Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα εξέδωσε προειδοποίηση τις πυρκαγιές στην Αττική καλώντας τους Αμερικανούς ταξιδιώτες να «δείξουν εξαιρετική προσοχή στις πληγείσες περιοχές».

Με τις φωτιές να φτάνουν πιο κοντά από ποτέ στην ελληνική πρωτεύουσα, το ίδιο ενημερώνουν οι Jet2 και easyJet Holidays τους τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/ΕΑΑ έως και το απόγευμα σήμερα Τρίτη 13 Αυγούστου, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής αναμένονται ριπές ανέμου που τοπικά θα ξεπερνούν τα 60 – 70 km/h.

Οι πυρκαγιές στην Αθήνα απασχόλησαν και σήμαρα τα πρωτοσέλιδα των μεγάλων πρακτορείων, εφημερίδων και sites, σe Ευρώπη και ΗΠΑ.

To Assosciated Press μετέδωσε πριν από λίγο για πως «Οι αρχές δίνουν αγώνα για να σβήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς πριν από το απόγευμα της Τρίτης, όταν οι άνεμοι προβλέπεται ότι θα ενταθούν με ριπές που θα φτάσουν τα 60-70 χιλιόμετρα (37-43 μίλια) την ώρα.

Ελικόπτερα, αεροπλάνα και εκατοντάδες πυροσβέστες και οχήματα κατέφθαναν στην Ελλάδα από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Τσεχία, την Τουρκία, τη Σερβία και τη Ρουμανία».

«Αν και οι φωτιές στα περίχωρα της Αθήνας είναι πολύ συχνές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι η πρώτη φορά που μια πυρκαγιά έρχεται τόσο κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας και επηρεάζει τον αστικό ιστό της πόλης», επισημαίνει η ισπανική ιστοσελίδα eldiario.es.

ΧΑΡΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
Πηγή: meteo.gr/ΕΑΑ

Τι αναφέρει η Αμερικανική Πρεσβεία σε Αθήνα

Οπως αναφέρει η Αμερικανική Πρεσβεία «η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ανακοινώσει Πολύ Υψηλό Κίνδυνο Πυρκαγιάς (Κατηγορία Κινδύνου 4) και Ακραίο Κίνδυνο Πυρκαγιάς (Κατηγορία Κινδύνου 5) για πολλές περιοχές στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων περιοχών κοντά στην Αθήνα.

Οι δασικές πυρκαγιές μπορεί να δημιουργήσουν πρόσθετες διακοπές στις ευρύτερες περιοχές, όπως διακοπές ρεύματος ή/και νερού, κακή ποιότητα αέρα και κλείσιμο δρόμων.

Εάν λάβετε εντολή εκκένωσης (συμπεριλαμβανομένου του μηνύματος ειδοποίησης έκτακτης ανάγκης μέσω smartphone), ακολουθήστε αμέσως τις εντολές εκκένωσης των ελληνικών αρχών».

Ενημέρωση για τους Βρετανούς τουρίστες που βρίσκονται για διακοπές σε Ελλάδα

Τους Βρετανούς τουρίστες -που βρίσκονται για διακοπές στην Ελλάδα ή πρόκειται να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Αθήνας- ενημερώνουν για την κατάσταση με τις πυρκαγιές στην Αττική, οι Jet2 και easyJet Holidays.

Η Jet2 ανέφερε στην ιστοσελίδα της πως «Είμαστε ενήμεροι για τις πυρκαγιές που πλήττουν περιοχή της Αθήνας και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση.

Όπως έχει σήμερα, το αεροδρόμιο της Αθήνας είναι ακόμα ανοιχτό και σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε τις πτήσεις μας όπως έχει προγραμματιστεί.
Υπολογίστε επιπλέον χρόνο για το ταξίδι σας στο αεροδρόμιο, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν κλειστοί δρόμοι.»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η easyJet Holidays υπογραμμίζει ότι «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στην περιοχή του Μαραθώνα της Αθήνας και συνεργαζόμαστε με την ομάδα μας στον προορισμό.
Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους πελάτες μας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην περιοχή να συνεχίσουν να ακολουθούν τις οδηγίες του ξενοδοχείου τους και των τοπικών αρχών.»

Προειδοποίηση για τους ισχυρούς ανέμους

Τα Μέσα σε Ηνωμένο Βασίλειο έχουν συνεχείς live αναφορές για την «φονική πυρκαγιά» -όπως την χαρακτηρίζουν- που μαίνεται στο λεκανοπέδιο από την Κυριακή 11 Αυγούστου.

Το BBC κάνει λόγο «για πρωτόγνωρες σκηνές, οι άνθρωποι στην Αθήνα φορούσαν μάσκες για να προστατευτούν από τον καπνό, που σκέπασε όλη την πόλη.

«Οι άνεμοι έχει προβλεφθεί ότι θα ενταθούν ξανά, σήμερα το απόγευμα, αναφέρει δημοσίευμα της Independent.
Στον Μαραθώνα, ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί μέσα και έξω από την πόλη προς την Αθήνα περιβάλλεται από καμένα δέντρα.

Οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι αισθάνονται αρκετά ασφαλείς για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλά φοβούνται ότι οι άνεμοι θα εξαπλώσουν ξανά τις φλόγες.»