Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ένας νέος κανονισμός που καθιστά παράνομο το κάπνισμα στις παραλίες της Βαρκελώνης τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή 1 Ιουλίου.

Οι κάτοικοι έχουν προειδοποιηθεί τους τελευταίους τρεις μήνες για το νέο μέτρο, το οποίο θα καταστήσει τις 10 παραλίες της πόλης απαλλαγμένες από το κάπνισμα όλο το χρόνο.
Το πρόστιμο για όσους παραβιάζουν τον νέο κανόνα θα είναι 30 ευρώ.

Το περασμένο καλοκαίρι, η πόλη εφάρμοσε πιλοτικά ένα παρόμοιο σχέδιο σε τέσσερις παραλίες.
Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, οι ερευνητές είδαν μια αξιοσημείωτη μείωση του αριθμού των καπνιστών στις παραλίες.

Για παράδειγμα, κατά την τελευταία εβδομάδα της δοκιμής, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το 19% των λουομένων κάπνιζε σε παραλίες χωρίς την απαγόρευση και μόλις το 2,6% κάπνιζε σε παραλίες χωρίς απαγόρευση.
Στη Βαρκελώνη, περίπου το 20% του πληθυσμού καπνίζει καθημερινά.

Σε έρευνα που διεξήχθη από το δημαρχείο της Βαρκελώνης διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 80% των κατοίκων ήταν υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στις παραλίες.

Το κάπνισμα δεν είναι μόνο επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία, αλλά μπορεί επίσης να βλάψει το περιβάλλον.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα απορρίμματα τσιγάρων είναι το μοναδικό προϊόν απορριμμάτων με τη μεγαλύτερη αφθονία στις παραλίες της Δυτικής Μεσογείου, αντιπροσωπεύοντας το 25% όλων των αντικειμένων που συλλέγονται.

Τα αποτσίγαρα χρειάζονται μια δεκαετία για να αποσυντεθούν. Δεδομένου ότι είναι ελαφριά, βρίσκουν εύκολα το δρόμο τους από τη στεριά στη θάλασσα, όπου συσσωρεύονται. Απελευθερώνουν χημικές ουσίες στο περιβάλλον και μπορούν να καταναλωθούν από άγρια ​​ζώα, τόσο σε ολόκληρη τη μορφή τους όσο και καθώς διασπώνται σε μικροπλαστικά.

Η Βαρκελώνη είναι η πρώτη μεγάλη ισπανική πόλη που καταπολεμά το κάπνισμα στις παραλίες, αλλά η τάση αυξάνεται σε όλη τη χώρα.

Μέχρι τον Μάιο του 2022, περίπου 550 παραλίες σε όλη την Ισπανία ήταν απαλλαγμένες από το κάπνισμα, σημειώνοντας δραματική αύξηση από το 2014, όταν απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε μόλις 15 παραλίες.