Σύνταξη tourismtoday.gr

Ξεκινούν αυτή την εβδομάδα οι εργασίες για τη νέα γραμμή που θα συνδέει το αεροδρόμιο Marco Polo της Βενετίας με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο της Ιταλίας.

Σε μια κίνηση που θα βελτιώσει τις διατροπικές συνδέσεις με τρένο σε ολόκληρη τη χώρα, η νέα σιδηροδρομική γραμμή θα εκτείνεται σε περίπου οκτώ χιλιόμετρα -εκ των οποίων τα 3,4 χιλιόμετρα θα είναι υπόγεια- και θα συνδέει την πόλη της Βενετίας με τον διεθνή αεροπορικό κόμβο.

Η σιδηροδρομική σύνδεση θα ξεκινά από τη γραμμή Mestre-Trieste και θα περνά δίπλα στον αυτοκινητόδρομο και σε μια σήραγγα πριν φτάσει στο νέο σιδηροδρομικό σταθμό «Venezia-Aeroporto», ο οποίος θα συνδέεται απευθείας με τον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου.

Προς το παρόν, το αεροδρόμιο είναι άμεσα προσβάσιμο μόνο με αυτοκίνητο ή λεωφορείο, με τον πλησιέστερο σιδηροδρομικό σταθμό, τον Venezia Mestre, να απέχει 25 λεπτά με το λεωφορείο.

Η σύνδεση που θα λειτουργεί από την κρατική σιδηροδρομική εταιρεία Ferrovie dello Stato Italiane, θα εξυπηρετείται τόσο από περιφερειακά όσο και από τρένα μεγάλων αποστάσεων και έχει προγραμματιστεί να ανοίξει τον Δεκέμβριο του 2025.

Το φιλόδοξο σιδηροδρομικό έργο των 644 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από κοινού από το κράτος, τον φορέα εκμετάλλευσης του αεροδρομίου της Βενετίας Save και το υποστηριζόμενο από την ΕΕ σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της χώρας μετά την πανδημία (PNRR), αναμένεται να διευκολύνει τις ταξιδιωτικές ροές για τους επερχόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Μιλάνου Κορτίνα 2026.