Χρώματα, έντονες γεύσεις, ανατολίτικες εμπειρίες, αραβικό άρωμα, πολύβουα στενά. Αυτά, κι άλλα πολλά, εμπεριέχει ένα ταξίδι στο Μαρόκο.

H Aegean Airlines πετάει στο Μαρακές με απευθείας πτήσεις.

Aς ξεκινήσουμε από τα προφανή: Το Μαρόκο δεν είναι για όλους τους ταξιδιώτες. Ναι μεν είναι τουριστικό σε πολλές πόλεις του, ωστόσο παραμένει Αφρική. Αυτό, συνεπάγεται ελλιπή καθαριότητα στις πόλεις του, κυκλοφοριακό κομφούζιο, επαιτεία, προσοχή στα φαγητά και κυρίως στο νερό, αποφυγή βραδινών περιπάτων –ειδικά εάν είστε κοπέλες– και γενικά μια διαφορετική εικόνα και προσέγγιση από την Ευρώπη.

Αν αποδεχθείς, όμως, τα παραπάνω και τα δεις σαν μια διαφορετική εμπειρία, τότε όχι απλά θα απολαύσεις το ταξίδι, αλλά θα μείνει για πάντα στην καρδιά σου. Θα μαγευτείς με το αραβικό άρωμα, τις μουσικές, τα μπαχάρια στα φαγητά, τα παλάτια, τους κήπους, τις καμήλες, την έρημο, τα ωραία υφάσματα και τους χαμογελαστούς ανθρώπους.

Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι το Μαρόκο είναι μεγάλη χώρα, οπότε καλό θα είναι να πάτε δυο φορές, για να δείτε τις μεγάλες πόλεις του, όπως Ραμπάτ, Φεζ, Καζαμπλάνκα, έρημο Σαχάρα κ.α. Εμείς, στο πρώτο ταξίδι, περιοριστήκαμε στο Μαρακές και σε κοντινές αποστάσεις γύρω από αυτό, ώστε να έχουμε μια καλή εμπειρία σαν πρώτη γεύση και να μην ταλαιπωρηθούμε με συνεχείς εναλλαγές.

Πάμε να δούμε, λοιπόν, κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να κάνετε στο Μαρακές:

1) Προτιμήστε διαμονή κεντρικά, γύρω από την πλατεία Jemaa el-Fnaa

Εμείς επιλέξαμε το Riad Dabachi. Κεντρικό, καθαρό, αρχοντικό. Γενικά φροντίστε να επιλέξετε riad αντί για κάποιο ξενοδοχείο, για να μπείτε κατευθείαν σε μαροκινό mood. Τα riad είναι σπίτια ευκατάστατων Μαροκινών με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική που περιλαμβάνει κεντρική αυλή, συντριβάνι στη μέση, μικρό κήπο και γύρω γύρω δωμάτια, που παραπέμπουν σε παλάτι. Ωστόσο, έχουν γίνει, πια, ξενοδοχεία για ταξιδιώτες. Επιλέξτε τα, οπωσδήποτε.

2) Δείτε την Jemaa el-Fnaa όλες τις ώρες της ημέρας

Μια από τις μεγαλύτερες πλατείες, που έχεις συναντήσει, είναι το κεντρικό και πιο πολύβουο σημείο του Μαρακές. Θα περάσετε από εκεί πολλές φορές, και κάθε φορά θα είναι διαφορετική. Το πρωί θα βρείτε, συνήθως, πλανόδιους με πάγκους από σουβενίρ μέχρι φαγητά, ντόπιους με πιθήκους, φίδια κι άλλα ζώα προς… θέαμα –ναι, θα σας κακοφανεί η εικόνα της εκμετάλλευσης των ζώων– οι οποίοι θα σας προτείνουν να βγάλετε φωτογραφίες μαζί τους επί πληρωμή. Εάν δεν θέλετε, αποφύγετέ τους,καθώς σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να γίνουν πιεστικοί για χρήματα.

Το βράδυ, η πλατεία μεταμορφώνεται σε υπαίθριο… υπερθέαμα. Πάγκοι με φαγητά, ντόπιοι που διασκεδάζουν, τουρίστες που ψωνίζουν. Κόσμος που πηγαίνει κι έρχεται, μουσικοί που παίζουν όργανα. Να την επισκεφτείτε και το βράδυ, απλά να είστε προσεκτικοί με τα προσωπικά σας αντικείμενα και να δοκιμάσετε χυμούς από δεκάδες φρούτα που υπάρχουν στους πάγκους –μην το φοβηθείτε. Οποιοσδήποτε σας προτείνει να σας καθοδηγήσει κάπου, εάν χαθείτε, να ξέρετε θα σας ζητήσει χρήματα, οπότε αποφύγετε συναλλαγές.

