Οι πρόσφατες καθυστερήσεις και ακυρώσεις στα γερμανικά αεροδρόμια λόγω προβλημάτων προσωπικού είναι απίθανο να τελειώσουν σύντομα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Volker Wissing στη γερμανική ταμπλόιντ Bild am Sonntag την Κυριακή.

Η Γερμανία, ωστόσο, δεν αποτελεί εξαίρεση. « Η κατάσταση της εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη είναι μια τεράστια πρόκληση για όλους », δήλωσε ο Wissing.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι ελλείψεις προσωπικού μετά τα lockdown της πανδημίας του κορωνοϊού είναι η κύρια αιτία των πολλών καθυστερήσεων και ακυρώσεων στα γερμανικά αεροδρόμια.

Το γερμανικό σωματείο Ver.di ανακοίνωσε ότι οι ελλείψεις προσωπικού στα σημεία ελέγχου ασφαλείας, το check-in και ο χειρισμός αποσκευών επηρεάζουν κυρίως μεγάλα αεροδρόμια όπως η Φρανκφούρτη, το Αμβούργο, το Βερολίνο και το Ντίσελντορφ.

Η Lufthansa είπε ότι σχεδιάζει να ακυρώσει περίπου 900 πτήσεις στο Μόναχο και τη Φρανκφούρτη κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Η κορυφαία συνδικαλίστρια του Ver.di και η αναπληρώτρια πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Lufthansa, Christine Behle , δήλωσε στην Augsburger Allgemeine : « Αυτό το καλοκαίρι θα είναι χαοτικό, οι επιβεβαιωμένες ακυρώσεις πτήσεων είναι μόνο η αρχή. Η κατάσταση έχει εξελιχθεί με τα χρόνια και ο κορωνοϊός ήταν το τελευταίο ποτήρι που έσπασε την πλάτη της καμήλας .»

« Η αιτία είναι ο ευρωπαϊκός «αναγκαστικός ανταγωνισμός» στα αεροδρόμια και η εξοικονόμηση δαπανών προσωπικού από 30 έως 40% μέσω φθηνών ναύλων και της ανάθεσης υπηρεσιών σε φθηνότερους παρόχους », πρόσθεσε ο Behle. « Το προσωρινό λουκέτο στα αεροδρόμια οδήγησε επίσης σε βραχυχρόνια εργασία και απολύσεις, και πολλοί υπάλληλοι αναζήτησαν άλλες θέσεις εργασίας. Αυτό το προσωπικό λείπει τώρα μαζικά, σίγουρα όταν ο αριθμός των κρατήσεων εκτοξεύεται ξανά στα ύψη. Μια δραματική κατάσταση .»

Ο Behle απαιτεί να παρέχονται ξανά υπηρεσίες εδάφους και άλλες υπηρεσίες από τις αεροπορικές εταιρείες και να απασχολείται εκεί προσωπικό.