Σε γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, μετατρέπονται το Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος του νησιού, με δύο σημαντικές πρωτοβουλίες να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρέσβης της Γερμανίας Jens Plοtner παρότρυνε τους συμπατριώτες του να επισκεφτούν τη Λέσβο και μαθητές από τη Λέσβο συμμετείχαν σε Διεθνές Camp Γεωπάρκων στη Γερμανία που οργανώθηκε από το διακρατικό Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Muskauer Faltenbogen/Łuk Mużakowa.

Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO αποτελούν μοναδικούς χώρους εκπαίδευσης και μάθησης, τα οποία ήδη από τη δημιουργία τους έχουν αναπτύξει ισχυρές συνεργασίες, εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις με στόχο τη γνωριμία των παιδιών και των νέων αλλά και ατόμων όλων των ηλικιών με θέματα που σχετίζονται με τη Γη μας, το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε, τον άνθρωπο και τον πολιτισμό που έχει δημιουργήσει.

Τα Γεωπάρκα έχουν αναπτύξει μοναδικούς δεσμούς συνεργασίας και στο πλαίσιο αυτό υλοποιήθηκε η Διεθνής Κατασκήνωση Γεωπάρκων με θέμα «Η ενέργεια συναντά τη γεωλογία».

Στην Διεθνή Κατασκήνωση Γεωπάρκων τα παιδιά φιλοξενήθηκαν στην περιοχή Weißwasser της Γερμανίας, σε ένα εντυπωσιακό υπαίθριο χώρο, με ξύλινα μπανκαλόου, πισίνα, αθλητικές εγκαταστάσεις και μοναδικό φυσικό περιβάλλον με έντονη βλάστηση και πανύψηλα δέντρα.

Μέσα σ’ αυτό το χώρο συμμετείχαν σε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλάμβανε δράσεις υπαίθρου, εκπαιδευτικές περιηγήσεις και επισκέψεις, ερευνητικές εργασίες, θεματικές βραδιές αφιερωμένες στα Γεωπάρκα, κολύμπι, αθλητικές δραστηριότητες και πολλές συζητήσεις.

Όμως πάνω απ’ όλα, οι νέοι ασχολήθηκαν με θέματα που σχετίζονται με τα σύγχρονα περιβαλλοντικά ζητήματα, την ενέργεια και τη σχέση της με τα Γεωπάρκα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι λέξεις-κλειδιά της κατασκήνωσης ήταν Γεωπάρκα, αειφορία, ορυκτά καύσιμα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διατήρηση των φυσικών πόρων.