Η Πορτογαλία κατάφερε να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τουριστική αγορά της Ευρώπης, αφήνοντας δεύτερη την Ισπανία.

Το 2010, η Πορτογαλία υποδέχτηκε 6,8 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό. Εντός δεκαετίας, ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί στα 18,2 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 168% έως το 2016.

Η Μαδέιρα είναι ένας από τους διασημότερους πορτογαλικούς προορισμούς, με 1,4 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο (πέντε φορές πιο πάνω τον δικό της πληθυσμό) και πλέον έρχεται αντιμέτωπη το πρόβλημα του υπερτουρισμού.

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ΑΕΠ της Μαδέιρα και η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των τουριστών είναι Γερμανοί και Βρετανοί.

Ωστόσο, η συντριβή λεωφορείου στην πόλη Canico της Μαδέιρα την προηγούμενη Πέμπτη με 29 θύματα, έφερε στην επιφάνεια ελλείψεις στα θέματα υποδομών που προκάλεσε ο υπερτουρισμός της περιοχής.

Με τον τουρισμό να είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες οικονομικής ανάκαμψης στην Πορτογαλία, εν αναμονή 20 εκατομμυρίων τουριστών για το 2019, σύμφωνα με πληροφορίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και Εμπορίου WTTC, η χώρα δυτικά της Ιβηρικής Χερσονήσου δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στα τεράστια ποσοστά επισκεψιμότητας.