Στο κλείσιμο του βόρειου τερματικού σταθμού στο λιμάνι, προχώρησε η δημοτική αρχή της Βαρκελώνης, προκειμένου να περιορίσει την πρόσβαση των κρουζιερόπλοιων και να τα απομακρύνει από το κέντρο της πόλης.

Η κίνηση ακολουθεί μια συμφωνία του 2018 μεταξύ των λιμενικών αρχών και του δημοτικού συμβουλίου της Βαρκελώνης, για «μετακίνηση της δραστηριότητας της κρουαζιέρας μακριά από τις αστικές περιοχές, καθιστώντας τις πιο βιώσιμες», ανέφεραν οι λιμενικές αρχές σε ανακοίνωσή τους.

Ο κανόνας τίθεται επίσημα σε ισχύ στις 22 Οκτωβρίου, αλλά το τελευταίο πλοίο που έδεσε εκεί ήταν ήδη και έχει φύγει. Το World Navigator της Mystic Cruises σταμάτησε στις 2 Οκτωβρίου.

Τα κρουαζιερόπλοια θα ελλιμενίζονται πλέον στην προβλήτα Moll d’Adossat, η οποία είναι η πιο απομακρυσμένη από το κέντρο της πόλης. Πριν από αυτό, τα πλοία χρησιμοποιούσαν επίσης την προβλήτα του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, λίγα μέτρα από τη La Rambla, τον διάσημο χώρο περιπάτου της Βαρκελώνης.

Η κίνηση επηρεάζει περίπου 340 ελλιμενισμούς κρουαζιέρας ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις λιμενικές αρχές.

Η νέα λειτουργία της αποβάθρας θα ξεκινήσει το επόμενο φθινόπωρο και θα είναι ελεύθερη για όλους, σύμφωνα με δήλωση του Lluís Salvadó, προέδρου του λιμένα της Βαρκελώνης.

Επισήμως, η απόφαση τίθεται σε ισχύ στις 22 Οκτωβρίου, αλλά το τελευταίο πλοίο που έδεσε εκεί, το World Navigator της Mystic Cruises, έχει ήδη αποπλεύσει.

Μέχρι το 2026, όλες οι κρουαζιέρες θα εκτελούνται από την προβλήτα Adossat. Για να συμβεί αυτό, ο τερματικός σταθμός της Νότιας Βαρκελώνης, επίσης στην προβλήτα του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, θα κλείσει.

Η πόλη δίνει μάχη εδώ και καιρό για τον αριθμό των τουριστών κρουαζιερόπλοιων που φτάνουν στην πόλη – αριθμός που το 2019 εκτοξεύθηκε σε λίγο πάνω από τα 3,1 εκατομμύρια. Πηγή: Protagon.gr