του Χάρη Ντιγριντάκη

Μολονότι η λειψυδρία αποτελεί ένα σημείο των καιρών, με πρωμετοπίδα τον τουρισμό, άφθονο νερό ρέει στην κοίτη των επενδύσεων στην Ελλάδα. Η σαγήνη που προκαλούν οι προοπτικές του κλάδου μόνο αδιάφορη δεν περνά από εγχώρια και ξένα επενδυτικά κεφάλαια καθώς και Έλληνες μεγαλοξενοδόχους, που επιδιώκουν είτε να εισέλθουν ή να ενισχύσουν την παρουσία τους, στο κάδρο του ελληνικού τουρισμού.

Η επένδυση των PHĀEA Resorts

Την ίδια ώρα, την ανάπτυξη ενός νέου project, προϋπολογισμού άνω των 120 εκατ. ευρώ, που προβλέπει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος υψηλής ποιότητας στη νότια Κρήτη, έχουν στα σκαριά η Κωστάντζα και η Αγάπη Σμπώκου, οι επικεφαλής των PHĀEA Resorts.

Το έργο θα καταλαμβάνει ενιαία έκταση, εμβαδού 155 περίπου στρεμμάτων και θα υλοποιηθεί στη Νότια Κρήτη, στον νομό Ηρακλείου, στη θέση «Σκούρος» του δήμου Βιάννου, σε απόσταση 63 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο και 38 χιλιομέτρων από το υπό κατασκευή αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Σημειώνεται ότι στο διοικητικό συμβούλιο της «Myrina Village Τουριστικαί και Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Μονοπρόσωπη Α.Ε.» συμμετέχει και ο κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, πρόεδρος της Aegean.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία «Myrina Village Τουριστικαί και Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Μονοπρόσωπη Α.Ε.» κατέθεσε φάκελο στην Enterprise Greece για υπαγωγή του έργου των 121,11 εκατ. ευρώ πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ στις διατάξεις του νόμου περί Στρατηγικών Επενδύσεων.

Το project «PHĀEA – South Crete: Σχέδιο Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης», το οποίο μόλις την Παρασκευή αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αειφόρου τουριστικού συγκροτήματος υψηλής ποιότητας, το οποίο θα περιλαμβάνει την ανέγερση και λειτουργία ξενοδοχειακού συγκροτήματος κατηγορίας 5 αστέρων και δυναμικότητας 140 δωματίων, την κατασκευή 30 τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών, κτιρίου υποδοχής, κοινόχρηστης πισίνας, χώρων εστίασης, κέντρου αναζωογόνησης (wellness and fitness spa), καθώς και τη διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου-κήπου για παραγωγή βιολογικών προϊόντων.

Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία «Myrina Village Τουριστικαί και Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Μονοπρόσωπη Α.Ε.», πρόεδρος της οποίας είναι η Κωστάντζα Σμπώκου και αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος η Αγάπη Σμπώκου.

Η εταιρεία, με έδρα τον δήμο Χερσονήσου Κρήτης, αιτείται την ένταξη του έργου ως «Στρατηγική Επένδυση», τη λήψη του κινήτρου της χωροθέτησης (ΕΣΧΑΣΕ με χρήση γης «Τουρισμός-Αναψυχή») και του κινήτρου περί ταχείας αδειοδότησης. «Επιπρόσθετα, ζητείται η εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων των άρθρων 5 και 6 του ν. 4864/2021», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στον σχετικό φάκελο.

Στόχος της επένδυσης, που θα δημιουργήσει τουλάχιστον 83 νέες Ετήσιες Μονάδες Εργασίας, είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος υψηλής ποιότητας, «εναρμονισμένου με τα φυσικά και ανθρωπογενή χαρακτηριστικά της περιοχής επένδυσης και σε πλήρη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα για Green Hotels», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στον φάκελο που συνοδεύει το περί ου λόγος επενδυτικό σχέδιο..

