Σε μια απόφαση ορόσημο την Τρίτη, το δημοτικό συμβούλιο της Βενετίας ενέκρινε ένα πρωτοποριακό σύστημα διαχείρισης της συντριπτικής εισροής τουριστών της πόλης, υιοθετώντας ένα τέλος εισόδου που παρέχει πρόσβαση στην παλιά πόλη και σε μικρότερα νησιά στη Λιμνοθάλασσα.

Αυτή η τολμηρή κίνηση στοχεύει να επιτύχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων των κατοίκων και των εκατομμυρίων επισκεπτών της πόλης, διατηρώντας παράλληλα τον μοναδικό χαρακτήρα και την ευθραυστότητα αυτού του παγκοσμίου φήμης προορισμού.

Pay-to-Enter: Πώς λειτουργεί

Οι ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν γενικές αρχές, ελέγχους, κυρώσεις και κατάλογο εξαιρέσεων. Για τη διευκόλυνση των διεθνών επισκεπτών, το συμβούλιο σχεδιάζει να αναπτύξει μια πολυγλωσσική πλατφόρμα πολλαπλών καναλιών. Στοχεύοντας κυρίως ημερήσιους επισκέπτες, κάθε άτομο ηλικίας άνω των 14 ετών θα πρέπει να πληρώσει το τέλος εισόδου στο ιστορικό τμήμα της Βενετίας, εκτός εάν πληροί τις προϋποθέσεις για εξαιρέσεις.

Ποιος εξαιρείται

Οι κάτοικοι της περιοχής, οι εργαζόμενοι —συμπεριλαμβανομένων των μετακινούμενων μετακινούμενων— σπουδαστές τοπικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και τα άτομα που πληρώνουν φόρο ακίνητης περιουσίας και τα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται από τη χρέωση. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης επισκέπτες σε τοπικά καταλύματα, κατοίκους της Περιφέρειας , παιδιά κάτω των 14 ετών, άτομα που χρειάζονται φροντίδα, συμμετέχοντες σε αθλητικές εκδηλώσεις και αστυνομικούς που βρίσκονται σε υπηρεσία.

Λεπτομέρειες όπως η συγκεκριμένη αξία του τέλους —που αρχικά θα οριστεί στα 5 ευρώ— και τα χρονικά διαστήματα ισχύος θα καθοριστούν σε προσεχές ψήφισμα του Συμβουλίου. Αυτό το ψήφισμα θα παρέχει επίσης περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την εξαίρεση για όλα τα μικρότερα νησιά στη λιμνοθάλασσα.