Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η χρηματοδοτική συνδρομή μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης της (ΤΑΕΕ), ύψους 34 εκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη της ανοικοδόμησης σε Ελλάδα, Πολωνία, Λιθουανία και Βουλγαρία μετά από τις φυσικές καταστροφές του 2017.
Η ενίσχυση αυτή πρέπει να ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Συμβούλιο.
Η Ελλάδα θα λάβει 2.535.796 ευρώ για την αποκατάσταση σοβαρών ζημιών που προκλήθηκαν σε περιοχές της Κω από τον σεισμό του Ιουλίου του 2017.
Η ενίσχυση περιλαμβάνει επίσης 16.918.941 ευρώ για την ανασυγκρότηση στη Λιθουανία μετά από συνεχείς βροχοπτώσεις και πλημμύρες που έβλαψαν αποχετευτικά συστήματα, φράγματα και δρόμους, καθώς και γεωργικές εκτάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου του 2017. Τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του κόστους αποκατάστασης της υποδομής διαχείρισης δικτύων και υδάτων.
Η Πολωνία θα λάβει 12.279.244 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών από ισχυρές καταιγίδες και έντονες βροχοπτώσεις στις περιοχές Kuyavian-Pomeranian, Pomeranian και Greater Poland, όπου καταστράφηκαν δεκάδες χιλιάδες εκτάρια δασών και καλλιεργειών, καθώς και μεταφορικές και ενεργειακές υποδομές.
Οι καταιγίδες και οι πλημμύρες έπληξαν επίσης την περιοχή του Μπουργκάς στη νοτιοανατολική Βουλγαρία, η οποία θα λάβει ενίσχυση ύψους 2.258.225 ευρώ από το ΤΑΕΕ.
Το Συμβούλιο θα εγκρίνει την ενίσχυση στις 4 Σεπτεμβρίου. Μόλις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δώσει το πράσινο φως κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Σεπτεμβρίου, τα κονδύλια θα διατεθούν εντός των επόμενων εβδομάδων.
Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ ιδρύθηκε το 2002 ως απάντηση στις καταστροφικές πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του ίδιου έτους. Έκτοτε, οι επισκευές μετά από περισσότερες από 80 καταστροφές – συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών, των δασικών πυρκαγιών, των σεισμών, των καταιγίδων και της ξηρασίας – σε 24 χώρες της ΕΕ έλαβαν ενίσχυση ύψους 5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης.
Τα χρήματα του ΤΑΕΕ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των προσπαθειών ανασυγκρότησης και για την κάλυψη μέρους του κόστους των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, των προσωρινών καταλυμάτων, των επιχειρήσεων καθαρισμού και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, προκειμένου να μειωθεί η οικονομική επιβάρυνση των εθνικών αρχών μετά από φυσικές καταστροφές.