Υπερέβη τα 138 δις. δολάρια το 2015 η συνεισφορά του παγκόσμιου μουσουλμανικού τουρισμού στο ΑΕΠ, καθώς η εν λόγω τουριστική βιομηχανία δημιούργησε 4,3 εκατ. θέσεις εργασίας και συνεισέφερε περισσότερα από 18 δις. δολάρια στα φορολογικά έσοδα.

Σύμφωνα με την έκθεση για την «Παγκόσμια Οικονομική Επίπτωση του Μουσουλμανικού Τουρισμού το 2015» από το Salam Standard, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. επωφελούνται στο μέγιστο των ταξιδιωτικών δαπανών των μουσουλμάνων αγγίζοντας τα 64 δις. δολάρια των εισερχόμενων δαπανών το 2015 ή περίπου το 44% του συνόλου.

Ωστόσο, όταν αναφερόμαστε σε όσους ξοδεύουν τα περισσότερα, η Μέση Ανατολή έχει την πρωτιά, αντιπροσωπεύοντας το 60% του συνόλου των εξερχόμενων τουριστικών δαπανών των μουσουλμάνων, αξίας περίπου 60 δις δολαρίων. Η Ασία και η Ευρώπη είναι η δεύτερες μεγαλύτερες αγορές από την άποψη των εξερχόμενων μουσουλμανικών ταξιδιωτικών δαπανών, παράγοντας η κάθε μια περίπου το 20% της συνολικής δαπάνης.

Στα κράτη της Μέσης Ανατολής αυξήθηκε σημαντικά το μερίδιο που καταλαμβάνει ο τουρισμός στο ΑΕΠ από τους μουσουλμάνους ταξιδιώτες αγγίζοντας το 28%. Από την πλευρά της άμεσης απασχόλησης, η Ταϊλάνδη επωφελείται περισσότερο, με περισσότερο από το ένα τέταρτο του εκατομμυρίου των θέσεων εργασίας να υποστηρίζονται από τη μουσουλμανική ταξιδιωτική βιομηχανία. Συνολικά, η Ασία απασχολεί περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους στον τομέα του τουρισμού.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσθετα οφέλη που προκύπτουν από τα ταξίδια των μουσουλμάνων στις εθνικές οικονομίες σε όλο τον κόσμο από την άποψη της λιανικής, των μεταφορών, των ξενοδοχείων  και των πολιτιστικών γεγονότων, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη επωφελούνται περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού αντίκτυπου του ΑΕΠ, αξίας 85 δις δολαρίων, ή ποσοστού που αναλογεί στο 10% των συνολικών αγορών εισερχόμενου τουρισμού τους.

Η έκθεση μάλιστα συνιστά στους προορισμούς να πραγματοποιήσουν «τα τρία βασικά βήματα»: να κατανοήσουν τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των μουσουλμάνων ταξιδιωτών, να παρέχουν ανέσεις για να καλύψουν ότι αυτές τις ανάγκες και να επικοινωνήσουν τη διαθεσιμότητα των φιλικών προς τους μουσουλμάνους υπηρεσιών, ως ανεξάρτητες υπηρεσίες.