Σύνταξη: tourismtoday.gr

Από την Κυριακή 26 Μαρτίου θα καταργηθούν όλοι οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα στα αεροδρόμια της Κροατίας.
Αυτό μεταξύ άλλων, θα εξοικονομήσει χρόνο για τους ταξιδιώτες που κατευθύνονται από την Κροατία προς άλλες χώρες του χώρου Σένγκεν.

Τα εσωτερικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα καταργήθηκαν την 1η Ιανουαρίου 2023.
Ωστόσο οι έλεγχοι στα αεροδρόμια παρέμεινα σε ισχύ έως τις 26 Μαρτίου, για να ευθυγραμμιστεί η ημερομηνία κατάργησης τους με το θερινό/χειμερινό ωράριο της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA).

Ελπίδες για καλή τουριστική σεζόν

Ο πρωθυπουργός της χώρας Andrei Plenkovic επιβεβαίωσε ότι «όλες οι πτήσεις θα αντιμετωπίζονται ως πτήσεις εσωτερικού και δεν θα είναι απαραίτητοι έλεγχοι εγγράφων», από την Κυριακή.

«Ανυπομονώ για μια πολύ καλή τουριστική σεζόν» είπε, εκφράζοντας τις ελπίδες του ότι η ένταξη στη Σένγκεν θα επηρεάσει θετικά τη χώρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα κροατικά αεροδρόμια ξεκίνησαν τις προετοιμασίες τους για την είσοδο στο Σένγκεν στις αρχές Ιανουαρίου, κάνοντας προσαρμογές στους τερματικούς σταθμούς επιβατών και σε άλλους τομείς.

Οι αλλαγές στο αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ

Το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της χώρας, το αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ, έχει, μεταξύ άλλων, περισσότερο χώρο για τους χώρους αναμονής.
Ήδη έχει μετακινήσει τα γκισέ ελέγχου διαβατηρίων αναχώρησης από το τερματικό στον τρίτο όροφο, στον τερματικό σταθμό του δεύτερου ορόφου.

Στο αεροδρόμιο έχουν στηθεί επιπλέον περίπτερα για την προεγγραφή επιβατών από χώρες που δεν ανήκουν στη Ζώνη Σένγκεν.
Οι έξοδοι των αεροπλάνων έχουν ανακατανεμηθεί και οι πινακίδες έχουν προσαρμοστεί ώστε να κατευθύνουν τους επιβάτες με βάση τις νέες αλλαγές.