Οι ηγέτες της G20 επιβεβαίωσαν τη δέσμευση τους να παρέχουν «δίκαιη» πρόσβαση στο εμβόλιο Covid-19 για όλους.

Η πανδημία βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων στην ετήσια ψηφιακή συνάντηση G20, η οποία έληξε την Κυριακή 22 Νοεμβρίου και διοργανώθηκε φέτος από τη Σαουδική Αραβία.

Και επειδή όλα γύρω από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας γυρίζουν, ψηλά στην ατζέντα στα κρίσιμα παγκόσμια ζητήματα ήταν η οικονομική ανάκαμψη και ο τουρισμός.

Ο Covid-19 έχει «άνευ προηγουμένου αντίκτυπο όσον αφορά τις απώλειες ζωών, τα προς το ζην και τις οικονομίες», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι ηγέτες στο κλείσιμο της διήμερης συνάντησης.

Όπως υπογραμμίζουν «θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να προστατεύσουμε ζωές, να παρέχουμε υποστήριξη με ιδιαίτερη έμφαση στους πιο ευάλωτους. Και να επαναφέρουμε τις οικονομίες μας σε ένα δρόμο για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και την προστασία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για όλους».

Ο Σαουδάραβας Βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, δήλωσε ότι η πανδημία απέδειξε ότι η διεθνής συνεργασία είναι ο βέλτιστος τρόπος για να ξεπεραστούν οι κρίσεις.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στα πιο ευάλωτα τμήματα, είπε. Πρέπει να παρέχουμε υποστήριξη σε όλες τις χώρες του κόσμου. Γιατί δεν θα είμαστε ασφαλείς αν όλοι δεν είναι ασφαλείς».

Η ΕΕ ζητά περισσότερη χρηματοδότηση και συνεργασία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα Βερ ντερ Λάιεν δήλωσε ικανοποιημένη που οι ηγέτες της G20 συμφώνησαν να είναι προσιτά σε όλους τα εμβόλια Covid-19.

Αλλά τόνισε ότι «χρειάζεται περισσότερη χρηματοδότηση» και κάλεσε τους ηγέτες της G20 να δεσμεύσουν 4,5 δις δολάρια για το ACT-Accelerator (παγκόσμια συνεργασία για το εμβόλιο) έως το τέλος του έτους.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προειδοποίησε ότι αυτή η πανδημία μπορεί να μην είναι η τελευταία. Για τον λόγο αυτό ζήτησε μια «διεθνή συνθήκη για τις πανδημίες».

Με στόχο την βελτίωση της ανταπόκρισης της παγκόσμιας κοινότητας, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παραμένει ο «ακρογωνιαίος λίθος του παγκόσμιου συντονισμού κατά των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην υγεία».

G20: Οι δεσμεύσεις για τουρισμό και ταξίδια

Οι ηγέτες G20 δεσμεύτηκαν πως θα «συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικό τομέα, για να διευκολυνθεί η ανάκαμψη του ταξιδιού και του τουρισμού από την πανδημία.

Υποστηρίζουμε τις Οδηγίες G20 για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς μέσω του Τουρισμού. Και ενθάρρυνση της χρήσης του AlUla Framework for Inclusive Community.

Για ενδυνάμωση των οικονομιών μέσω του τουρισμού. Με στόχο την δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων, ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές. Την προστασία του πλανήτη και την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Θα συνεχίσουμε να διερευνούμε τρόπους για να διευκολύνουμε τα ταξίδια των ανθρώπων. Πάντα με προτεραιότητα την δημόσια υγεία».

Ελάφρυνση χρεών και παράταση έως τον Ιούνιο του 2021

Όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους για τις πιο ευάλωτες χώρες, οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους. Μέσω της πρωτοβουλίας αναστολής της υπηρεσίας χρέους της G20.

Μέσω αυτής θα παρέχεται ελάφρυνση του χρέους και δωρεάν πόροι για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Δεσμεύτηκαν επίσης να εφαρμόσουν την Πρωτοβουλία για την Αναστολή της Υπηρεσίας Χρέους (DSSI). Συμπεριλαμβανομένης της παράτασης της έως τον Ιούνιο του 2021.

Οι ηγέτες της ΕΕ τόνισαν ότι ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετα βήματα. Και η Σύνοδος Κορυφής ενέκρινε ένα κοινό πολυμερές πλαίσιο για περαιτέρω αντιμετώπιση του χρέους.

Αντόνιο Γκουτέρες: «Χρειάζονται άλλα 23,62 δις ευρώ για το εμβόλιο»

Μια ημέρα πριν από τη συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν επενδυθεί 8,43 δις ευρώ σε προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίων, διαγνωστικών και θεραπευτικών. Χρειάζονται όμως άλλα 23,62 δις ευρώ για μαζική παραγωγή, προμήθεια και παράδοση νέων εμβολίων Covid-19 σε όλο τον κόσμο.

Κάλεσε περισσότερα έθνη της G20 να συμμετάσχουν στο COVAX, μια διεθνή πρωτοβουλία για τη διανομή εμβολίων Covid-19 σε χώρες παγκοσμίως.