμίσεις δεν ικανοποίησαν τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και συνεχίζουν να θέτουν εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των ψυχαγωγικών παιχνιδιών. Αυτό γνωστοποιεί η Ομοσπονδία Συλλόγων Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών Ελλάδος (ΟΣΗΠΕ), κοινοποιώντας και την επιστολή της αρμόδιας Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ομοσπονδία ενημερώνει, επίσης, ότι άλλη υπηρεσία της ΕΕ, με επιστολή της στην ελληνική κυβέρνηση, ζητά άμεσα απαντήσεις σχετικά με την κρατική ενίσχυση προς την ΟΠΑΠ Α.Ε., ενδεχομένως με κίνδυνο η ΟΠΑΠ ΑΕ να χάσει την άδεια της για τα VLTs παιγνιομηχανήματα αλλά και την επέκταση του μονοπωλίου, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιούσε στην εμπεριστατωμένη γνώμη της που απέστειλε την άνοιξη του 2011 ότι η επίμαχη κρατική ενίσχυση, θα θεωρηθεί παράνομη και αν διαπιστωθεί ασύμβατη, θα πρέπει να ανακτηθεί από τους δικαιούχους. Ο πρόεδρος της ΟΣΗΠΕ, Άγγελος Καλλινικίδης, σχολιάζοντας αυτές τις εξελίξεις, υπογραμμίζει ότι εξ αρχής η Ομοσπονδία είχε προειδοποιήσει ότι οι ρυθμίσεις θα προκαλούσαν νέα εμπόδια στην αγορά των ηλεκτρονικών παιγνίων, τονίζοντας ότι «ευτυχώς» το υπουργείο Οικονομικών την ύστατη στιγμή πριν από την ψήφιση του νόμου «ενήργησε με διορατικότητα» και με τροποποίηση επέτρεψε μεταβατική περίοδο για τις εταιρείες παροχής τυχερών παιχνιδιών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να εντοπιστούν ατέλειες και παραλείψεις και να προκηρυχθεί η έκδοση ελληνικών αδειών «με κριτήριο να δοθούν ευκαιρίες ανάπτυξης στις ελληνικές επιχειρήσεις και την ελληνική βιομηχανία παιχνιδιών

  • Ελληνοτουρκική συνάντηση για τον τουρισμό

– Συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών στον τουρισμό οργανώνεται στις 6 και 7 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη με στόχο να έρθουν πιο κοντά οι επιχειρηματίες των δυο χωρών και να ανοίξει ο δρόμος για επιχειρηματικές συνεργασίες και επενδύσεις στον τουρισμό. Η εκδήλωση, με την ονομασία businessONtravel, διοργανώνεται από την ARTION Conferences and Events και απευθύνεται σε επαγγελματίες και φορείς του τουριστικού κλάδου οι οποίοι απασχολούνται σε ποικίλους τομείς, όπως ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα και κάμπινγκ, επίγειες μεταφορές και αερομεταφορές, τουριστικά – ταξιδιωτικά πρακτορεία, διοργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων, εναλλακτικό τουρισμό, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και σκαφών, εξοπλισμό ξενοδοχείων, εστιατόρια και επισιτιστικές επιχειρήσεις, φυσικές ιαματικές πηγές, spa, καταδυτικά κέντρα, οργανισμούς τουριστικής προβολής, μουσεία – αξιοθέατα καθώς και σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών του τουρισμού.

