Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τα μάτια της στραμμένα στις διεθνείς κρατήσεις έχει η κυβέρνηση στην Γαλλία. Όσον κι αν προσπαθεί να καθησυχάσει ότι οι ταραχές δεν θα οδηγήσουν σε «κύμα ακυρώσεων» -ιδιαίτερα στο Παρίσι- τα στοιχεία από τουριστικούς φορείς διαψεύδουν.

Οι ταραχές είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες ακυρώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ έχουν αμαυρώσει στην συνολική εικόνα προορισμού.

Τα βίαια επεισόδια, που μεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο, ξέσπασαν σε πολλές γαλλικές πόλεις -ιδιαίτερα στο Παρίσι και τα προάστια του- στις 27 Ιουνίου, μετά το θάνατο του Nahel, ενός 17χρονου έφηβου που πυροβολήθηκε από αστυνομικό.

Η Γαλλία έχει συγκλονιστεί από αρκετές βίαιες κρίσεις από το 2018, από την εξέγερση με τα Κίτρινα Γιλέκα έως τις διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Κρίσιμη η κατάσταση για τις διεθνείς αφίξεις

Σύμφωνα με τον Jean-François Rial, διευθυντή του Γραφείου Τουρισμού του Παρισιού (AFP), η κατάσταση για τις διεθνείς αφίξεις είναι κρίσιμη.

Όπως υπογράμμισε «στις αρχές Ιουλίου, είχαμε 20%-25% ακυρώσεις στο Παρίσι μεταξύ των διεθνών τουριστών.
Για τους Αμερικανούς πελάτες, το ποσοστό ακυρώσεων στο Παρίσι είναι 15%.
Δεν θα είναι έκπληξη αν τα στοιχεία είναι τα ίδια για το σύνολο του Γαλλία».

Από την αρχή του έτους, το Παρίσι γνώρισε αύξηση 25% στους Αμερικανούς ταξιδιώτες.
Αυτό έχει αντισταθμίσει την έλλειψη Κινέζων και Ρώσων πελατών. Οι αγορές υψηλών προδιαγραφών έχουν ισχυρή παρουσία.
Οι Ιάπωνες, Κινέζοι, Αμερικανοί και Νοτιοαμερικανοί τουρίστες θεωρούνται ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε θέματα ασφάλειας όταν ταξιδεύουν.

Τι εκτιμά η υπουργός Τουρισμού

Ωστόσο άλλη άποψη έχει η υπουργός Τουρισμού Olivia Grégoire, όσον αφορά στις κρατήσεις. Εκτιμά ότι οι ταραχές δεν θα οδηγήσουν σε «κύμα ακυρώσεων» στο Παρίσι.

«Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι, είπε στην έναρξη της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου και ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη γαλλική πρωτεύουσα.

Δεν έχουμε κύμα ακυρώσεων στο Παρίσι. Είμαι σε επαφή με όλες τις πλατφόρμες τις τελευταίες μέρες.
Βλέπουμε μια διακύμανση -0,5, έως -2%, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα».

GNC: Πτώση 2% έως 5% το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου

Από την πλευρά του o ισχυρός Εθνικός Όμιλος Αλυσίδων Ξενοδοχείων (GNC) κατέγραψε πτώση 2% έως 5% το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, σε σχέση με τους στόχους.

Οι εγκαταστάσεις του κλάδου της φιλοξενίας που επλήγησαν από τις πρόσφατες βίαιες συγκρούσεις στη Γαλλία έχουν υποστεί ηθική και υλική ζημιά.

Αναμένεται ότι το καλοκαίρι του 2023 θα προχωρήσει καλά, εκτός εάν υπάρξει ανατροπή στην κατάσταση της εσωτερικής ασφάλειας.

Η Γαλλική Ομοσπονδία Τουρισμού (ADN Tourisme), λέει ότι ο αντίκτυπος της αναταραχής αρχίζει να μειώνεται.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της François de Canson, δεν μπορεί παρά να ανησυχεί για την εικόνα που θα έχουν οι τουρίστες για τη Γαλλία.

«Θέλουμε να καθησυχάσουμε τους Ευρωπαίους και διεθνείς τουρίστες μας ότι η Γαλλία είναι μια φιλόξενη χώρα».

Ποια είναι η κατάσταση στους προορισμούς της χώρας

Κύμα ακυρώσεων κρατήσεων έχουν όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί από τις ζημιές και τις συγκρούσεις.

Όπως στην Αλσατία που ήταν δύσκολο για τον τουρισμό το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Ξενοδοχεία και εστιατόρια είχαν πολλές ακυρώσεις, μεταξύ 20 και 25%, καθώς οι τουρίστες ένιωσαν «μη ασφαλείς» στο Στρασβούργο μετά τις ταραχές.

Ακυρώσεις υπάρχουν και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως η Λυών και η Μασσαλία.
Στη Βρετάνη και την Κορσική, είναι λιγότερες από ό,τι στην πρωτεύουσα.

25% ακυρώσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο

Η Véronique Siegel, πρόεδρος των ξενοδόχων στην Ένωση Ξενοδοχειακών Επαγγελμάτων και Βιομηχανιών (UMIH), ανατρέχει στις συνέπειες των ταραχών καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι.

Τόνισε ότι «η μεγαλύτερη ζημία είναι οι ακυρωμένες κρατήσεις. Εκτιμούμε ότι ήταν 25% μόνο για το περασμένο Σαββατοκύριακο, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στα έσοδα των εταιρειών.

Υπάρχει αυτό το άμεσο αποτέλεσμα, αλλά βρισκόμαστε επίσης σε μια εποχή που οι τουρίστες κλείνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Τα πράγματα φαίνεται να ηρεμούν, οπότε ελπίζουμε ότι η εικόνα της Γαλλίας δεν θα υποστεί μεγάλη ζημιά.
Βλέπουμε δειλά μια επανάληψη των κρατήσεων, αν και δεν αντιδρούν όλοι οι τουρίστες με τον ίδιο τρόπο, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης τους.

Για τους Κινέζους, για παράδειγμα, θα είναι πιο δύσκολο και ίσως αναβάλουν τα ευρωπαϊκά ταξίδια τους και σε άλλες χώρες της ηπείρου.

Αλλά αν η κρίση που ξεκίνησε την Τετάρτη 28 Ιουνίου τελειώσει σύντομα και ο τομέας του τουρισμού το επικοινωνήσει σωστά, θα μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας αρκετά γρήγορα».

Εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν ότι αν η κρίση στις εργατικές συνοικίες διαρκέσει περισσότερο, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο περίπλοκα.
Αυτό θα επηρεάσεις άμεσες και μακροπρόθεσμες κρατήσεις, όχι μόνο επειδή θα αμαυρωθεί η εικόνα της Γαλλίας.