της Εύας Οικονομάκη

Ανάσα σε δύο από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό και την εστίαση, που έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση, προχωρώντας σε μείωση του ΦΠΑ που βαρύνει υπηρεσίες και αγαθά.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι μετά την άρση των προσωρινών μέτρων προστασίας, το β’ τρίμηνο του 2021, τουρισμός και εστίαση να ενισχυθούν μέσω της μείωσης της έμμεσης φορολογίας, κάτι που θα δώσει βαθιά ανάσα στις επιχειρήσεις, ώστε στην πορεία προς την πλήρη επανεκκίνησή τους να αναπληρώσουν ένα μέρος των απωλειών που θα έχουν καταγράψει όλο αυτό το διάστημα.

Τα δύο σενάρια

Στο πλαίσιο αυτό, δύο σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι με προσωρινή ισχύ έως το τέλος του 2021 και τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται μέσα στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους.

Το πρώτο προβλέπει την παράταση έως το τέλος του έτους του μειωμένου ΦΠΑ 13% που ισχύει σήμερα ως μέτρο κατά της πανδημίας στον τουρισμό, την εστίαση και τις μεταφορές.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ της εστίασης από το 13% στο 11%. Όσον αφορά στον τουρισμό θα εξεταστεί είτε όλο το τουριστικό πακέτο να πάει στο 13%, είτε εναλλακτικά να μειωθεί ο συντελεστής διαμονής στο 6%.

Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι παρεμβάσεις θα είναι βραχείας διαρκείας και θα στοχεύουν στην ενίσχυση των κλάδων στην προσπάθεια για επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους.

Τουρισμός

Στο τραπέζι θα βρεθεί και η μείωση του ΦΠΑ στο συνολικό τουριστικό πακέτο, αφού πρόκειται για ένα ελκυστικό εργαλείο σε μια χρονιά που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την αντεπίθεση του ελληνικού τουρισμού. Η έστω και προσωρινή μείωση του ΦΠΑ για όλο το τουριστικό πακέτο στο 13% ή ακόμα και στο 11% θα ενίσχυε σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της χώρας ως τουριστικού προορισμού. Όπως τονίζουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς, η αποκλιμάκωση του ΦΠΑ, ακόμα και αν είναι προσωρινή, θα κάνει ανταγωνιστικότερο το τουριστικό προϊόν, δεδομένου ότι στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου ο ΦΠΑ κυμαίνεται μεταξύ 9% και 10%.

Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά τον τουρισμό, στη διαμονή με πρωινό η ενιαία τιμή υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Στη διαμονή με ημιδιατροφή (πρωινό και γεύμα) η ενιαία τιμή υπάγεται επίσης στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Στη διαμονή με πλήρη διατροφή (full board – πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό γεύμα) το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση ποτών τα οποία περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία. Στη διαμονή με το σύστημα all inclusive το 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών, η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί με σαφή τρόπο και το υπόλοιπο ποσοστό στο 13%.

Εστίαση

Η έκτακτη μετάταξη του συνόλου της εστίασης για περιορισμένο χρονικό διάστημα σε ένα μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 11% είναι ένα από τα σενάρια που θα εξετάσουν στο οικονομικό επιτελείο. Είναι βέβαιο ότι το δημοσιονομικό κόστος είναι μεγάλο και θα επηρεάσει την τελική απόφαση, αλλά αναγνωρίζεται ότι θα στηρίξει τον κλάδο που έχει κατεβάσει ρολά.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου από την πλευρά τους ζητούν μείωση για ένα έτος του ΦΠΑ στην εστίαση (τρόφιμα, καφέ και μη αλκοολούχα ποτά) στον χαμηλό συντελεστή 6%. Με αυτή τη μείωση εκτιμούν ότι θα μπορέσει να υπάρξει ανάλογος περιορισμός και στις τιμές καταναλωτή, ώστε να ενισχυθεί η καταναλωτική δύναμη όλων των πολιτών, πρακτική που έχουν ακολουθήσει οι περισσότερες χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Ο κλάδος της εστίασης, που έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, συνολικά εισφέρει ετησίως περί τα 6 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Εξίσου σημαντικό είναι ότι προσφέρει εργασία σε περίπου 600.000 εργαζόμενους και διατηρεί χιλιάδες σημεία πώλησης σε όλη τη χώρα.