Υπέρ ενός ενιαίου μοντέλου ανάπτυξης για την αναδιαμόρφωση της παράκτιας περιοχής της Νότιας Αττικής, με την άμεση λήψη συγκεκριμένων και ενιαίων αποφάσεων από πλευράς της αρμόδιας Πολιτείας, με ενισχυμένο το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και ασφαλώς με μικρότερη γραφειοκρατία, τάχθηκαν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κομμάτων, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου, που έλαβαν μέρος στο αναπτυξιακό φόρουμ « Επενδύοντας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα».
Στα πλαίσια μιας έντονα διαδραστικής συζήτησης, επισημάνθηκε επίσης η αναγκαιότητα να προχωρήσει άμεσα η ανάπλαση του Ελληνικού, το ώριμο έργο ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, νέα έργα με ανάπτυξη ήπιων χρήσεων σύμφωνα με το μοντέλο της Γαλλικής Ριβιέρας, αντιπλημμυρικά έργα για τους παραθαλάσσιους δήμους που υποφέρουν, αλλά και έργα αναβάθμισης των τουριστικών και επιχειρηματικών υποδομών.
Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη, το υφιστάμενο προεδρικό διάταγμα για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου να αποκτήσει νέες χρήσεις. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη μιας ευρύτερης διαδημοτικής συνεργασίας για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στο παραλιακό μέτωπο αφενός, αλλά για την αντιμετώπιση της έλευσης στην Ευρώπη κυμάτων προσφύγων αφετέρου.
Έλενα Κουντουρά: Πάμε για νέο ρεκόρ στον τουρισμό
Από τη δική της πλευρά, η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά ανοίγοντας τις εργασίες του φόρουμ «Επενδύοντας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα» και ταυτόχρονα του Money Show χαρακτήρισε το 2016 ως την καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό διαχρονικά. Ειδικότερα, η κ. Κουντουρά, αναφερόμενη στα μέχρι στιγμής υπάρχοντα στοιχεία, προέβλεψε επικείμενο νέο ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό σε συνέχεια του περυσινού ρεκόρ των 26 εκατομμυρίων αφίξεων. Για να προσθέσει, ότι η εφετινή τουριστική περίοδος, χαρακτηρίζεται από την είσοδο ελληνικών προορισμών σε νέες αγορές με νέες απευθείας πτήσεις, στοιχείο, πολύ σημαντικό, από νέες επενδύσεις και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Με τον ρυθμό εξάλλου ανάπτυξης του εγχώριου τουριστικού προϊόντος να διαμορφώνεται πλέον σε 6-7%, όντας ο μεγαλύτερος διεθνώς, βασικοί στόχοι της Πολιτείας, παραμένουν η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και η δημιουργία απευθείας πτήσεων προς νέους προορισμούς. Είναι χαρακτηριστικό, ότι για πρώτη επίσης φορά εφέτος, επιτεύχθηκε η επέκταση της τουριστικής περιόδου στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, με συμφωνίες με μεγάλους tour-operators του εξωτερικού, καθώς η περίοδος ξεκίνησε 7 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Νοεμβρίου.
Με Δήμους και Περιφέρεια η ολιστική αξιοποίηση της Ριβιέρας
Η κα. Φωτεινή Αραμπατζή βουλευτής, Υπεύθυνη Τουρισμού της ΝΔ, εξειδίκευσε στην Αθηναϊκή Ριβιέρα που έχει μήκος 70χλμ με την ακτογραμμή από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο και απολαμβάνει της προοπτικής να γίνει το Μαϊάμι της Ευρώπης, εκτινάσσοντας την επιχειρηματικότητα με τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας , παρέχοντας απασχόληση σε πολλούς κλάδους και επαγγέλματα, θωρακίζοντας την τοπική οικονομία και ενισχύοντας τον τοπικό τουρισμό. Επεσήμανε όμως ότι η αξιοποίηση της παράκτιας ζώνης δεν έχει μέχρι στιγμής τύχει της σωστής αντιμετώπισης και ότι χρειάζεται άμεσα η επιτάχυνση της επενδυτικής πρωτοβουλίας. Σημείωσε επίσης, ότι για την ολιστική αξιοποίηση της περιοχής, είναι ιδιαίτερα αυξημένος ο ρόλος της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων.