Τα δύο έργα που μπήκαν στις Στρατηγικές

Την ανάπτυξη δύο τουριστικών projects υψηλών προδιαγραφών, προϋπολογισμού 698 εκατ. ευρώ, έχουν δρομολογήσει η Hydra Rock Ακίνητα Μονοπρόσωπη Α.Ε., εταιρεία συμφερόντων του Ιωάννη Βαρδινογιάννη, και η Grivalia Hospitality, οι οποίες μόλις χθες έλαβαν το «πράσινο φως» από τη Διυπουργική Επιτροπή για ένταξη των επενδυτικών σχεδίων τους στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων.

Η επένδυση των 474 εκατ. ευρώ που βρίσκεται στα σκαριά από την εταιρεία Hydra Rock Ακίνητα Μονοπρόσωπη Α.Ε. προβλέπει την ανάπτυξη ενός υπερπολυτελούς Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος και Τουριστικού Χωριού στην περιοχή Βλαχέικα, που υπάγεται στον Δήμο Πόρου.

«Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο αφορά στην υλοποίηση ενός σύγχρονου και αειφορικού θερέτρου, αποτελούμενου από ένα Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα και ένα συγκρότημα κατοικιών (τουριστικό χωριό) σε έκταση, εκ της οποίας τα 1.714,17 στρέμματα υπάγονται στον Δήμο Πόρου, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, ενώ τα υπόλοιπα 40 στρέμματα βρίσκονται, σε απόσταση 700 μέτρων, στην περιοχή Μετόχι του Δήμου Ερμιονίδας στην Περιφερειακή Ενότητα Πελοποννήσου», αναφέρεται στο υπόμνημα που κατέθεσε μαζί με τον αντίστοιχο φάκελο η εταιρεία στην Enterprise Greece, προκειμένου να λάβει τα κίνητρα της ταχείας αδειοδότησης και των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων.

Η επένδυση αφορά τη δημιουργία ενός θέρετρου το οποίο θα προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες τουρισμού υψηλής προστιθέμενης αξίας, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, τονώνοντας παράλληλα την απασχόληση και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής.

Βασικά χαρακτηριστικά του έργου είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίησή του με βάση την αειφόρο ανάπτυξη, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και την κυκλική οικονομία.

Το project της Aldemar

Δύο μόλις μήνες μετά τη δρομολόγηση του 5άστερου project, προϋπολογισμού 22,5 εκατ. ευρώ, της Aldemar, στον Πύργο Ηλείας, μία ακόμη επένδυση που φέρει την υπογραφή του Αλέξανδρου Αγγελόπουλου βρίσκεται στα σκαριά.

Αυτή τη φορά το project αφορά την ανάπτυξη μιας ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 700 κλινών, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Olympian Village, επίσης ιδιοκτησίας της Aldemar.

Αυτή την περίοδο το συγκεκριμένο project βρίσκεται στη διαδικασία συγκέντρωσης όλων των απαραίτητων αδειοδοτήσεων και, στο πλαίσιο αυτό, μόλις χθες αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη για την τροποποίηση και ανανέωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της επένδυσης, με τις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών να διενεργούνται μέχρι τις 3 Απριλίου του 2025.

Με βάση τον σχεδιασμό της «Ανώνυμος Εταιρεία Προγραμματισμού Τουριστικής Εκμεταλλεύσεως και Αναπτύξεως Ε.Π.Τ.Ε.Α. Α.Ε.», όπως είναι η πλήρης επωνυμία του φορέα υλοποίησης του έργου που ανήκει στην ΑΛΝΤΕΜΑΡ ΑΞΤΕ, το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα περιλαμβάνει μονώροφα και διώροφα κτίρια με τις κύριες χρήσεις των κοινόχρηστων χώρων (όπως reception, σαλόνια υποδοχής, κεντρικό μπαρ, κεντρικό εστιατόριο, κ.λπ.), κτίρια δωματίων, σουιτών, παιδικό σταθμό, 73 πισίνες, κλειστή πισίνα, υπαίθριο χώρο ανάπαυσης, μπαρ παραλίας, γήπεδα τένις και μίνι γκολφ, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων κ.λπ.

