Σύνταξη: tourismtoday.gr

Tη μεγαλύτερη πτώση στην απασχόληση σε σχέση με οποιονδήποτε τομέα, σημείωσαν τα ταξίδια και ο τουρισμός.

Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία για το 2020 από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS).

Πάνω από το 40% όλων των θέσεων εργασίας χάθηκαν στους εργαζόμενους σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ο αριθμός των ατόμων που ανέφεραν την κύρια εργασία τους όπως στα ταξίδια και στον τουρισμό μειώθηκε κατά 10,8% σε ετήσια βάση το καλοκαίρι. Η απασχόληση σε όλους τους άλλους τομείς αυξήθηκε ελαφρά κατά 0,1% την ίδια περίοδο.

Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των ταξιδιωτικών πρακτορείων και των επιχειρήσεων διαμονής το περασμένο καλοκαίρι αυξήθηκε από 43% στις αρχές Ιουλίου σε 98% στα τέλη Αυγούστου.

Η αναλογία διαπραγμάτευσης έπεσε στη συνέχεια στο 51% το Νοέμβριο και στα μέσα Ιανουαρίου μειώθηκε περαιτέρω στο 37%.

Υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων σε διαθεσιμότητα

Οι ταξιδιωτικές και τουριστικές επιχειρήσεις είχαν επίσης υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων σε διαθεσιμότητα από άλλους τομείς.
Με το 45% του προσωπικού σε ολόκληρη την ταξιδιωτική βιομηχανία σε διαθεσιμότητα τον Ιανουάριο. Αυτό σε σύγκριση με το 40% στον τομέα των τροφίμων και των ποτών και το 12% σε άλλες βιομηχανίες.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο κύκλος εργασιών μειώθηκε στο 9,3% μεταξύ Φεβρουαρίου και Μάιου 2020.

Ωστόσο, η σύγκριση με τον Φεβρουάριο υποβαθμίζει τον αντίκτυπο. Μια σύγκριση από έτος σε έτος δείχνει ότι ο κύκλος εργασιών τον περασμένο Μάιο μειώθηκε κάτω από το 7%.

Ο κύκλος εργασιών ταξιδιωτικών πρακτορείων και διαμονής το Νοέμβριο παρέμεινε μόλις στο 21% του επιπέδου Φεβρουαρίου και το 20% του Νοεμβρίου 2019.

Πτώση κύκλου εργασιών σε ετήσια βάση

Ο κύκλος εργασιών σε ετήσια βάση έως τον Δεκέμβριο του 2020 των:

  • Αεροπορικών μεταφορών μειώθηκε κατά 89%.
  • Ταξιδιωτικών πρακτορείων μειώθηκε κατά 86%.
  • Καταλυμάτων μειώθηκε 73%.

Το ONS διαπίστωσε ότι οι τομείς που σχετίζονται με τον τουρισμό και τα ταξίδια αποτελούν οκτώ από τους 10 που επηρεάστηκαν περισσότερο από το Covid-19.

Οι μόνοι άλλοι τομείς που υπέστησαν πτώση παρόμοιου μεγέθους ήταν οι σιδηροδρομικές μεταφορές (-64%) και οι οικιακές εργασίες (-51%).