Σχετικά με την πληθώρα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις, για το ζήτημα της ρευστότητας, το ενεργειακό αλλά και τις συσσωρευμένες οφειλές από την περίοδο της πανδημίας με τις οποίες επιβαρύνεται ακόμα το επιχειρηματικό γίγνεσθαι, μιλά στην οικονομική εκπομπή του Χάρη Ντιγριντάκη, στον Alpha 989, ο κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λάρισας.

«Σε μεγάλο και σφικτό κλοιό, βρίσκονται οι περισσότερες επιχειρήσεις, όπου αν μιλήσουμε με νούμερα, πάνω από το 85%, οι οποίες είναι αντιμέτωπες με μία πληθώρα προβλημάτων οι οποίες σαφώς επηρεάζουν την ρευστότητα και την κινητικότητα τους», τόνισε ο κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας.

Ο κ. Γιαννακόπουλος ανέφερε ότι «η αγορά αντιμετωπίζει αρκετά μεγάλο πρόβλημα, βρίσκεται εκτός τραπεζών και ζητά ακόμα μεγαλύτερη στήριξη από την πολιτεία. Έχει γίνει σαφές ότι το ΕΣΠΑ ενώ είναι σχεδόν για όλους, καθυστερεί ιδιαιτέρως ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να προσεγγιστεί κυρίως από τις μεγάλες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα οι μικρές και οι μικρομεσαίες να βρίσκονται εκτός ατζέντας».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα βεβαίως είναι το ενεργειακό, όχι μόνο στη Λάρισα αλλά σε όλη την Ελλάδα, Τα τεράστια κόστη σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο αποτελούν για εμπόριο και βιομηχανία ένα μεγάλο «βραχνά» όπως επίσης και οι συσσωρευμένες οφειλές από την περίοδο της πανδημίας τις οποίες οι περισσότερες επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν αν δεν μπουν σε κάποιο διακανονισμό. Και σε αυτή την περίπτωση φέρνω ξανά στην επιφάνεια τις 120 δόσεις τις οποίες και ζητάμε από την κυβέρνηση ώστε οι επιχειρήσεις να καταφέρουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Τέλος ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισα ανέφερε ότι σε πιο δύσκολη συνθήκη βρίσκονται οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, έπειτα το εμπόριο και τέλος η βιομηχανία. Όσον αφορά το ταμείο του 2022, θα είμαι ειλικρινής και θα πω ότι δεν έκλεισε με ιδιαίτερα καλό θετικό πρόσημο ενώ όσον αφορά το 2023 ενώ υπάρχει μία επανεκκίνηση στην αγορά, το τοπίο εξακολουθεί να είναι δύσκολο κυρίως λόγω των κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών παγκοσμίως».