Το νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ευελπιστεί να εντάξει το μείζον θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης και το οποίο θα περιγράφεται στο νέο πολεοδομικό και χωροταξικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση, περιέγραψε στον δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη, ο Κωστής Χατζηδάκης.
Σε δημοσιογραφική ερώτηση που του τέθηκε αναφορικά με την θεραπεία για την αντιμετώπιση της άναρχης και αυθαίρετης δόμησης προβλέπονται πολλά μέτρα και σταθμά, όπως για παράδειγμα προβλέπεται μεταβατική περίοδος μόνον 2 ετών, ενώ οι προγραμματισμοί του ΥΠΕΝ για τον πολεοδομικό σχεδιασμό προβλέπουν μέσω της εκπόνησης μελετών Τοπικών Χωρικών Σχεδίων κάλυψη του 50% της χώρας εντός 5ετίας και για το σύνολο της επικράτειας εντός δεκαετίας, ο υπουργός ΠΕΝ απάντησε:
«Όλα αυτά έχουν μια λογική και θα δείτε ότι χρονικά παντρεύονται μεταξύ τους όλες οι ρυθμίσεις που κάνουμε. Πρώτα απ΄όλα η εκτός σχεδίου δόμηση είναι μία ελληνική πατέντα, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Μόνον στην Ελλάδα και στο Βέλγιο υπάρχει, όποιος πιστεύει ότι υπάρχει και αλλού να μας το πει. Με σκοπό να υπάρξει μια τάξη και να σταματήσει όλη αυτή η αναρχία, να ρίξουμε μια πέτρα στο τέλμα εν πάση περιπτώσει, λέμε να μειωθεί η εκτός σχεδίου δόμηση κατά 10% αλλά λέμε ταυτόχρονα, ότι όποιος κάνει βιοκλιματικά κτίρια, όποιος πάει προς την κατεύθυνση της ενεργειακής εξοικονόμησης θα έχει καλύτερη αντιμετώπιση από πλευράς συντελεστών δόμησης, δεν θα έχει αυτούς τους περιορισμούς».