Σύνταξη: tourismtoday.gr

Σε μεγάλο βαθμό έχουν επηρεαστεί οι τομείς που σχετίζονται με τον τουρισμό – που αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο το 11% του ΑΕΠ στη Νότια Ευρώπη και τη Γαλλία – από τους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία.

Αυτό υπογραμμίζει νέα έκθεση της Goldman Sachs, επισημαίνοντας πως η ευρωπαϊκή οικονομική δραστηριότητα παραμένει υποτονική στο δεύτερο τρίμηνο λόγω των αυστηρών εθνικών περιορισμών.

Υπό το πρίσμα δύο διαφορετικών σεναρίων re-opening των οικονομιών, η έκθεση “ακτινογραφεί” το μέγεθος της ανάκαμψης στον τομέα της φιλοξενίας στη Νότια Ευρώπη και τη Γαλλία.

Το βασικό σενάριο

Στο βασικό σενάριο, ο τουρισμός θα ανακάμψει καθώς οι σχετικοί περιορισμοί χαλαρώνουν στις αρχές της θερινής περιόδου του 2021.

Η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία των τομέων που σχετίζονται με τον τουρισμό εκτιμάται ότι θα σημειώσει ετήσια αύξηση το γ’ τρίμηνο του έτους η οποία θα κυμαίνεται από τουλάχιστον:

  • 1% στην Ιταλία και τη Γαλλία.
  • 5% στην Πορτογαλία.
  • 13% στην Ελλάδα.
  • 20% στην Ισπανία.

Η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στον τουρισμό θα προσθέσει, κατά μέσο όρο, σχεδόν ένα επιπλέον 1% στην ενίσχυση του ΑΕΠ το β’ και το γ’ τρίμηνο στο βασικό σενάριο της.

Οι διαφορές μεταξύ χωρών

Η έκθεση αναγνωρίζει πάντως ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες διαφορές μεταξύ χωρών.

Το καλοκαίρι του 2020 ο ισπανικός τουρισμός υπέφερε περισσότερο από τις άλλες χώρες. Και, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, τώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για μια ισχυρή ανάκαμψη. Όπως εκτιμάται αυτή θα προσθέσει σχεδόν 1,4% στο ΑΕΠ έως το τέλος του γ’ τριμήνου του 2021.

Η Ελλάδα θα έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα οφέλη, σε όρους ΑΕΠ. Η ανάκαμψη σε τομείς που σχετίζονται με τον τουρισμό θα προσθέσουν 1% στο ελληνικό ΑΕΠ.

Η Ιταλία ακολουθεί με 0,7%, ενώ η Γαλλία και η Πορτογαλία με 0,4% και 0,1%.

Το αρνητικό σενάριο

Στο αρνητικό σενάριο όπου ο Covid δεν συγκρατείται αποτελεσματικά και οι περιορισμοί παραμένουν μέχρι το τέλος της θερινής περιόδου, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η μείωση του συνολικού ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ σε σχέση με το βασικό σενάριο θα είναι σημαντική το β’ και το γ’ τρίμηνο, στο 1,3% κατά μέσο όρο σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη και τη Γαλλία, ενώ θα είναι ιδιαίτερα “βαριά” για Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία.

Η εξάρτηση από τον εγχώριο τουρισμό είναι απίθανο να ανακουφίσει το πρόβλημα, δεδομένου του περιορισμένου βαθμού “υποκατάστασης” μεταξύ διεθνών και εγχώριων επισκεπτών. Το καλοκαίρι του 2020:

  • Ο αριθμός των διεθνών επισκεπτών μειώθηκε κατά 70%.
  • Ο αριθμός των εσωτερικών επισκεπτών μειώθηκε επίσης, κατά μέσο όρο περίπου 20%.

Ο κλάδος του τουρισμού και της φιλοξενίας παρουσίασαν ισχυρή αύξηση της απασχόλησης πριν από την πανδημία.

Αλλά η ανακατανομή του εργατικού δυναμικού έχει συνδεθεί με διαφορετικές αυξήσεις παραγωγικότητας και στις πέντε χώρες.

Σε Ιταλία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ισπανία. Συνεπώς, τονίζεται στην έκθεση, η τελευταία επέκταση στον τουρισμό δεν πρέπει να θεωρηθεί απαραίτητα ότι αυξάνει την παραγωγικότητα.