Ισχυρή αναμένεται η ανάπτυξη του παγκόσμιου τουρισμού το 2025, με τις ταξιδιωτικές δαπάνες να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, παρά την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

Η διεθνής τουριστική δαπάνη προβλέπεται να φτάσει τα 2,1 τρισ. δολάρια φέτος, ξεπερνώντας κατά 164 δισ. δολάρια το προηγούμενο ρεκόρ των 1,9 τρισ. δολαρίων του 2019. Συνολικά, ο κλάδος αναμένεται να συνεισφέρει 11,7 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία, αντιπροσωπεύοντας το 10,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η απασχόληση στον τομέα εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 14 εκατομμύρια, φτάνοντας τα 371 εκατομμύρια εργαζομένους – αριθμός μεγαλύτερος από τον πληθυσμό των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η ανάκαμψη παρουσιάζει διαφοροποιήσεις. Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Γερμανία εμφανίζουν σημάδια επιβράδυνσης, με τις δαπάνες διεθνών επισκεπτών στις ΗΠΑ να παραμένουν σημαντικά κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα, ενώ η Κίνα αναμένεται να καταγράψει χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης φέτος.

Αντίθετα, ευρωπαϊκές αγορές όπως η Γαλλία και η Ισπανία πρωταγωνιστούν, χάρη σε στρατηγικές επενδύσεις και τη διαχρονική τους ελκυστικότητα, ενώ η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να ανεβάζει τον πήχη με σχέδιο επενδύσεων ύψους 800 δισ. δολαρίων έως το 2030.

Το 2024, ο παγκόσμιος τουριστικός τομέας συνεισέφερε 10,9 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία (αύξηση 8,5% σε σχέση με το 2023), ξεπερνώντας κατά 6% τα επίπεδα του 2019. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 6,2%, φτάνοντας τα 357 εκατομμύρια θέσεις εργασίας – μία στις δέκα θέσεις παγκοσμίως.

Οι διεθνείς τουριστικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά σχεδόν 12%, φτάνοντας τα 1,87 τρισ. δολάρια, ενώ οι εγχώριες αυξήθηκαν κατά 5,4% και άγγιξαν τα 5,3 τρισ.

Μέχρι το 2035, το WTTC προβλέπει ότι ο κλάδος θα ενισχύει την παγκόσμια οικονομία με 16,5 τρισ. δολάρια ετησίως, καλύπτοντας το 11,5% του ΑΕΠ, με ετήσια ανάπτυξη 3,5%, έναντι 2,5% της ευρύτερης οικονομίας. Οι θέσεις εργασίας στον τομέα προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 460 εκατομμύρια.

Η πρόεδρος και CEO του WTTC, Julia Simpson, υπογράμμισε: «Ο κόσμος συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στα ταξίδια. Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης προς τον κλάδο. Ωστόσο, η ανάκαμψη δεν είναι ισόρροπη. Κάποιες χώρες σπάνε ρεκόρ, ενώ άλλες μεγάλες οικονομίες φαίνεται να σταθεροποιούνται».