Ο «κράχτης» του Ελληνικού
Ως «κράχτη» για την προσέλκυση νέων μεγάλων επενδύσεων στη χώρα, στην πλέον δύσκολη στιγμή, αλλά και για την μετατροπή της Αθηναϊκής Ριβιέρας σε έναν προορισμό δίχως προηγούμενο στην Ευρώπη, χαρακτήρισε το έργο ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης. Για να προσθέσει, ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει ήδη έτοιμη τη σχετική σύμβαση, καθώς η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι επενδύσεις, αποτελούν την μοναδική λύση για την εξασφάλιση κονδυλίων για την αξιοποίηση της παραλιακής έκτασης. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος, χαρακτήρισε επίσης ως έμπρακτα παραδείγματα αξιοποίησης χώρων του παράκτιου μετώπου, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο και την Μαρίνα του Φλοίσβου για να καταλήξει: «Σε αυτή τη διαδικασία, που έχουν ρόλο το κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε δράσεις για νέες θέσεις εργασίας και είμαστε πλέον ώριμοι, να αναζητήσουμε λύσεις προς όφελος των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του περιβάλλοντος».
Αξιοποίηση πλαζ, στα πρότυπα της Γαλλικής Ριβιέρας
«Οι Δήμοι, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε, χωρίς λαϊκισμούς και επαναστατικές γυμναστικές, πρωταγωνιστικό ρόλο στην όποια αξιοποίηση από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα προγραμματιστεί στα πλαίσια ανάπλασης του παράκτιου μετώπου με μια σειρά απαραίτητων παρεμβάσεων οι οποίες δεν θα σημαδέψουν μόνο τον τόπο μας, αλλά και τις επόμενες γενιές», σημείωσε από τη δική του πλευρά, ο κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, εκ των συνδιοργανωτών του Blue Money Show. Αναφερόμενος ειδικότερα στην πώληση και την αξιοποίηση του συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης, ο κ. Κωνσταντέλλος, ανέφερε, ότι ο Δήμος στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου, συνέβαλε στην τελική διαμόρφωση της πρότασης και αφού ικανοποιήθηκε ότι αυτή πληροί τις προδιαγραφές προστασίας του περιβάλλοντος, των αρχαιοτήτων και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, ενέκρινε τα σχετικά σχέδια αξιοποίησης στο Δημοτικό Συμβούλιο με ευρεία πλειοψηφία. Αντίθετα, απέτρεψε την σχεδιαζόμενη επένδυση στη νήσο Υδρούσσα, ένα μικρό νησάκι ανοιχτά της Βούλας ως μη πληρούσα τις παραπάνω προδιαγραφές. Σε ότι αφορά την αξιοποίησης της νησίδας Φλέβες, η οποία προτάθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Εθνικής ΄Αμυνας, δήλωσε, ότι ο Δήμος είναι ανοικτός να τη συζητήσει, αλλά αντιτίθεται εξαρχής με την υλοποίηση εκεί, ξενοδοχειακής μονάδας-μαμούθ 22 000 κλινών όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό ισοδυναμεί με 3 φορές τον συνολικό πληθυσμό της Βουλιαγμένης. Πολύ σύντομα εξάλλου, αναμένεται ο Δήμος να ανακοινώσει την παραχώρηση προς αυτόν από την ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ σημαντικών εκτάσεων του παραλιακού μετώπου για ήπιες χρήσεις με πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις για τη νεολαία της πόλης, αποτέλεσμα της μεθοδικής δουλειάς και διεξοδικού διαλόγου που γίνεται από 18 μήνες. Το προτεινόμενο για την αξιοποίηση των πλαζ του Δήμου μοντέλο, στηρίζεται σε αυτό της Γαλλικής Ριβιέρας, όπου η αξιοποίηση δεν έγινε από το Γαλλικό δημόσιο, αλλά από σύμπραξη των εμπλεκομένων δήμων και της Περιφέρειας. Ο κ. Κωνσταντέλλος, χαρακτήρισε τέλος ως «αμφικτυονία» τις κοινές πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι γειτονικοί δήμοι από το Φάληρο μέχρι τη Βάρκιζα σε ότι αφορά την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.