  • Κάθετη πτώση

– Σε λογική Bungee Jumping οι τιμές των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας Και τούτο διότι μείωση ύψους 30% παρουσιάζουν οι τιμές των ξενοδοχείων της Αθήνας σε σχέση με το 2008 αγγίζοντας τα τιμολόγια της περιόδου 2000-2002. Στην παραπάνω δήλωση προέβη ο Γενικός διευθυντής του Grande Bretagne και Περιφερειακός Διευθυντής της Starwood κ. Τιμ Ανανιάδης στην εκπομπή Tourism Today επισημαίνοντας ότι οι πληρότητες των μονάδων βρίσκονται σε καθίζηση. Ο κ. Ανανιάδης τόνισε ότι η οικονομική κρίση και η ανασφάλεια που θεωρεί ο επισκέπτης ότι θα βιώσει στη χώρα μας (εξαιτίας της ρευστής κοινωνικοπολιτικής κατάστασης), έχουν ως αποτέλεσμα την αλλαγή στη διαδικασία των κρατήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι εδώ και ένα χρόνο, τα ξενοδοχεία – προκειμένου να μην έχουν απώλειες σε κρατήσεις – δεν απαιτούν πλέον ακυρωτικά. Την ίδια στιγμή, τη στάση τους έχουν αλλάξει και οι tour operators, οι οποίοι πιστεύοντας ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στη δραχμή, δεν υπογράφουν εύκολα συμβόλαια και ακόμα και αν υπογράψουν, θέτουν τους δικούς τους όρους. Παρόλα ταύτα ο κ. Ανανιάδης βλέπει με αισιόδοξη ματιά το μέλλον του ξενοδοχειακού κλάδου. Όπως ανέφερε, η Starwood δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Ο όμιλος διαθέτει 10 μονάδες στη χώρα μας, οι οποίες προχωρούν σε μεγάλες προσφορές, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες, ενώ γενναίες εκπτώσεις (που ξεκινούν από 20 και αγγίζουν το 30%) προβλέπονται και για την πραγματοποίηση συνεδρίων στους χώρους τους. Ακόμα ο κ. Ανανιάδης αναφέρθηκε και στον κλάδο της κρουαζιέρας και του home porting συγκεκριμένα, για το οποίο διαπιστώνει αύξηση της τάξης του 15 με 20% στις κρατήσεις / προκρατήσεις σε σχέση με το 2011, τονίζει ωστόσο, ότι τα ποσοστά του 2013 θα είναι αρκετά χαμηλότερα.

  • Πόλεμος στην ΕΤΑΔ

– Μάχη χαρακωμάτων την περασμένη εβδομάδα στην νεοπαγή ΕΤΑΔ με θήραμα τη σύμβαση του Ομίλου Μαντωνανάκη για το Λαγονήσι. Σε ρόλο διαιτητή το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και μήλον της έριδος επιστολή Πάγκαλου που στήριζε συγκεκριμένη απόφαση υπέρ του δημοσίου αλλά και υπέρ του επιχειρηματία ο οποίος έχει υποστεί τα πάνδεινα. Η μάχη συνεχίζεται…

  • Ενδιαφέρον από Funds στον τουρισμό

– Στην εκπομπή Tourism Today φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος της «Κτηματικής Α.Ε.» και της «FIABCI Ελλάς», Μάικ Βασιλείου, ο οποίος τόνισε το τέλμα, στο οποίο έχει περιέλθει το τουριστικό real estate στη χώρα μας, καθώς δεν συνάπτεται πλέον καμία πράξη εξαιτίας μια πληθώρας παραγόντων, όπως η γραφειοκρατία, η αβεβαιότητα που καθυστερεί τους επενδυτές αλλά και το κλείσιμο της στρόφιγγας από τις τράπεζες, οι οποίες εγείρουν περισσότερες απαιτήσεις. Ο κ. Βασιλείου επισήμανε επίσης, ότι παρόλο που υπάρχει ακόμα ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας – σχεδόν αποκλειστικά από ξένα funds και Άραβες και Ρώσους επενδυτές – οι ενδιαφερόμενοι αναζητούν πλέον την ευκαιρία, το distressed ακίνητο και περιμένουν να κατασταλάξουν οι τιμές προκειμένου να επενδύσουν. Καταλήγοντας ο κ. Βασιλείου αποκάλυψε στην εκπομπή μας την πώληση μιας μεγάλης έκτασης (πάνω από 100 στρ.) στην Κέρκυρα σε Άραβες επενδυτές, και τη νέα τάση στο real estate: Pension funds από την Αμερική και το Ισραήλ επενδύουν σε τουριστικά ακίνητα, τα οποία μισθώνουν σε tour operators με εγγυημένη απόδοση της τάξης του 10 – 12%, η οποία επιφυλάσσει και μεγάλη υπεραξία για το μέλλον.