Το Δημοτικό Συμβούλιο του Μιλάνου ενέκρινε τον κανονισμό απαγόρευσης του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους. Η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Στόχος είναι η βελτίωση της περιβαλλοντικής ποιότητας της πόλης. Καθώς και η προστασία των πολιτών, ιδίως των ανηλίκων, από το ενεργό και παθητικό κάπνισμα.

Σε ποιους εξωτερικούς χώρους, απαγορεύεται το κάπνισμα

Οι πολίτες δεν θα πρέπει να καπνίζουν, όταν βρίσκονται σε πάρκα, στάδια, στάσεις λεωφορείων (εκτός κι αν είναι σε απόσταση 10 μέτρων μακριά), παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως γήπεδα και νεκροταφεία.

Μόνο σε ορισμένες απομονωμένες περιοχές θα επιτρέπεται το κάπνισμα. Με την απόσταση των ενεργών και παθητικών καπνιστών να είναι μεγαλύτερη από 10 μέτρα.

Αλλά αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα για την απαγόρευση των τσιγάρων στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας. Στην πραγματικότητα, από την 1η Ιανουαρίου 2025 η απαγόρευση του καπνίσματος θα επεκταθεί σε όλους τους ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους.

Το κάπνισμα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις αιτίες της της κακής ποιότητας του αέρα της πόλης, μαζί με τους ξυλόφουρνους των πιτσαριών και τα καύσιμα ντίζελ που θα απαγορευτούν.