Να διευρύνει τις δυνατότητες του Βουδιστικού Τουρισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, ενθαρρύνοντας τους τουρίστες από τα βουδιστικά έθνη να γνωρίσουν την πλούσια κληρονομιά τους μέσα από τα βουδιστικά μνημεία και κέντρα της, επιχειρεί η Ινδία.

Με την τουριστική ανάπτυξη των βουδιστικών θεματικών πάρκων και μοναστηριών της με ανέσεις παγκόσμιας κλάσης στόχος, η Ινδία επιχειρεί την προσέλκυση επισκεπτών από άλλα βουδιστικά κράτη όπως η Ιαπωνία, η Σρι Λάνκα και η Ταϊλάνδη.

‘Ηδη η Ινδική κυβερνητική οργάνωση Maharashtra Tourism Development Corporation (MTDC), σε συνεργασία με τα υπουργεία Τουρισμού και Αυτοκινητοδρόμων εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση για την περιοχή της Μαχαράστρα.

Ενισχύοντας τους δεσμούς της με τα βουδιστικά έθνη σε όλο τον κόσμο η MTDC διοργάνωσε σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, ένα διεθνές συνέδριο “Βουδιστικού Κύκλου” στην περιοχή με σκοπό να προωθήσει σε παγκόσμιο επίπεδο τους προορισμούς με τον βουδιστικό πολιτισμό.

Στόχος για την Ινδία είναι η ανάπτυξη ενός ενιαίου βουδιστικού θεματικού πάρκου και των μοναστηριών κοντά στις σπηλιές Αγιάντα και Έλορα που αποτελούν την κληρονομιά της UNESCO στο Αουρανγκαμπάντ, για την προσέλκυση τουριστών.

Επίσης στην προώθηση περιλαμβάνονται και άλλα αξοθέατα και μνημεία όπως το Στούπα στο Ναλασουπαρά, η Παγκόσμια Παγόδα Βιπάσσανα στο Γκοράι, τα σπήλαια Μάνταμπεσβαλ στο Μπόριβαλι, Χάιντιαχούμι στο Ντάνταρ, Ελεφάντα και Κάντερι στο Εθνικό Πάρκο Σαντζάι Γκάντι, Κάρλα και Μπάζα στο Πούνε, Πανταβλένι στο Νασίκ, το Ντικσαχούμι Νάπουρ.

Τα υπουργεία Τουρισμού και Αυτοκινητοδρόμων βρίσκονται σε συνεργασία για την ανάπτυξη των οδικών συνδέσεων στα βουδιστικά hotspots, με το αεροδρόμιο Αουρανγκαμπάντ προκειμένου να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση των τουριστών, που έρχονται από άλλες περιοχές της χώρας.