Οι τοπικές αρχές προειδοποιούν, οι τουρίστες δε συμμορφώνονται και η ποινή είναι τσουχτερά πρόστιμα ή ακόμη και φυλάκιση.

Είτε πρόκειται για άμμο, είτε για βότσαλα είτε για κοσμήματα από ελεφαντόδοντο, τα προϊόντα ενός τόπου είναι πολύτιμα για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, δεν είναι λίγα τα περιστατικά, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, των τουριστών που επισκέπτονται προορισμούς και ρισκάρουν παρά τις απαγορεύσεις να πάρουν ενθύμια από τις αγαπημένες τους παραλίες και όχι μόνο.

Λευκή Άμμος από τη Σαρδηνία

Γνωστή είναι υπόθεση ενός ζευγαριού Γάλλων τουριστών που συνελήφθη με 40 κιλά άμμου από τη Σαρδηνία μέσα στο αυτοκίνητό του και πλέον κινδυνεύει με έξι χρόνια φυλάκιση κατηγορούμενο για κλοπή.

Η διάσημη λευκή άμμος της Σαρδηνίας θεωρείται δημόσιο αγαθό και απαγορεύεται αυστηρά να την απομακρύνει κάποιος από το νησί.

Το 1994 απαγορεύτηκε η πρόσβαση στη διάσημη «ροζ παραλία» της νήσου Μπουντέλι, βορειοανατολικά της Σαρδηνίας, εξαιτίας της ανησυχίας για το μέλλον της. Οι αρχές εκφράζουν ανησυχία καθώς πολλοί τόνοι άμμου από τις παραλίες του νησιού εξαφανίζονται κάθε χρόνο.

Βάσει ενός νόμου του 2017, θεωρείται παράνομο το εμπόριο άμμου, βότσαλων και κοχυλιών και συνήθως τιμωρείται με πρόστιμα που φθάνουν και τα 3.000 ευρώ.

Παρόλα αυτά, τουρίστες, κυρίως Ευρωπαίοι, γεμίζουν μπουκάλια με άμμο και στη συνέχεια τα «βγάζουν στο σφυρί» στο διαδίκτυο.

Κοσμήματα ελεφαντόδοντου από το Ναϊρόμπι

Μια ακόμη πρόσφατη υπόθεση είναι οι συλλήψεις τουριστριών στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι, επειδή φορούσαν βραχιόλια από ελεφαντόδοντο.

Η ποινή για την αγορά προϊόντος λαθροθηρίας ανέρχεται στον 1 χρόνο φυλάκιση ή τα 8.700 ευρώ για παράνομη κατοχή ελεφαντόδοντου.

Η κενυατική Υπηρεσία Πανίδας (KWS) διευκρινίζει ότι η αγορά ελεφαντόδοντου πιθανόν είναι νόμιμη σε άλλες χώρες, όμως όχι στο Ναϊρόμπι. Αυτό οδηγεί τους λαθροκυνηγούς στο να σπεύδουν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση για ελεφαντόδοντο.

Το εμπόριο ελεφαντόδοντου έχει σχεδόν απαγορευτεί από το 1989, παρόλα αυτά η λαθροθηρία δεν έχει σταματήσει εξ’ ολοκλήρου με αποτέλεσμα ο πληθυσμός των ελεφάντων να μειωθεί από εκατομμύρια στα μέσα του 20ου αιώνα σε περίπου 400.000.

Βότσαλα από τα Λαλάρια της Σκιάθου

Στον ελληνικό χώρο, στα Λαλάρια της Σκιάθου, η αλλοίωση του τοπίου εξαιτίας της έλλειψης βοτσάλων θεωρείται μη αντιστρεπτή.

Από το 2014 και μετά έχει θεσπιστεί απαγορευτική οδηγία από το λιμεναρχείο θεσπίζοντας και πρόστιμο, σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης, από 400 έως 1.000 ευρώ.

Άμμος και φυτά από το Ελαφονήσι

Το Ελαφονήσι έχει ενταχθεί στο δίκτυο με τις προστατευόμενες περιοχές Natura, καθώς αποτελεί οικοσύστημα εξαιρετικής οικολογικής σημασίας που δυστυχώς λόγω των τεράστιων αριθμών επισκεπτών έχει υποβαθμιστεί αρκετά.

Απαγορεύεται αυστηρά η κοπή φυτών ή το να πάρει κάποιος άμμο μαζί του.