Το Ην. Βασίλειο κινδυνεύει να απομονωθεί εάν συνεχίσει να παραμένει κλειστό στα διεθνή ταξίδια, προειδοποιεί το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού.

Η προειδοποίηση από το WTTC έρχεται την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν ότι οι προκρατήσεις για διεθνείς πτήσεις υστερούν της αυξημένης χωρητικότητας που δημιουργείται από τις επιπλέον προγραμματισμένες πτήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η αντιπρόεδρος του WTTC, Virginia Messina, καλεί τη Βρετανική κυβέρνηση να επιτρέψει σε όλους όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή μπορούν να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού, να ταξιδεύουν ελεύθερα.

Οι αερομεταφορείς έχουν αυξήσει δραματικά τις πτήσεις σε δημοφιλείς προορισμούς, πολλοί εκ των οποίων συνεχίζουν να βρίσκονται στην πορτοκαλί λίστα της Βρετανία εν αναμονή αυξημένης ζήτησης.

Σύμφωνα με δεδομένα από τον ειδικό στατιστικών στοιχείων Cirium, στις δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του νέου συστήματος χρωματικής κωδικοποίησης του Ην. Βασιλείου για ταξίδια από τις 17 Μαϊου, οι προγραμματισμένες πτήσεις από το Ην. Βασίλειο προς Ελλάδα εκτοξεύτηκαν κατά 2000% με αύξηση 435% στις πτήσεις προς Ισπανία, έναντι των προηγούμενων δύο εβδομάδων.

Ωστόσο, παρότι οι αεροπορικές εταιρίες αυξάνουν τη χωρητικότητα, πρόσφατη ανάλυση του συνεργάτη του WTTC, ForwardKeys, στις πωλήσεις εισιτηρίων έδειξε ότι η αύξηση αυτή δεν αντιστοιχίζεται σε κρατήσεις.

Κατά μέσο όρο, κατά την εβδομάδα της 14ης Μαΐου, οι πωλήσεις αεροπορικών εισιτηρίων από το Ην. Βασίλειο για Ελλάδα και Ισπανία παρουσίασαν μείωση 37% και 44% αντίστοιχα σε εβδομαδιαία βάση.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, στα τέλη του προηγούμενου μήνα υπήρχαν περισσότερες ακυρώσεις εισιτηρίων παρά νέες κρατήσεις, και οι Βρετανοί εξέφραζαν την απογοήτευσή τους για την πράσινη λίστα της Βρετανίας και τις εκτεταμένες απαιτήσεις τεστ και καραντίνας για ταξίδια στις πορτοκαλί χώρες.

Ενώ οι πωλήσεις αεροπορικών εισιτηρίων συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται από αργούς ρυθμούς, υπάρχουν ενδείξεις για πιο θετική εξέλιξη στον ορίζοντα με σημαντικά αυξημένα εισιτήρια για πτήσεις αργότερα μέσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Ωστόσο το WTTC εκφράζει ανησυχίες ότι τα κενά στον εισερχόμενο τουρισμό στο Ην. Βασίλειο προκαλούν την ίδια ζημιά στον τουρισμό της χώρας με τη ζημιά που προκαλεί η κατάρρευση του εξερχόμενου τουρισμού σε δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης.

Το WTTC στηρίζει το συνδυασμό των εμβολιασμών, των τεστ, του ψηφιακού πάσου και των πρωτοκόλλων ασφάλειας για την ασφαλή επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών.

Σύμφωνα με την έκθεση οικονομικού αντικτύπου του 2021 που συνέταξε πρόσφατα, το Ην. Βασίλειο έχει πέσει στην όγδοη θέση, από την πέμπτη, στην κατάταξη των μεγαλύτερων ταξιδιωτικών και τουριστικών αγορών στον κόσμο για το 2020, καθώς είχε απώλειες 62,5% στη συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας.