Η πολωνική κυβέρνηση θα μπορούσε να εκδώσει εγχώρια ταξιδιωτικά κουπόνια στους πολίτες για να προκαλέσει ζήτηση μετά την ελάφρυνση των περιορισμών Covid-19.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης της Πολωνίας και ο Οργανισμός Τουρισμού της Πολωνίας εξετάζουν κουπόνια αξίας 1.000 ζλότι (περίπου 238$) διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου Ανάπτυξης, το προτεινόμενο «Πρόγραμμα 1000 Plus» θα σχεδιαζόταν για να ενισχύσει την πολωνική τουριστική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των «διοργανωτών τουρισμού, τουριστικών πρακτόρων και άλλων παρόχων τουριστικών υπηρεσιών».

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, οι πολίτες θα μπορούσαν να εξαργυρώσουν κουπόνια για ταξίδια αναψυχής και δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων εκθέσεων και πολιτιστικών, ψυχαγωγικών, αθλητικών ή υπαίθριων εκδηλώσεων.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου είναι ακόμη υπό εξέταση. Το Υπουργείο Ανάπτυξης αναμένει να έχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις στρατηγικές διανομής και τη χρηματοδότηση του προγράμματος τις επόμενες εβδομάδες.

Η Πολωνία δεν θα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εισήγαγε κουπόνια εσωτερικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η ρουμανική κυβέρνηση εισήγαγε ένα πρόγραμμα κουπονιών τουρισμού ως επίδομα εργοδότη το 2018.

Το κουπόνι έχει σχεδιαστεί για να δαπανάται από υπαλλήλους σε οικιακά καταλύματα, υπηρεσίες μεταφοράς, σπα και υπηρεσίες ευεξίας, τρόφιμα, ποτά και ψυχαγωγία.

Η Σλοβακία εφάρμοσε ένα παρόμοιο πρόγραμμα κουπονιών νωρίτερα φέτος, προσφέροντας στους υπαλλήλους «κουπόνια αναψυχής» για ταξίδια εσωτερικού, διαμονή και τουριστικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την πρωτοβουλία της Σλοβακίας, εταιρείες άνω των 49 ατόμων υποχρεούνται να παρέχουν τα κουπόνια σε υπαλλήλους που εργάστηκαν γι ‘αυτούς για τουλάχιστον 24 μήνες.