Κοινά κριτήρια για τον ορισμό των περιοχών κινδύνου Covid-19 με χαρτογράφηση τριών χρωμάτων και καλύτερη πληροφόρηση, ζητά η Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να ξεκαθαρίσει τη σύγχυση των περιορισμών κυκλοφορίας στην Ευρώπη.

Και υπέβαλε πρόταση σύστασης για τον συντονισμό των “κακοφωνιών” που έλαβαν ως μέτρα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις διακοπές.

“Πιστεύουμε ότι κανένας πολίτης της Ένωσης δεν πρέπει να αρνείται την είσοδο σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα”, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ουρσούλα φον ντερ Λεϊν. Αλλά, θα ακουστεί;

Η Ευρώπη, να εναρμονίσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς

Τι θέμα μένει να συζητηθεί, αλλά ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Η Ευρώπη, να εναρμονίσει περαιτέρω τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη συνοχή στις αποφάσεις που λαμβάνονται από τις ευρωπαϊκές χώρες.
Προς το παρόν, κάθε χώρα εφαρμόζει τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα.

Στη Γαλλία, για παράδειγμα, δεν επιβάλλονται περιορισμοί σε ταξιδιώτες από άλλες χώρες της ΕΕ.

Η Ουγγαρία, από την άλλη πλευρά, έκλεισε τα σύνορα της σε μη κατοίκους έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Με εξαιρέσεις για τουρίστες από τις χώρες του ομίλου Visegrad (Ουγγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία, Πολωνία), για την οποία έλαβε προειδοποιητική επιστολή από την Επιτροπή.

Άλλες χώρες επιβάλλουν τεστ ή καραντίνα, μερικές φορές και τα δύο, σε ταξιδιώτες που προέρχονται από περιοχές που θεωρείται ότι είναι επικίνδυνες.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: “Οι αλλαγές προκαλούν σύγχυση σε ταξιδιώτες”

Αυτό το συνονθύλευμα, με αλλαγές στις οδηγίες που μερικές φορές ανακοινώνονται χωρίς προειδοποίηση, “προκαλεί σύγχυση στους πολίτες”, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
“Πρέπει να διασφαλίσουμε μεγαλύτερη σαφήνεια και προβλεψιμότητα”, υποστήριξε.

Ενώ οι χώρες εφαρμόζουν διαφορετικά κριτήρια για την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών σε μια περιοχή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ προτείνει οποιαδήποτε ταξινόμηση να βασίζεται σε τρεις εκτιμήσεις.

  • Στον αριθμό των νέων περιπτώσεων Covid-19 ανά 100.000 κατοίκους που αναφέρθηκαν σε διάστημα 14 ημερών.
  • Στο ποσοστό των θετικών δοκιμών μεταξύ όλες οι δοκιμές σε επτά ημέρες.
  • Στον αριθμό των δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες.

Χάρτης με ζώνες επικινδυνότητας

Η Επιτροπή προτείνει επίσης το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) να δημοσιεύει έναν εβδομαδιαίο χάρτη του ευρωπαϊκού χώρου, ταξινομώντας τις ζώνες χρησιμοποιώντας τρία χρώματα: Πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο, βάσει ορισμένων ορίων και τα δεδομένα παρέχονται στο περιφερειακό επίπεδο.

Ποιες θα είναι οι “κόκκινες ζώνες”

Οι “κόκκινες ζώνες” θα είναι εκείνες όπου ο αριθμός των νέων περιπτώσεων Covid-19 είναι μεγαλύτερος από 50 ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα 14 ημερών. Και το ποσοστό των θετικών δοκιμών είναι ίσο ή μεγαλύτερο από 3% ή όπου ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων Covid-19 είναι άνω των 150 ανά 100.000 άτομα σε διάστημα 14 ημερών.

Περιοχές όπου λείπουν πληροφορίες ή όπου ο αριθμός των δοκιμών θεωρείται ανεπαρκής θα είναι “γκρι”.
Για αυτούς τους τομείς, οι περιορισμοί θα μπορούσαν να είναι υποχρεωτικοί.