Το Σάββατο 9 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις των Ιαματικών πηγών του Πόζαρ στην Αλμωπία πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας μεταξύ της αν. Υπουργού Οικονομίας Ανάπτυξης & Τουρισμού  Έλενας Κουντουρά, της υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιας για τη Βιομηχανία,  Θεοδώρας Τζάκρη, του Δημάρχου Αλμωπίας και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας Μπίνου Δημήτρη και του Γενικού Γραμματέα του Συνδέσμου Δανά Μάρκου.

Δεδομένου του ότι ο Σύνδεσμος και το Υπ.Τουρισμού συνεργάζονται πολύ στενά προκειμένου να αρθούν και οι τελευταίες παθογένειες που κρατούν τον Ιαματικό τουρισμό καθηλωμένο σε πανελλαδικό επίπεδο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπως το Πόζαρ, η συζήτηση περιστράφηκε πάνω σε εξειδικευμένα ζητήματα του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Ιαματικών Πηγών και έγινε μια ανασκόπηση της μέχρι τώρα συνεργασίας.

Για το θέμα των αδειοδοτήσεων των εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών τονίστηκε πως μετά την συνεργασία του Συνδέσμου με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για το πιστοποιητικό ακτινοπροστασίας και την νομοθετική ρύθμιση που πέρασε το Υπ.Τουρισμού με την οποία δεν θεωρούνται λύματα οι εκροές υδάτων από εγκαταστάσεις Ιαματικών πηγών, πράγμα που διευκολύνει την εκπόνηση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η διαδικασία μπορεί να εξελιχθεί ομαλά. Το μόνο άλυτο μέχρι στιγμής πρόβλημα είναι οι τεχνικές προδιαγραφές για την κατηγοριοποίηση των υδροθεραπευτηρίων, αλλά και γι αυτό το ζήτημα ο Σύνδεσμος υποσχέθηκε πως τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσει την πρόταση του προκειμένου να αρθεί και το τελευταίο εμπόδιο.

Για το θέμα τον αναγνωρίσεων των φυσικών πόρων ως ιαματικών τονίστηκε πως μετά από πολλά χρόνια αδράνειας όσοι ασχολούνται δουλεύουν εντατικά και σε λίγους μήνες θα καταφέρουμε να έχουμε περίπου 90 αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές. Μέχρι σήμερα έχουν πάρει ΦΕΚ αναγνώρισης 34 Ιαματικοί Φυσικοί Πόροι και υπολείπονται άλλοι 60, οι οποίοι έχουν καταθέσει τον φάκελο τους στην Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του Υπ.Τουρισμού.

Για το θέμα της Ευρωπαϊκής οδηγίας 24/2011 για την διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη και την εφαρμογή της στη χώρα μας η κ.Κουντουρά τόνισε πως έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη της την μέχρι σήμερα δουλειά του Συνδέσμου πάνω στο θέμα και συνεχίζει τις επαφές της με τον ΕΟΠΥΥ. Τις επόμενες ημέρες σε σύσκεψη που θα διοργανώσει στο Υπουργείο θα ενημερώσει για τις εξελίξεις.

Για το ζήτημα της Υπουργικής απόφασης για την διανομή των ιαματικών φυσικών πόρων ο Σύνδεσμος πρότεινε ομάδα εργασίας που μπορεί να ασχοληθεί και να λύσει σύντομα το θέμα  και τέλος για τα προεδρικά διατάγματα που αφορούν την κατοχύρωση των ζωνών προστασίας η κ.Κουντουρά υποσχέθηκε να συνεχίσει τις προσπάθειες δεδομένου του ότι είναι ένα καθαρά διοικητικό θέμα που αφορά το Υπ.Τουρισμού.

Όλα τα προηγούμενα ζητήματα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του Ιαματικού τουρισμού στη χώρα μας και σε περίπτωση που επιλυθούν  ο κλάδος  θα μπορεί να δεχθεί επενδύσεις είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές. Τόσο η κ.Κουντουρά όσο και η κ.Τζάκρη τόνισαν πως η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου περνάει μέσα από τις Ιαματικές πηγές και πως η μέχρι σήμερα κυβερνητική πολιτική πάνω στο ζήτημα αποδεικνύει την σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στο θέμα του Τουρισμού Υγείας.