Για τους πλούσιους, η αγορά ενός δεύτερου διαβατηρίου μπορεί να είναι η απόλυτη πολυτέλεια – τόσο από την άποψη της ευκολίας όσο και από την άποψη ενός εντυπωσιακού συμβόλου.

Εάν έχετε χρήματα μπορείτε να αγοράσετε την ιθαγένεια μέσω του προγράμματος “Ιθαγένεια μέσω επενδυτικών προγραμμάτων” (CIP), τα οποία προσφέρονται σε ορισμένες χώρες.

Σύμφωνα με τα συστήματα αυτά, τα άτομα μπορούν να αποκτήσουν μια δεύτερη υπηκοότητα “εξαιρετικά γρήγορα” σε αντάλλαγμα δωρεάς ή επένδυσης, συχνά σε ακίνητα, σύμφωνα με την Nomad Capitalist, μια εταιρεία που βοηθά τους πελάτες της να γίνουν “παγκόσμιοι πολίτες”.

“Για πολλούς πλούσιους ανθρώπους που έχουν ένα δεύτερο ή τρίτο διαβατήριο είναι σημαντικό για την ικανότητα να ταξιδεύουν, τονίζει ο Nούρι Κατζ, πρόεδρος της Apex Capital Partners, μιας διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας που ειδικεύεται στα CIP.
Για μερικούς είναι επίσης ένα σύμβολο κατάστασης, σαν την αγορά ενός πανάκριβου αυτοκινήτου”.

Η δεύτερη ιθαγένεια είναι κάτι περισσότερο από το να πάρετε απλά ένα διαβατήριο. Υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα όσον αφορά στην χρήση της δεύτερης ιθαγένειας όπως η κατοικία σε χώρες όπου τα φορολογικά βάρη είναι χαμηλότερα.

Αξίζει να πάρετε ένα διαβατήριο;

Περίπου το 89% των Βρετανών θα ήθελε να κατέχει ένα δεύτερο διαβατήριο και πάνω από το 34% εκατό δήλωσαν ότι είχαν εξετάσει την επένδυση ως ένα σχέδιο που θα τους επέτρεπε να αποκτήσουν ένα, σύμφωνα με έρευνα του 2017 που δημοσίευσε η CS Global Partners.
Το 80% των 500 ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ήθελαν να επενδύσουν ή να δώσουν το 5% του ετήσιου μισθού τους για να αποκτήσουν μια δεύτερη υπηκοότητα.

Οι καλύτεροι προορισμοί για δεύτερο διαβατήριο

Η απόκτηση της ιθαγένειας της Κύπρου διαρκεί μόνο 56 ημέρες και απαιτεί επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ σε ακίνητα, κρατικά ομόλογα, τραπεζική κατάθεση σε κυπριακή τράπεζα ή επένδυση σε νέα εταιρεία.
Οι υποψήφιοι πρέπει επίσης να είναι ιδιοκτήτες σπιτιού αξίας 500.000 ευρώ στην Κύπρο για πάντα.

Η ιθαγένεια της Μάλτας απαιτεί κρατική δωρεά ύψους 650.000 ευρώ, επένδυση 150.000 ευρώ σε κρατικά ομόλογα της Μάλτας για πέντε χρόνια και αγορά ενός σπιτιού αξίας τουλάχιστον 350.000 ευρώ ή την πενταετή μίσθωση ακινήτου για τουλάχιστον 16.000 ευρώ.

Η ιδιότητα του πολίτη της Μολδαβίας στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος απαιτεί δωρεά 100.000 ευρώ και κρατική αμοιβή ή επένδυση ύψους 250.000 ευρώ σε εγκεκριμένα ακίνητα.

Η Τουρκία ξεκίνησε ένα παρόμοιο πρόγραμμα το 2017 – επενδύοντας σε ακίνητη περιουσίας αξίας 250.000 ευρώ.