Πρόβλεψη νέων χρήσεων για επενδύσεις και ανάπλαση
Οξεία κριτική, άσκησε από τη δική του πλευρά στην Πολιτεία, ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Διονύσης Χατζηδάκης, επισημαίνοντας, ότι για να γίνει δυνατή η υλοποίηση νέων επενδύσεων στην περιοχή, απαιτείται, το υφιστάμενο προεδρικό διάταγμα για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου να αποκτήσει νέες χρήσεις. Κάτι, το οποίο προϋποθέτει αφενός συζήτηση της αρμόδιας Πολιτείας με τους Δημάρχους και αφετέρου επακριβή προσδιορισμό, του τι ακριβώς θεωρεί η Πολιτεία ως επένδυση.
Ο κ. Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στην μαρίνα Φλοίσβου ως επένδυση-πρότυπο στον τομέα της αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, υπενθυμίζοντας ότι από μια τριτοκοσμική μαρίνα που διέθετε μόνον ένα λυόμενο, έχει πλέον μεταμορφωθεί σε ένα «κόσμημα» από τον ιδιώτη επενδυτή που επιλέχθηκε στον σχετικό διαγωνισμό, τοποθέτησε σε αυτήν 50 εκατομμύρια ευρώ, πληρώνει κάθε χρόνο, ενοίκιο ύψους 6,5 εκατ. ευρώ συνεχώς αυξανόμενο, ενώ όσοι κάνουν χρήση της μαρίνας αποδίδουν στο κράτος ΦΠΑ 23%. Για να προσθέσει, ότι κατά τον ίδιο τρόπο πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα και η μαρίνα του Αλίμου η οποία σήμερα έχει ελάχιστες χρήσεις.
Ελληνικό: Αντισταθμιστικά οφέλη για ανάπτυξη, αθλητισμό, πολιτισμό
Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, υπεραμύνθηκε τέλος της αναγκαιότητας να προχωρήσει άμεσα η ανάπλαση της έκτασης 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων του Ελληνικού, καθώς, είναι απαράδεκτο μια επένδυση που διαθέτει master plan και έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο να έχει μετατραπεί σήμερα σε αποθήκη ψυχών, λόγω ιδεοληψιών. Επίσης, όπως είπε, σε καμία χώρα, ούτε καν στην Αφρική, δεν έχει συμβεί, η οριστική λήψη της απόφασης σχετικά με το πώς θα διαμορφωθεί μια περιοχή να καθυστερεί επί 12 χρόνια.
Από τη δική του πλευρά, ο κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, Δήμαρχος Ελληνικού- Αργυρούπολης, υπερθεμάτισε της υλοποίησης ενός σχεδίου Ανάπτυξης του Ελληνικού με οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας και την ενίσχυση της Ανάπτυξης, του Αθλητισμού και του Πολιτισμού. Για να προσθέσει, ότι ο Δήμος Ελληνικού, κινείται ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση προκειμένου να διασφαλίσει τα αντίστοιχα αντισταθμιστικά οφέλη, στα πλαίσια μιας επένδυσης που παντρεύει το επιχειρηματικό κέρδος, με το πράσινο και την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία. Ο κ. Κωνσταντάτος, διευκρίνισε, ότι στο υπάρχον σχέδιο αξιοποίησης, και πάρκο 2,5 χιλιάδων στρεμμάτων προβλέπεται και ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία και σημαντικές δυνατότητες βελτίωσης υπάρχουν. Επεσήμανε, επίσης, ότι η άποψη να μετατραπεί η έκταση του Ελληνικού εξ ολοκλήρου σε πάρκο, δεν τυγχάνει πλέον ευρείας αποδοχής, καθώς τα δεδομένα στην ελληνική οικονομία έχουν αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια. Με την ανεργία στα Νότια Προάστια να αγγίζει πλέον το 40%-50%, τα μισά καταστήματα να είναι κλειστά και το Ελληνικό να βρίσκεται εκτός του οικονομικού χάρτη με εξαίρεση τα νυχτερινά κέντρα, ο δήμος προσέγγισε μία πρόταση για την εξασφάλιση των αναγκών όλων των πολιτών.
Στην ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών που εξυπηρετούν και αναβαθμίζουν την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό, αναφέρθηκε ο κ. Στέλιος Θεοδοσόπουλος, Αντιδήμαρχος Δήμου Γλυφάδας. Για να προσθέσει, ότι είναι βέβαιος ότι οποιαδήποτε επένδυση πραγματοποιηθεί στο παραλιακό μέτωπο θα εναρμονιστεί με την γεωμορφολογία της περιοχής αποκτώντας μοναδικά χαρακτηριστικά.
