Θετικά φαίνεται να κλέινει η σεζόν για τον ελληνικό τουρισμό, η οποία παρά το αβέβαιο ξεκίνημα εξελίχθηκε σε μια καλή χρονιά για τον κλάδο.

Θολό είναι το τοπίο βέβαια ενόψει της αργίας της 28ης Οκτωβρίου σε σχέση με τους προορισμούς που έχουν πληγεί απο την κακοκαιρία οι οποίοι προσπαθούν να προλάβουν τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Από την άλλη πλευρά, ερώτημα πλέον και νέα δεδομένα που μένει να φανούν προσεχώς -δεδομένου ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς- προκύπτουν για τους εισερχόμενους επισκέπτες από το Ισραήλ, μία από τις πλέον ανερχόμενες αγορές το τελευταίο διάστημα για τον ελληνικό τουρισμό.

«Η τουριστική σεζόν του 2023 εξελίχθηκε πολύ καλά σε όλη τη χώρα», ανέφερε χθές ως προς τον απολογισμό της σεζόν, ο απερχόμενος, λόγω της ολοκλήρωσης και της δεύτερης θητείας του, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος.

«Το μαζικό μοντέλο πήγε καλά παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε έναν κορυφαίο προορισμό της χώρας, όπως η Ρόδος, η οποία επανήλθε πολύ γρήγορα μετά τις απώλειες του πρώτου 15νθημέρου».

Όσον αφορά τις επιμέρους ξένες αγορές, πολύ καλά σε κρατήσεις ακόμη και εν όψει της σεζόν του 2024 αλλά και του …2025 κινείται η βρετανική αγορά, ενώ οι απώλειες από άλλες αγορές όπως η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν αναπληρωθεί πλήρως.

Ο κ. Τάσιος έκανε την πρόβλεψη ότι και το 2024 αναμένεται να κινηθεί θετικά «δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει καθιερωθεί πλέον ως προορισμός, τόσο για το ευρωπαϊκό κοινό όσο και για το κοινό από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τις πτήσεις να διατηρούνται και για το 2024 από ΗΠΑ και Καναδά».

Επισημαίνεται ότι οι αυξήσεις στα συμβόλαια των Ελλήνων ξενοδόχων κινούνται για το 2024 μεταξύ 5%- 7%.

Από την άλλη πλευρά, ερώτημα πλέον και νέα δεδομένα που μένει να φανούν προσεχώς -δεδομένου ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς- προκύπτουν για τους εισερχόμενους επισκέπτες από το Ισραήλ, μία από τις πλέον ανερχόμενες αγορές το τελευταίο διάστημα για τον ελληνικό τουρισμό: «Εκτιμάται ότι για το επόμενο διάστημα θα έχουμε περισσότερες ακυρώσεις, από τις πτήσεις μέχρι τα γκρούπ από μία αγορά που τροφοδοτεί πολλούς και διαφορετικούς προορισμούς ανά την Ελλάδα, από τα νησιά το καλοκαίρι μέχρι την ηπειρωτική Ελλάδα -π.χ. τα Ιωάννινα- ακόμη και σε 12μηνη βάση, όπως συμβαίνει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη», ανέφερε ο κ. Τάσιος.

Επισημαίνεται ότι ο τουρισμός από το Ισραήλ βαίνει σταθερά αυξανόμενος τα τελευταία χρόνια, με άνοδο το 2022 έναντι του 2019 και περαιτέρω αύξηση τη φετινή χρονιά.

Με βάση τα στοιχεία από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), οι αφίξεις Ισραηλινών το 2022 έφτασαν τις 490 χιλιάδες (από 341 χιλιάδες τo 2019), αντιπροσωπεύοντας μερίδιο κοντά στο 2% επί του συνόλου, όπως και οι εισπράξεις που ανήλθαν πέρυσι τα 311 εκατ. ευρώ.

Η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη των Ισραηλινών στην Ελλάδα είναι στα 634 ευρώ, με μέση διάρκεια παραμονής τις 5,4 ημέρες, με τη χώρα μας να είναι τρίτος προτιμώμενος ξένος προορισμός εξωτερικού, μετά την Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Για φέτος και για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το Ισραήλ έως και το Σεπτέμβριο είναι η πλέον δυναμική ξένη αγορά, εκτός Ευρώπης, για το Ελευθέριος Βενιζέλος, περνώντας από τον Αύγουστο για πρώτη φορά στην πρώτη θέση όσον αφορά τις διεθνείς αγορές, εκτός Ευρώπης, πάνω ακόμη και από τις ΗΠΑ.

Με βάση τα καταγεγραμμένα στοιχεία, η ισραηλινή αγορά παρουσιάζει φέτος τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη από όλες τις ξένες αγορές, εντός κι εκτός Ευρώπης, στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας ως προς την απευθείας κίνηση και τις τουριστικές αφίξεις, ενώ οι Ισραηλινοί αποτελούν πρώτη ξένη εθνικότητα και στον τουρισμό της Θεσσαλονίκης, με μερίδιο έως και 11% επί του συνόλου των επισκεπτών της πόλης.

 

Η Θεσσαλία

Εν όψει της χειμερινής σεζόν και ερωτηθείς για τη Θεσσαλία, που έχει υποστεί βαρύ πλήγμα από τις πλημμύρες, ο κ. Τάσιος ανέφερε ότι ενώ αρχικά, μετά την πρώτη κακοκαιρία Daniel, διαφαινόταν ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν πιο εκτεταμένα αρχής γενομένης από την αργία της 28ης Οκτωβρίου, μετά και το δεύτερο χτύπημα της κακοκαιρίας Elias, πλέον το νέο ορόσημο και ο βασικός στόχος εστιάζει στις κρατήσεις των Χριστουγέννων.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΟΞ, η οποία πραγματοποιεί σήμερα τις αρχαιρεσίες για το νέο διοικητικό συμβούλιο, αναφέρθηκε και στις συνολικότερες επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων φέτος ανά την Ελλάδα κάνοντας λόγο για χαμηλότερα λειτουργικά κέρδη (παρά τις καλές επιδόσεις της σεζόν), λόγω υψηλότερων δαπανών και κόστους χρήματος.

Οι προκλήσεις για τον ξενοδοχειακό κλάδο το 2024 εστιάζουν στον επαναπροσδιορισμό των εργασιακών σχέσεων, το χωροταξικό και τις ρυθμίσεις αιγιαλού, την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, τη βραχυχρόνια μίσθωση μετά και τις επερχόμενες αλλαγές αλλά και τις νέες συνθήκες όπως θα διαμορφωθούν με το τέλος φυσικών καταστροφών, «το οποίο θα πρέπει να γίνει ανταποδοτικό για τους προορισμούς», σύμφωνα με τον κ. Τάσιο.