Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι Βρετανοί ταξιδιώτες προειδοποιούνται για αυξημένη σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη και Αμοργό, με νέες οδηγίες από το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οπως αναφέρεται «το ελληνικό υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει εκδώσει συμβουλές για τη Σαντορίνη (Θήρα) και την Αμοργό, μετά την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025 και συνιστάται στους πολίτες να μην πηγαίνουν σε μεγάλους εσωτερικούς χώρους συγκεντρώσεις και να αποφεύγονται τα λιμάνια του Αμμούδι και του Παλαιού Λιμένα (Παλαιός Λιμένας) στην περιοχή των Φηρών».

Το Foreign Office, συνιστά στους Βρετανούς τουρίστες που βρίσκονται στα νησιά να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τις συμβουλές των αρχών.

Αδειάζουν τις πισίνες σε ξενοδοχεία στην Σαντορίνη

Η σεισμική διέγερση τα τελευταία 24ώρα έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός.

Οι αρχές αποφάσισαν τα μέτρα ασφαλείας να εφαρμοστούν και στη Σαντορίνη, καθώς και στα γειτονικά νησιά Αμοργό, Ανάφη και Ίο, με στόχο να διασφαλιστεί η προστασία των κατοίκων και τουριστών.

Μεταξύ των μέτρων που έχουν ληφθεί είναι να αδειάσουν οι πισίνες σε ξενοδοχεία και κατοικίες στην Καλντέρα. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, η κίνηση του νερού σε περίπτωση ισχυρού σεισμού μπορεί να προκαλέσει ζημιές στις κατασκευές και να αυξήσει τους κινδύνους καταρρεύσεων.

Παράλληλα, στους πολίτες συνιστάται να απομακρυνθούν από τις παραλιακές περιοχές σε περίπτωση ισχυρού σεισμού. Τα μέτρα ασφαλείας παροτρύνουν:

  • Να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.
  • Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
  • Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίρια τους.
  • Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
  • Να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ – ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.

ΕΜΑΚ και χειριστές drones έχουν φτάσει στο νησί | Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις

Η σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη και στις γύρω περιοχές έχει ξεπεράσει τις 200 δονήσεις το τελευταίο 24ωρο και οι Αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Η Πυροσβεστική έχει προχωρήσει σε στοχευμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης στα νησιά στις Κυκλάδες και έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου.

Ο Περιφερειακός Διοικητής έχει φτάσει στη Σαντορίνη για τον συντονισμό των επιχειρήσεων ενώ στο νησί βρίσκονται ήδη ομάδες διάσωσης της ΕΜΑΚ, μαζί με διασωστικό σκύλο και εξειδικευμένες μονάδες ορεινής διάσωσης (ΕΜΟΔΕ).

Από σήμερα το πρωί βρίσκεται στην Σαντορίνη ελικόπτερο Bell με χειριστές drones και τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριους διασώστες.

Αυτή την ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία συμμετέχουν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, ο καθηγητής Γεωφυσικής ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Δημήτρης Χούπης.