Διαδημοτική συνεργασία για το Παράκτιο Μέτωπο
Ο Δήμαρχος Μοσχάτου Ταύρου, κ. Ανδρέας Ευθυμίου, χαρακτήρισε ως αναγκαία την διαδημοτική συνεργασία για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στο παραλιακό μέτωπο αφενός αλλά για την αντιμετώπιση της έλευσης στην Ευρώπη κυμάτων προσφύγων αφετέρου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, διατρέχεται από διαφορετικές διοικητικές και διαχειριστικές αρχές και χαρακτηρίζεται από ανομοιομορφία χρήσεων και προσβάσεων, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει μία χαοτική εικόνα. Ιδιαίτερα το τμήμα από το Νέο Φάληρο μέχρι το Παλαιό Φάληρο έχει υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της μη διαμόρφωσής του. Από τη δεκαετία του 70’ όπου η παραλία αποκόπηκε από τον αστικό ιστό λόγω της κατασκευής της σημερινής λεωφόρου Ποσειδώνος και του αλόγιστου μπαζώματος της ακτής, το συγκεκριμένο τμήμα της παραλιακής έχει υποστεί πολλά βάρη. Η επιδίωξη του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου για το παραλιακό μέτωπο, είναι ένας δημόσιος χώρος, με ελεύθερη πρόσβαση για τους πολίτες που είναι σήμερα αποκομμένοι από την παραλία τους, με ανάδειξη του περιβαλλοντικού στοιχείου, με ήπιες χρήσεις ψυχαγωγίας, πολιτισμού και αθλητισμού, παράλληλα με τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων για τους παραθαλάσσιους δήμους που υποφέρουν αλλά και με παράλληλη επίλυση των κυκλοφοριακών ζητημάτων. Ο κ. Ευθυμίου, χαρακτήρισε επίσης σημαντικό τον ρόλο της Περιφέρειας Αττικής, που καλείται να δημιουργήσει μαζί με τις δημοτικές αρχές ένα ενιαίο και ισχυρό θεσμό προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια αλλά και δημιουργώντας τους θεσμούς που θα επιτρέψουν στο παράκτιο μέτωπο να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα, όπου είναι δυνατόν, πάντα προς όφελος των πολιτών. Πρότεινε τέλος, τα έσοδα από το Ελληνικό να διατεθούν στο σύνολο των όμορων Δήμων, ώστε να μην υπάρξει Ανάπτυξη πολλαπλών ταχυτήτων.
Ενιαίες αποφάσεις για το μοντέλο ανάπτυξης
Ο κ. Βλάσης Σφυρόερας, Σύμβουλος της διεθνούς εταιρείας συμβούλων Hill International, επεσήμανε, ότι η αναδιαμόρφωση της παράκτιας περιοχής της Νότιας Αττικής αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αναγκαία έργα ανάπλασης. Για να προσθέσει ότι απαιτείται η λήψη συγκεκριμένων και ενιαίων αποφάσεων για το μοντέλο Ανάπτυξης και αξιοποίησης που θα υιοθετηθεί. Παρουσίασε επίσης τη μελέτη που εκπόνησε η Hill International για την αξιοποίηση 21 ακινήτων της ΕΤΑΔ , με βασικούς στόχους τη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών και επισκεπτών στο παράκτιο μέτωπο, τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής, την πλήρη συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς όρους, τον βέλτιστο καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης, την υλοποίηση των αναγκαίων και συμπληρωματικών υποδομών και εν τέλει τη δημιουργία μιας υπεραξίας για όλη την Αττική. Επέμεινε ιδιαίτερα στη γραφειοκρατία με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπο κάθε εγχείρημα αξιοποίησης, καθώς απαιτούνται περισσότερες από 100 περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για την υλοποίηση ενός έργου στην ακίνητη περιουσία και ειδικότερα: 52 εγκρίσεις για μία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενώ με το ΕΣΧΑΔΑ απαιτούνται 104 περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις καθώς η διαδικασία γίνεται δύο φορές, που σημαίνει στην πράξη πέντε έως δέκα χρόνια για μια επενδυτική άδεια! Η Hill International, διεθνής εταιρεία με 40 χρόνια δραστηριότητας και 100 γραφεία σε όλο τον κόσμο, διατηρεί την κεντρική της έδρα στην Αθήνα. Έχει υπάρξει project manager, μεταξύ άλλων, στο έργο αξιοποίησης του Αστέρα Βουλιαγμένης, αλλά και συνολικότερα έχει δραστηριοποιηθεί στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.
