Ο Ρίσι Σούνακ, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής των ταξιδιωτικών περιορισμών Covid για πρώτη φορά μετά την κατάργηση των κανόνων για την πανδημία τον Φεβρουάριο, εν μέσω ανησυχίας για την αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα.
Την Πέμπτη, οι υπουργοί δήλωσαν ότι η υιοθέτηση αυστηρότερων κανόνων για τους ανθρώπους που φτάνουν από την Κίνα ήταν «υπό επανεξέταση» μετά την αύξηση των κρουσμάτων μετά την απόφαση του Πεκίνου να τερματίσει την πολιτική του για τον μηδενισμό Covid.
Η Αμερική, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Ιταλία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν ήδη ανακοινώσει τεστ για ταξιδιώτες από την Κίνα μετά τη δραματική αύξηση των μολύνσεων στη χώρα τις τελευταίες ημέρες.
Ο Στηβ Μπάρκλεϊ, ο Υπουργός Υγείας, συνάντησε τον Κρις Ουιτι, τον αρχιατρο της Αγγλίας, και την Τζεννυ Χαρις, τη διευθύνουσα σύμβουλο της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), για να συζητήσουν εάν θα επιβληθούν εκ νέου οι πρώτοι περιορισμοί Covid, από τότε που όλοι οι κανόνες καταργήθηκαν τον περασμένο χειμώνα.
Αποφάσισαν να μην ανακοινώσουν νέους περιορισμούς –μια θέση που έλαβε και η Ευρωπαϊκή Ένωση– με περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Βρετανία να έχουν ήδη μολυνθεί και χωρίς σημάδια ακόμη για μια νέα παραλλαγή που θα μπορούσε να παρακάμψει τις προστασίες εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, η εφημερίδα The Telegraph κατανοεί ότι η επιστροφή των ταξιδιωτικών μέτρων για τον Covid δεν έχει αποκλειστεί, με τους υπουργούς να τονίζουν ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει.
Οι κυβερνητικοί επιστήμονες είναι επίσης κατανοητό ότι ανησυχούν για την έλλειψη σαφών δεδομένων που προκύπτουν από την Κίνα και θέλουν το Πεκίνο να μοιράζεται περισσότερες γενετικές αλληλουχίες για να εντοπίσει οποιαδήποτε επικίνδυνη νέα παραλλαγή.
Σχεδόν 250 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα μπορεί να έχουν κολλήσει Covid τις πρώτες 20 ημέρες του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με εσωτερικές εκτιμήσεις που διέρρευσαν από κορυφαίους υγειονομικούς αξιωματούχους της χώρας, που αναφέρθηκαν από το Bloomberg News και τους Financial Times.
Η προφανής αύξηση των μολύνσεων -ένα ποσοστό που ανέρχεται στο 18% περίπου του κινεζικού πληθυσμού- έρχεται μετά την εγκατάλειψη της πολιτικής του Πεκίνου για τον μηδενισμό Covid μετά από ένα άνευ προηγουμένου κύμα διαμαρτυριών αυτόν τον χειμώνα.