Σύνταξη tourismtoday.gr

Δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) τερμάτισαν τα προγράμματα Residency by Investment, την περασμένη εβδομάδα, και ένα τρίτο ενδέχεται να ακολουθήσει.

Στις 14 Φεβρουαρίου, η Ιρλανδία έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που τερμάτισε το σύστημα Golden Visa το 2023, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία μόλις δύο ημέρες αργότερα, στις 16 Φεβρουαρίου.

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι τερμάτισε το πρόγραμμα λόγω της «ακαταλληλότητας του για πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική χρήση». Ωστόσο και η Πορτογαλία έχει έναν παρόμοιο λόγο πίσω από την κίνηση, που είναι η στεγαστική κρίση.

Η απόφαση για τον τερματισμό του προγράμματος Golden Visa στην Πορτογαλία ελήφθη ως μέρος μιας ευρύτερης δέσμης μέτρων, για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης στη χώρα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Íñigo Errejón αρχηγός του κόμματος Más País στην Ισπανία, υπέβαλε στο Κογκρέσο νομοσχέδιο για τον τερματισμό της ισπανικής Golden Visa με αγορά ακινήτων.
Αυτό θα μπορούσε να κάνει την Ισπανία την τρίτη χώρα που θα τερματίσει τη Golden Visa.
Ενώ το νομοσχέδιο δεν έχει συζητηθεί ακόμη στο Κογκρέσο, εάν εγκριθεί τότε θα τροποποιηθούν τα άρθρα 63 και 64 του Ν. 14/2013, καταργώντας έτσι την αγορά ακινήτου ως τρόπο κατοίκου Ισπανίας.