H απότομη αύξηση στις κρατήσεις για την Μαδέρα, η οποία βελτίωσε γενικά τη ζήτηση για τους περισσότερους προορισμούς καθώς και τα σημάδια για επιστροφή της ζήτησης για την Τουρκία, αποτελούν μερικές από τις πρόσφατες τάσεις της γερμανικής αγοράς εξερχόμενου τουρισμού.

Ειδικότερα, οι περισσότεροι κορυφαίοι προορισμοί κατέγραψαν υψηλές κρατήσεις το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της TravelTainment για τις κρατήσεις πακέτων διακοπών των Γερμανών σε δημοφιλείς προορισμούς. Αυτό συνάδει και με την εικόνα της GfK, η οποία παρουσιάζει αύξηση 2% στα έσοδα των ταξιδιωτικών πρακτόρων τον περασμένο μήνα λόγω των καλών πωλήσεων της τελευταίας στιγμής.

Συγκεκριμένα η Μαδέρα κατέγραψε την πιο εντυπωσιακή άνοδο στις κρατήσεις τον Σεπτέμβριο. Το πορτογαλικό νησί σημείωσε αύξηση 36% στις κρατήσεις τον περασμένο μήνα, κατατάσσοντάς το στην ένατη θέση μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων προορισμών το Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, υψηλή άνοδο επίσης παρουσίασαν η Πάλμα (+ 24%), τα Λας Πάλμας (+ 16%) και η Νότια Τενερίφη (+ 17%). Αντίθετα, η ζήτηση για την Ελλάδα ήταν χαμηλότερη το Σεπτέμβριο από ό,τι τους τελευταίους μήνες, με τις κρατήσεις για το Ηράκλειο Κρήτης να αυξάνονται κατά μόλις 4%, ενώ η Ρόδος είχε μια πτώση της τάξεως του 1%.

Οι κρατήσεις για την Αττάλεια υπολείπονταν μόνον κατά 4% από τα επίπεδα του περασμένου έτους, γεγονός που υποδηλώνει καλύτερη ζήτηση από τους γερμανούς παραθεριστές. Αυτή η εικόνα συνδέεται με σχόλια από τους tour operators και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες για τη βελτίωση των πωλήσεων για την Τουρκική Ριβιέρα μετά από μια πραγματικά ταραχώδη χρονιά, με ανεβασμένες τις πωλήσεις της τελευταίας στιγμής για τον Οκτώβριο, μήνα κατά τον οποίο πραγματοποιούν οι Γερμανοί τις φθινοπωρινές τους διακοπές στο μέσον της σεζόν.

Ωστόσο, οι ερευνητές της GfK, είναι απαισιόδοξοι για το συνολικό αντίκτυπο της βελτίωσης της ζήτησης του περασμένου μήνα. “Η αύξηση των πωλήσεων που επιτεύχθηκε με τις κρατήσεις διακοπών τελευταίας στιγμής για αναχωρήσεις το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο δεν έχουν μεγάλη επίδραση», σχολίασε χαρακτηριστικά ο ερευνητής Dörte Nordback.

Photo www.airnews.gr