Extra tip: Η πλατεία, τέλος, είναι καλό σημείο, προκειμένου να κάνετε συνάλλαγμα σε κάποιο από τα επίσημα ανταλλακτήρια.

 

3) Περιπλανηθείτε στα souks

 

Η παλιά πόλη του Μαρακές, η Μεδίνα, είναι γεμάτη από στενά με μαγαζιά που πωλούν μπαχαρικά, σουβενίρ, υφάσματα, τσάι –το τσάι μέντας είναι το πιο δημοφιλές– παπούτσια και τσάντες από δέρμα καμήλας, το περιβόητο argan oil –καλό θα ήταν να το προμηθευτείτε από μαγαζί που διαθέτει, αποκλειστικά, τέτοια προϊόντα ή φαρμακείο– σαπούνια, αρώματα και πολλά ακόμα παραδοσιακά προϊόντα. Κεφάλαιο παζάρι:

Οι τιμές που, αρχικά, θα σας πουν, σε σχέση με αυτές που, τελικά, θα αγοράσετε, δεν είναι σε καμία περίπτωση οι ίδιες. Κάντε παζάρι παντού. Πέρα από τα ψώνια, η βόλτα είναι υπέροχη. Κόσμος, κάρα, μηχανάκια, άλογα και γαϊδουράκια να περνούν από μπροστά σας και πανέμορφες γωνιές. Μην φοβηθείτε να χαθείτε, τον δρόμο σας θα τον βρείτε χωρίς την –επί πληρωμή– βοήθεια ντόπιου. Extra tip: Το GPS δουλεύει μια χαρά. Για να έχετε ίντερνετ παντού, χωρίς τις υπέρογκες χρεώσεις του εξωτερικού, αγοράστε μια τοπική SIM από το αεροδρόμιο. Σχετικά με τις συναλλαγές σας τώρα, στα μαγαζιά αυτά, συνήθως, δεν δέχονται κάρτα, οπότε να έχετε μαζί σας μετρητά (ντίρχαμ είναι το νόμισμά τους). Τέλος, ακόμα ένα tip που αφορά στην κάρτα, είναι να ενημερώσετε την τράπεζα σας πριν το ταξίδι, γιατί ενδεχομένως να μπλοκαριστεί.

 

4) Θαυμάστε τους Κήπους Yves Saint Laurent Majorelle

 

Δεν γίνεται να χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τους κήπους Majorelle με την εμβληματική μπλε βίλα που κρύβεται μέσα. Ένα αξιοθέατο που το επισκέπτονται πάνω από 900.000 τουρίστες τον χρόνο. Σχεδιασμένη από τον ζωγράφο Jacques Majorelle τη δεκαετία του 1930, η βίλα κάποτε ανήκε στον Yves Saint Laurent και τον σύντροφό του και συνιδρυτή του οίκου μόδας, Pierre Bergé. Όταν πέθανε ο Yves Saint Laurent το 2008, οι στάχτες του σκορπίστηκαν στους κήπους. Περιβάλλεται από φοινικόδεντρα, κάκτους, βουκαμβίλιες, λίμνες και σιντριβάνια, ενώ τα φυτά των κήπων «ζουν», εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, προερχόμενα και από τις πέντε ηπείρους. Υπάρχουν πάνω από 300 διαφορετικά είδη φυτών.

Extra tip: Είναι το μοναδικό αξιοθέατο στο Μαρακές, για το οποίο πρέπει να κλείσετε online το εισιτήριό σας, μια-δυο μέρες πριν.

 

5) Κάντε χαμάμ και σπα

Με τις τιμές να ξεκινούν από 15 ευρώ, το παραδοσιακό χαμάμ των Αράβων είναι θελκτική πρόταση για ένα απόγευμα. Θα πιείτε το τσάι σας, θα ζεσταθείτε στο χαμάμ, θα κάνετε scrub με τοπικά προϊόντα και μετά μπορείτε να απολαύσετε το μασάζ σας. Εμείς επιλέξαμε το Hammam Mille et une Nuits Spa κι αν απέξω φαίνεται κάπως παραμελημένο –όπως τα περισσότερα κτήρια άλλωστε–μέσα είναι υπέροχο.

