«Έκρηξη» στις κρατήσεις περιηγήσεων και δραστηριοτήτων το φετινό καλοκαίρι καταγράφει η Σκανδιναβία, σύμφωνα με διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία. Μάλιστα, η Νορβηγία είναι στην κορυφή της λίστας επιθυμιών των ταξιδιωτών.

Τα δεδομένα από το GetYourGuide, το Tripadvisor’s Viator και το TourRadar δείχνουν μια σημαντική αύξηση στις κρατήσεις σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι ταξιδιωτικές εμπειρίες σε αυτές τις χώρες στρέφονται προς τις υπαίθριες δραστηριότητες όπως περιηγήσεις στην Αρκτική και κρουαζιέρες με φιόρδ.

Η άνοδος μπορεί να συνδέεται με την άνοδο της θερμοκρασίας σε πιο ιστορικά δημοφιλείς προορισμούς όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο έντονα κύματα καύσωνα και πυρκαγιές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι κρατήσεις εκτινάσσονται στα ύψη

Το GetYourGuide αποκαλύπτει εντυπωσιακή άνοδο, με ένα νορβηγικό χωριό να βλέπει περίπου 50% περισσότερες κρατήσεις από πέρυσι. Μια πόλη στη Δανία, η οποία είναι η γενέτειρα των Lego και Legoland, σημείωσε αύξηση 200% φέτος σε σύγκριση με το 2023.

Η Viator αναδεικνύει τη Νορβηγία ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα στο χαρτοφυλάκιό της. Η ζήτηση ξεπέρασε τα προ πανδημίας επίπεδα κατά περισσότερο από πέντε φορές.

Το TourRadar αναφέρει αύξηση 8% στις περιηγήσεις στη Νορβηγία.

Η Δανία και η Σουηδία ξεπερνούν επίσης τους μέσους ρυθμούς ανάπτυξης, συμβάλλοντας στη συνολική ώθηση του σκανδιναβικού τουρισμού.

Η κλιματική αλλαγή ωθεί τους ταξιδιώτες βόρεια

Μελέτη από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης τον Απρίλιο διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ημερών με λογικά χαμηλές θερμοκρασίες για υπαίθριες δραστηριότητες θα είναι σημαντικά χαμηλότερος μέχρι το 2100. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες επηρεάζουν ήδη τα ταξιδιωτικά μοτίβα σε όλο τον κόσμο.

Ανάπτυξη από τον Ιανουάριο

Ωστόσο, η τουριστική ανάπτυξη στους Σκανδιναβούς δεν είναι μεμονωμένη για το καλοκαίρι. Οι Σκανδιναβικές χώρες επωφελούνται από τις υψηλότερες θερμοκρασίες κατά την περίοδο του σκι στις Άλπεις, κάτι που οδηγεί τους τουρίστες προς τα βόρεια, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα.

Η έκθεση διαπίστωσε αύξηση 18% στις διανυκτερεύσεις στη Νορβηγία,12% στη Σουηδία και 9% στη Δανία από τις αρχές του 2024.

Η προσφορά βραχυπρόθεσμης ενοικίασης αυξήθηκε επίσης, με άνοδο 37% στη Νορβηγία, 32% στη Σουηδία και 24% στη Φινλανδία.