“Κλειδωμένο” είναι το 100% των ταξιδιωτικών προορισμών, λόγω της πανδημίας σύμφωνα με νέα στοιχεία έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).

Από αυτό, το 83% είχε σε ισχύ περιορισμούς λόγω Covid-19 για τέσσερις ή περισσότερες εβδομάδες και από τις 20 Απριλίου μέχρι στιγμής κανένας προορισμός δεν έχει ξεκλειδώσει.

Πρόκειται για τον “πιο σοβαρό περιορισμό στα διεθνή ταξίδια στην ιστορία. Και μέχρι στιγμής καμία χώρα δεν έχει άρει τους περιορισμούς που θεσπίστηκαν ως απάντηση στην κρίση”, επισημαίνει ο UNWTO.

Ζούραμπ Πολολικασβίλι: “Τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που προσφέρει ο τουρισμός μπορούν να επιστρέψουν”

“Ο τουρισμός έχει δείξει τη δέσμευσή του να βάλει τους ανθρώπους σε προτεραιότητα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Ζούραμπ Πολολικασβίλι.

Ο τομέας μας μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάκαμψη. Αυτή η έρευνα σχετικά με τους παγκόσμιους περιορισμούς ταξιδιού θα βοηθήσει στην έγκαιρη και υπεύθυνη εφαρμογή στρατηγικών εξόδου, επιτρέποντας στους προορισμούς να διευκολύνουν ή να άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς όταν είναι ασφαλές να το πράξουν.

Με αυτόν τον τρόπο, τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που προσφέρει ο τουρισμός μπορούν να επιστρέψουν, παρέχοντας ένα δρόμο για βιώσιμη ανάκαμψη τόσο για άτομα όσο και για ολόκληρες χώρες”.

Περιορισμοί ανά χώρα

Η τελευταία έρευνα του UNWTO αναλύει τον τύπο των ταξιδιωτικών περιορισμών που έχουν εισαχθεί από προορισμούς σε όλες τις παγκόσμιες περιοχές, λόγω της πανδημίας.
Η τελευταία ανάλυση δείχνει ότι, από 217 προορισμούς παγκοσμίως:

  • Το 45% έχει κλείσει πλήρως ή εν μέρει τα σύνορά τους για τους τουρίστες – «Δεν επιτρέπεται η είσοδος στους επιβάτες».
  • Το 30% έχει αναστείλει πλήρως ή εν μέρει διεθνείς πτήσεις – “όλες οι πτήσεις έχουν τεθεί σε αναστολή”.
  • Το 18% απαγορεύει την είσοδο επιβατών από συγκεκριμένες χώρες προέλευσης ή επιβάτες που έχουν περάσει από συγκεκριμένους προορισμούς.
  • Το 7% εφαρμόζει διαφορετικά μέτρα, όπως καραντίνα ή αυτο-απομόνωση για 14 ημέρες και μέτρα θεώρησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο UNWTO καλεί τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να δεσμευτούν να στηρίξουν τον τουρισμό μέσω αυτής της πρωτοφανούς πρόκλησης.

Σύμφωνα με τον Ζούραμπ Πολολικασβίλι, η ξαφνική και απροσδόκητη πτώση της τουριστικής ζήτησης που προκλήθηκε από το Covid-19 θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας και μέσα διαβίωσης, ενώ ταυτόχρονα θέτει σε κίνδυνο τις προόδους που σημειώθηκαν στην αειφόρο ανάπτυξη και την ισότητα τα τελευταία χρόνια.