Σε αντίστοιχο πνεύμα και η τοποθέτησή του κ. Ανδρέα Γερακάκη, Αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), ο οποίος επιβεβαίωσε ότι τα αναπτυξιακά έργα που μπορούν να πραγματοποιηθούν στο παραλιακό μέτωπο βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κατασκευαστικών εταιρειών. Ωστόσο, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να καταρτιστεί ένα ενιαίο, συνεκτικό και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα master plan, προκειμένου να καταστεί εφικτό να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι προοπτικές που διαθέτει η Αττική Ριβιέρα.
Φορολογικά κίνητρα και ασφάλεια δικαίου για τα μεγάλα έργα
Σε παρέμβασή της η κ. Νικολέττα Μπιτούνη, νομική σύμβουλος της Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Yπουργείου Οικονομίας, υπογράμμισε ότι η ύπαρξη φορολογικού πλαισίου με παροχή κινήτρων στους στρατηγικούς επενδυτές, όπως επίσης και η Ασφάλεια Δικαίου αποτελούν προαπαιτούμενα για την υλοποίηση μεγάλων έργων, κατευθύνσεις τις οποίες έχει υιοθετήσει η Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων.
Να γίνει άμεσα υλοποιήσιμη κάθε ανάπτυξη από σοβαρούς επενδυτές
Ο κ. Γιάννης Ρεβύθης, Πρόεδρος Συνδέσμου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών, σημείωσε ότι ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους εναπομείναντες κλάδους της ελληνικής οικονομίας που αποφέρει έσοδα, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης νομοθετικού πλαισίου fast track με στόχο την επιτάχυνση της υλοποίησης μεγάλων έργων. Κάθε ανάπτυξη από σοβαρό επενδυτή απαιτείται να γίνεται άμεσα υλοποιήσιμη. Σε ότι αφορά ειδικότερα το μέτρο της παραχώρησης άδειας παραμονής σε αγοραστές ακινήτων-υπηκόους τρίτων χωρών που είναι πράγματι ευεργετικό για την κτηματαγορά, επισκιάζεται και αυτό από προβλήματα που σχετίζονται με το Κτηματολόγιο, τους δασικούς χάρτες και τη γραφειοκρατία αποτελώντας τροχοπέδη στην επανεκκίνησή της.
Η κα. Αλεξάνδρα Σεκούρη, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Κτηματομεσιτών σημείωσε ότι το εγχείρημα της Ανάπτυξης της ακίνητης περιουσίας στηρίζεται στο τρίπτυχο: προϊόν, επενδυτής και μεσίτης που λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος. Για να προσθέσει, ότι το φορολογικό σύστημα, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και η γραφειοκρατία λειτουργούν ως αντικίνητρα για την υλοποίηση πολλών και σημαντικών επενδύσεων στον τομέα του real-estate, για τις οποίες ωστόσο υφίσταται διεθνές ενδιαφέρον.
Το «ώριμο» έργο ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου
Η κ. Ήβη Νανοπούλου, Διευθύνουσα Εταίρος της «Θύμιος Παπαγιάννης & Συνεργάτες ΑΕΜ» αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα έργο απολύτως ώριμο από πλευράς θεσμικής, με νόμο, προεδρικό διάταγμα, περιβαλλοντικούς όρους, με προκαταρκτική – τεχνικοοικονομική μελέτη σκοπιμότητας και οποιεσδήποτε αλλαγές επ’ αυτού θα σήμαιναν την ολοκλήρωση ενός σχεδιασμού. Διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν ένα τέτοιο συλλογικό όραμα δεκαετιών να παραμένει έως σήμερα αίολο, παρά το ολοκληρωμένο σχέδιο και την μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρά τα σημαντικά έργα που γίνονται σήμερα στον Ιππόδρομο, παρά την αναγκαία αντιπλημμυρική θωράκιση των πυκνοκατοικημένων περιοχών κατοικίας , τον στρατηγικό σχεδιασμό απομάκρυνσης του αυτοκινήτου από την πόλη του Μοσχάτου και της Καλλιθέας και την επιδιωκόμενη ενδυνάμωση της σχέσης της πόλης με τη θάλασσα. Για να καταλήξει, ότι δεν πρέπει να υπάρξουν πισωγυρίσματα σε έργα που μελετήθηκαν με κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.
