Η κλιματική αλλαγή και τα καιρικά φαινόμενα απειλούν ολοένα και περισσότερο τα αρχαιολογικά μνημεία της Ελλάδας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικoύ πρακτορείου Reuters.

“Έχουμε πλημμύρες, έχουμε περιόδους ξηρασίας, έχουμε όλων των ειδών τα ακραία φαινόμενα που πραγματικά απειλούν μνημεία, τα οποία έστεκαν ασφαλή για χιλιάδες χρόνια”, δηλώνει ο Καθηγητής Κλιματολογίας Χρήστος Ζερεφός.

Η επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της Αθήνας με τα όξινα στοιχεία των βροχοπτώσεων και τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών αποτελούν κίνδυνο για τα μνημεία που κοσμούν το κέντρο της.

Η Ακρόπολη είναι πιθανότατα ο καλύτερα διατηρημένος αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας, ωστοσο χρόνο με το χρόνο, τα σημάδια της διάβρωσης είναι εμφανή.

«Κάθε χρόνο έχουμε όλο και περισσότερες προβληματικές περιπτώσεις. Δαπανούμε περισσότερα χρήματα, χρήματα που προκύπτουν χωρίς να το περιμένουμε, για να προστατεύσουμε τα τείχη της Αρχαίας Αθήνας, τα οποία μέχρι πρότινος δεν είχαν πρόβλημα», λέει γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη.

Από το 2004 έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο σχέδιο καθαρισμού με λέιζερ στα τείχη της Ακρόπολης, όμως τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής είναι απρόβλεπτα.