Extra tip: Κι εκεί, είναι καλό να κλείσετε μια ημέρα πριν το ραντεβού σας.

 

6) Επισκεφτείτε το μοναδικό Medersa Ben Youssef

 

Το αγαπημένο μου! Το Medersa Ben Youssef Marrakech είναι ένα ιστορικό ισλαμικό σχολείο, χτισμένο τον 14ο αιώνα και ήταν κάποτε το μεγαλύτερο ισλαμικό σχολείο στη Βόρεια Αφρική, ενώ τώρα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Επιβλητική αρχιτεκτονική, ξύλινα δωμάτια, που παλιά στέγαζαν μαθητές κι υπέροχη τοποθεσία για φωτογραφίες.

Extra tip: Δίπλα από το Medersa, υπάρχει το Εθνικό Μουσείο του Μαρακές και το Μουσείο Φωτογραφίας, που, επίσης, αξίζουν την επίσκεψή σας, εφόσον έχετε χρόνο.

 

7) Πηγαίνετε στο Bahia Palace

 

Το παλάτι Bahia είναι από τα πιο όμορφα παλάτια στο Μαρακές. Κάντε τη βόλτα σας, διαβάστε την ιστορία του και απολαύστε την επιβλητικότητά του, μέσα στο κτίριο αλλά και έξω, με τους κήπους του. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα άδειο παλάτι, οπότε μην απογοητευτείτε που δεν θα δείτε έπιπλα ή αντικείμενα.

 

8) Βγάλτε φωτογραφίες και κάντε χένα τατουάζ στην πλατεία με τα ψάθινα

 

Εκτός από την τεράστια Jemaa el-Fnaa, υπάρχει κι η πανέμορφη πλατεία με τα ψάθινα, πιο μικρή και πιο όμορφη! Οι πάγκοι είναι γεμάτοι από πλανόδιους που πωλούν ψάθινα καπέλα, τσάντες, σουβενίρ, διακοσμητικά για το σπίτι κ.α. Εκεί, μπορείτε να κάνετε και χένα τατουάζ –εννοείται κάντε παζάρι στην τιμή, κι εδώ.

Extra tip: Για να την βρείτε, αλλά και για να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας από την ταράτσα με θέα, μπορείτε να βάλετε στο GPS το καφέ Café de epices ή το καφέ Nomad. Ωραίες επιλογές για φαγητό και θέα.

 

9) Καβαλήστε καμήλα στην πετρώδη έρημο Agafay

 

Η έρημος Σαχάρα είναι δέκα ώρες οδήγησης μακριά από το Μαρακές, οπότε είτε θα αφιερώσετε 10 μέρες στο Μαρόκο, ώστε να την απολαύσετε ή θα προτιμήσετε –όπως εμείς– την εύκολη λύση της πετρώδους ερήμου Agafay, που απέχει μόλις 45 λεπτά από το Μαρακές. Πολλά τουριστικά γραφεία διοργανώνουν εκδρομές προς την έρημο –μπορείτε να τα επισκεφτείτε στην κεντρική πλατεία Jemaa el-Fnaa και να κλείσετε εκεί τη συμμετοχή σας. Για τη μετακίνηση, το camel ride, το φαγητό και κάποιο σόου με φωτιές και μουσικές, η τιμή είναι γύρω στα 50 ευρώ το άτομο.

Extra tip: Ιδανικά θα πρότεινα απογευματινή ώρα, για να δείτε και το ηλιοβασίλεμα. Κι αν παραμείνετε το βράδυ, ένα έξτρα μπουφάν, γιατί, όταν πέφτει το σκοτάδι, το κρύο γίνεται έντονο.

 

10) Κάντε ημερήσια εκδρομή στην Essaouira

 

Τα ίδια τουριστικά γραφεία διοργανώνουν εκδρομές σε κοντινές πόλεις του Μαρόκου, από 20 ευρώ το άτομο. Ανεπιφύλακτα, προτιμήστε την Essaouira. Πρόκειται για μια πόλη περίπου 2,5 ώρες μακριά από το Μαρακές που βλέπει στον Ατλαντικό ωκεανό, οπότε αυτόματα η αύρα της θάλασσας θα δώσει μια άλλη πνοή στο ταξίδι σας. Φτάνοντας, κάντε βόλτα στα στενά με τα ωραία πήλινα και ξύλινα διακοσμητικά, στα τείχη του κάστρου και φυσικά, στο χαρακτηριστικό λιμάνι της με τις μπλε βάρκες. Η μυρωδιά εκεί είναι κάπως έντονη, ωστόσο το τοπίο είναι πράγματι μοναδικό και θα μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη σας.