Επενδύοντας στην ακτογραμμή της Λαυρεωτικής
Η ειδική σύμβουλος του Δήμου Λαυρεωτικής κ. Αναστασία Βασιλοπούλου παρουσίασε την μεγάλη ακτογραμμή της Λαυρεωτικής , που εκτείνεται σε 87 χιλιόμετρα , επισημαίνοντας ότι και αυτή μπορεί και πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου. Τοποθετημένος στο νότιο άκρο της Λαυρεωτικής, ο Δήμος, επιδιώκει επενδύσεις, τόσο στον τουρισμό όσο και στη βιομηχανία. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία οριοθέτησης 19 ενάλιων χώρων, με στόχο δε την μετατροπή του Δήμου σε σημαντικού βεληνεκούς τουριστικό προορισμό, η Περιφέρεια Αττικής, χρηματοδοτεί ήδη την αναστήλωση σημαντικών αρχαίων μνημείων όπως επίσης και την υλοποίηση καταδυτικού πάρκου.
Διεθνείς Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες και αθηναϊκή Ριβιέρα
Στη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για τη διοργάνωση των μεγαλύτερων ιστιοπλοϊκών αγώνων στην αθηναϊκή Ριβιέρα, επέμεινε ο κ. Σωτήρης Μπουζέας, διευθύνων σύμβουλος της Greek Challenge, καθώς αυτή, διαθέτει έτοιμες υποδομές, μαρίνες- ξενοδοχεία, αλλά και τις κατάλληλες ανεμολογικές συνθήκες. Τα οικονομικά οφέλη τέτοιων διοργανώσεων είναι ιδιαίτερα υψηλά και εκατοντάδες εκατομμύρια το ενδιαφερόμενο παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό. Η όλη ανάπτυξη θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα πλαίσια της πολιτικής Γαλάζιας Ανάπτυξης με εξειδίκευση στις παράκτιες ζώνες και με αναβάθμιση των σχετικών υποδομών. Απαιτείται επίσης πολιτική ανάπτυξης και διεκδίκησης ιστιοπλοϊκών αγώνων διεθνούς εμβέλειας, σε συνδυασμό με τη θέσπιση θεσμικού πλαισίου.
Το φόρουμ « ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ», παρακολούθησαν περίπου 250 κορυφαίοι εκπροσώποι από τους χώρους του real-estate, του τουρισμού, των κατασκευών, επενδυτικών – επιχειρηματικών- τουριστικών φορέων και στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης. ΄Εδωσε όπως πάντα, τη δυνατότητα παρεμβάσεων, ερωταπαντήσεων και ενός ανοικτού διαλόγου για τις επενδύσεις στη Ριβιέρα με την υπόσχεση ότι αυτός θα συνεχιστεί σύντομα με τη συνεργασία πάντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πάνω σε εξειδικευμένα θέματα που αναμένεται ότι θα συμβάλουν παραπέρα στην ουσιαστική ενημέρωση και κατανόηση των επενδυτικών θεμάτων.
Το φόρουμ, διοργανώθηκε από την επιχειρηματική πρωτοβουλία Α- Energy με τη συνεργασία του Δήμου Bάρης Βούλας Βουλιαγμένης, του Υπουργείου Οικονομίας , σειράς σημαντικών φορέων και τη συμμετοχή πολλών δήμων του παράκτιου μετώπου, στα πλαίσια των τριήμερων εκδηλώσεων του Βlue Money Show που ολοκληρώθηκαν προχθές βράδυ στο ξενοδοχείο Astir Palace Βουλιαγμένης.
Τα πάνελ του, συντόνισαν η κ. ΄Αντα Σεϊμανίδη, Δημοσιογράφος, συντονίστρια της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας Α- Energy ,ο κ. Αλέξανδρος Βραχνός, επιστημονικός συνεργάτης της Α- Energy και ο κ. Νίκος Καραγιάννης, Διευθυντής του πόρταλ www. ypodomes.com.