Μετά τον περιορισμό της πρόσβασης στην περιοχή Red Light του ιστορικού κέντρου της πόλης, το Άμστερνταμ εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την είσοδο τουριστών στα καφέ κάνναβης.

Καφέ κάνναβης και οίκοι ανοχής ενισχύουν τον υπερτουρισμό

Σύμφωνα με την δήμαρχο του Άμστερνταμ Femke Halsema, έρευνα δείχνει ότι η δημοτικότητα των οίκων ανοχής στην περιοχή Red Light, τα καφέ κάνναβης και οι low cost πτήσεις ευθύνονται για τον υπερτουρισμό.
Γι’ αυτά φτάνουν στο Άμστερνταμ οι τουρίστες ηλικίας μεταξύ 18 και 35 ετών, που έχουν αναγνωριστεί ως η σημαντικότεροι ομάδα δημόσιας ενόχλησης.
Οι νόμοι των Κάτω Χωρών υπαγορεύουν ότι οι καφετέριες κάνναβης σε οποιοδήποτε δήμο πρέπει να απαιτούν από τους πελάτες την απόδειξη της εθνικότητας τους.
Ο κανόνας αυτός όμως δεν εφαρμόζεται στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του Άμστερνταμ και του Ρότερνταμ

  • Το 65% των τουριστών επισκέπτονται τα καφέ για να καταναλώνουν κάνναβη.
  • Περισσότεροι από τους μισούς, το 57% υποστηρίζουν ότι τα καφέ κάνναβης είναι ένα πολύ σημαντικό κίνητρο για την επίσκεψη στο Άμστερνταμ.
  • Το 44% είπε ότι η απαγόρευση πρόσβασης σε καφετέριες κάνναβης θα αποτελούσε λόγο για να μην έρχονται πια στο Άμστερνταμ.

Σε περίπτωση που τα Red Light κλείσουν, το 9% δήλωσε ότι δεν θα ξαναέρχονταν στο Άμστερνταμ και το 25% αναφέρει ότι θα το επισκέπτονταν λιγότερο συχνά.
Αν η περιοχή του Κόκκινου Φωτός αρχίσει να χρεώνει εισιτήρια εισόδου, το 32% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν θα πάει ξανά εκεί, ενώ το 44% δήλωσε ότι δεν θα το επισκέπτεται συχνά.

Οι αξιωματούχοι της πόλης συνεχίζουν τις συζητήσεις σχετικά με τους τρόπους περιορισμού της εισροής τουριστών στο ιστορικό κέντρο του Άμστερνταμ, με στόχο την εφαρμογή πολιτικών που θα το καταστήσουν λιγότερο ελκυστικό και θα μειώσουν τις οχλήσεις των κατοίκων.