Ακόμα, μια ανεπανάληπτη εμπειρία που δεν γίνεται να παραλείψετε στην Essaouira είναι το fish market. Το εντοπίζετε, διαλέγετε το ψάρι σας από τους ιχθυοπώλες, το πληρώνετε –πάμφθηνα– και το πηγαίνετε σε μία από τις τοπικές ταβέρνες, ώστε να το ψήσουν ή να σας το τηγανίσουν. Παράλληλα, μπορείτε να το συνοδεύσετε με πατάτες τηγανιτές, σαλάτες και ψωμί, και έχετε ένα υπέροχο γεύμα με φρέσκια πρώτη ύλη σε πολύ οικονομικές τιμές.

 

11) Μην παραλείψετε το τζαμί Koutoubia

 

Το εν λόγω τζαμί είναι, ίσως, το πιο διάσημο αξιοθέατο στο Μαρακές και βρίσκεται κοντά στην πλατεία Jemaa el-Fnaa. Χτίστηκε το 12ο αιώνα κι ο πύργος του είναι το στολίδι της πόλης, λόγω της αρχιτεκτονικής του. Δυστυχώς, μπορείτε να το θαυμάσετε μόνο απ’έξω, γιατί απαγορεύεται η είσοδος σε μη μουσουλμάνους.

Γύρω από το τζαμί, υπάρχουν κι οι ομώνυμοι καταπράσινοι κήποι με τους ψηλούς φοίνικες που είναι ό,τι πρέπει για περπάτημα και ξεκούραση στα παγκάκια του πάρκου.

 

12) Δοκιμάστε την τοπική κουζίνα

 

Αν εξαιρέσουμε το νερό, που πρέπει να το αποφύγετε, για να μην έχετε κοιλιακά προβλήματα, μη φοβηθείτε καθόλου να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα που έχει πολλά μπαχάρια, όπως είναι αναμενόμενο, κι έντονες γεύσεις. Τα πιο χαρακτηριστικά τους φαγητά είναι τα tajin, που αποτελούν πρακτικά πήλινες μικρές γάστρες με αρνί, κεφτεδάκια ή κοτόπουλο μαγειρεμένα με σάλτσα ή λαχανικά. Επίσης, γευστικές είναι οι σαλάτες τους και το ψωμί τους. Ιδιαίτερη επιλογή είναι κι η καμήλα!

Extra tip: Καλές επιλογές για φαγητό στο Μαρακές ήταν το Zeitoun, το Soul Food και το Dar L’hssira. Προτιμήστε την ταράτσα τους.

 

13) Δείτε πώς φτιάχνεται από κοντά το argan oil

Οι γιαγιάδες που σπάνε τεμάχιο-τεμάχιο τον καρπό του φυτού argan και μετά το πολτοποιούν, για φτάσει, έπειτα από επεξεργασία, στα ράφια μας είναι μια συγκλονιστική εικόνα. Μπορείτε να τις δείτε είτε στον δρόμο προς την εκδρομή σε κάποια κοντινή πόλη –όπως στην Essaouira– είτε αν οργανώσετε κάποια συγκεκριμένη εκδρομή προς τα εκεί.

 

14) Περάστε κι από τους Κήπους Le Jardin Secret

 

Λέμε «περάστε», γιατί είναι το λιγότερο εντυπωσιακό αξιοθέατο, ειδικά αν έχετε δει όλα τα παραπάνω. Ωστόσο, είναι πολύ όμορφοι κήποι και βρίσκονται μέσα στην παλιά πόλη, οπότε καλό είναι να τους επισκεφτείτε. Οι κήποι Le Jardin Secret έχουν στην αρχή ένα μικρό τμήμα που ονομάζεται «εξωτικοί κήποι» κι ένα μεγαλύτερο που ονομάζεται «ισλαμικοί κήποι», καθώς και δύο καφέ, όπου μπορείτε να απολαύσετε το ρόφημά σας.