H μεγαλύτερη τουριστική έκθεση στον κόσμο ITB άνοιξε  τις πύλες της στο Βερολίνο και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 11 Μαρτίου.
 
Η έκθεση συμπληρώνει φέτος 46 χρόνια παρουσίας και αποτελεί βαρόμετρο για την τουριστική αγορά κάθε χώρας, καθώς εκεί κλείνονται σημαντικότατες συμφωνίες για την καλοκαιρινή σεζόν.

Στη φετινή έκθεση συμμετέχουν συνολικά 10.644 εκθέτες από 187 χώρες και λόγω της αυξημένης ζήτησης και τα 26 hall του εκθεσιακού κέντρου συνολικής επιφάνειας 160.000 τ.μ. θα είναι ασφυκτικά γεμάτα.

Παράλληλα με την έκθεση, έχουν προγραμματιστεί ποικίλες εκδηλώσεις όπως το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό συνέδριο της τουριστικής βιομηχανίας, όπου θα παραστούν ηγετικές προσωπικότητες του χώρου με κύρια θέματα την οικονομική κρίση, την αναταραχή στις Αραβικές χώρες και την προστασία του κλίματος.

Από την φετινή έκθεση δεν θα μπορούσε να λείψει το ελληνικό στοιχείο. Πάνω από 40 τουριστικές επιχειρήσεις και προορισμοί πρόκειται να δώσουν το παρών, με στόχο όχι μόνο την ισχυροποίηση της αναγνωρισιμότητάς τους, αλλά και την αναστροφή του αρνητικού κλίματος για την Ελλάδα λόγω της αρνητικής δημοσιότητας που έχει δεχτεί η χώρα μας τελευταία.

Οι μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί της Γερμανίας παροτρύνουν τους Γερμανούς τουρίστες να επισκεφτούν το καλοκαίρι τα ελληνικά νησιά. Με αφορμή την έναρξη της ΙΤΒ, εκπρόσωποι των κορυφαίων tour operators,  TUI Germany και Thomas Cook έσπευσαν να υπογραμμίσουν τη σημασία των τουριστικών εισπράξεων για την ελληνική οικονομία.

Ο τουρισμός, όπως επισημαίνεται, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων για την Ελλάδα, αντιστοιχώντας στο ένα πέμπτο περίπου του ΑΕΠ.

 Ελπινίκη Τζουάνου