Είχε προηγηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο η υποβολή νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έκδοση νέας ΑΕΠΟ, λόγω λήξης ισχύος της προηγούμενης, για το έτερο υπό ανάπτυξη project των 22,5 εκατ. ευρώ που προβλέπει την κατασκευή μιας μονάδας 5 αστέρων, δυναμικότητας 228 κλινών, με κέντρο αναζωογόνησης.

«Δεδομένου ότι τα δύο ξενοδοχεία είναι του ιδίου φορέα και θα έχουν κοινή μονάδα επεξεργασίας λυμάτων (η οποία θα βρίσκεται στο γήπεδο του ξενοδοχείου των 700 κλινών) και κοινή υπεδάφια διάθεση (η οποία εκτείνεται στο γήπεδο των 700 κλινών), θα πρέπει να κατασκευαστούν ταυτόχρονα ή κατ’ ελάχιστο το τμήμα που αφορά τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων και την διάθεση, ώστε να λειτουργήσει το υπό μελέτη ξενοδοχείο μέχρι την ολοκλήρωση και του δεύτερου ξενοδοχείου (700 κλίνες), δεδομένου ότι είναι μεγαλύτερο και συνεπώς απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο κατασκευής και μεγαλύτερη χρηματοδότηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική Μελέτη Περιβάλλοντος.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα κλασικού τύπου θα αναπτυχθεί σε μία παραθαλάσσια έκταση 100 στρεμμάτων στη θέση «Σκαφιδιά – Πουρνάρι – Ψαθόλακκα», του Δήμου Πύργου, στην Ηλεία. Όπως προβλέπεται στον σχεδιασμό, οι 700 κλίνες κατανέμονται σε 330 δίκλινα, 10 τρίκλινα και 2 πεντάκλινα δωμάτια.

Θα κατασκευαστούν συνολικά 73 πισίνες, καθώς επίσης και ένας υπαίθριος χώρος ανάπαυσης (cosy bar), ένα μπαρ παραλίας, ξύλινες πέργολες, τέσσερα γήπεδα τένις και τένις κλαμπ και ένα μίνι γκολφ.

Στον περιβάλλοντα χώρο, πέραν των φυτεύσεων, θα διαμορφωθεί το εσωτερικό δίκτυο πρόσβασης των κτιρίων – εγκαταστάσεων της μονάδας και οι απαραίτητες θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων (135 θέσεις) και δύο θέσεις για τουριστικά λεωφορεία.

Το τουριστικό συγκρότημα θα είναι εποχικής λειτουργίας και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του θα απασχολεί περίπου 150-200 άτομα. Κατά τη φάση κατασκευής αναμένεται να απασχοληθούν περίπου 150 άτομα, τα οποία δεν θα εργάζονται όλα ταυτόχρονα, αλλά ανά συνεργείο ανάλογα τον προγραμματισμό του έργου και την εξέλιξη των εργασιών, όπως επισημαίνεται.

«Στόχος του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού των κτιρίων είναι η εναρμόνισή τους με το περιβάλλον της περιοχής και επομένως η εξωτερική τους εμφάνιση είναι διακριτική. Η διάταξη των κτιρίων θα γίνει με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται κατά το πλείστον η θέα των δωματίων προς τη θάλασσα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Εκτός από τα υπό ανάπτυξη έργα που έχει ο όμιλος στη Σκαφιδιά, πέρυσι υλοποίησε ένα επενδυτικό πλάνο, ύψους 26 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε ξεκινήσει πριν από την πανδημία του κορωνοϊού και περιελάμβανε πέρα από την ανάπτυξη του συνεδριακού κέντρου Ilis στην Ηλεία, την επέκταση του Olympian Village με την προσθήκη 140 δωματίων και ενός υπόγειου parking 200 θέσεων.