Πορεία ανάκαμψης φαίνεται να καταγράφει η γαλλική τουριστική βιομηχανία και ενώ ο τουρισμός αναμένεται να φθάσει σε υψηλά επίπεδα το 2017, το τμήμα των επαγγελματικών ταξιδιών της αγοράς φαίνεται επίσης να ανακάμπτει. Σύμφωνα μάλιστα με το Ινστιτούτο Στατιστικής & Οικονομικών της Γαλλίας (INSEE), σχεδόν οι μισές διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία πραγματοποιούνται από επαγγελματίες ταξιδιώτες.
Πιο αναλυτικά, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων από όσους ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους στη Γαλλία είναι 96 εκατ., καταλαμβάνοντας περίπου το 48% του συνολικού αριθμού διανυκτερεύσεων στα γαλλικά ξενοδοχεία το 2016, σύμφωνα με το INSEE. Η εκτίμηση της συνολικής αξίας των επαγγελματικών ταξιδίων στην τουριστική αγορά της Γαλλίας ανέρχεται σε 28,2 δις. ευρώ. Σύμφωνα με την εταιρεία EPSA, το εν λόγω τμήμα θα σημειώσει επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2017 (+ 3,5% έναντι + 2% το 2016).
“Παρατηρήσαμε μια ανάκαμψη”, ανέφερε ο Claude Lelièvre, Αντιπρόεδρος της Γαλλικής Ένωσης Ταξιδιωτικής Διαχείρισης (AFTM). Εκτιμάται ότι οι επιχειρηματίες ξοδεύουν κατά 2,5 με 5 φορές περισσότερα από τους τουρίστες αναψυχής για μεταφορές, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Το γεγονός αυτό ωθεί τους επαγγελματίες του τουρισμού και τα γαλλικά εδάφη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να προσελκύσουν αυτό το επικερδές τμήμα της αγοράς.
Ωστόσο, όσοι ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους το 2017 δεν έχουν πλέον πολλά κοινά με τους ταξιδιώτες πριν από τριάντα χρόνια. Σε αυτό έχει συμβάλλει η εμφάνιση του Διαδικτύου και η οικονομική κρίση.
Εξοικονόμηση χρόνου και έλεγχος κόστους
Με στόχο την εξοικονόμηση χρόνου και τον έλεγχο του κόστους, η ψηφιακή επανάσταση έχει αλλάξει τις συνήθειες των ανθρώπων. “Οι εταιρείες χρησιμοποιούν τώρα τα σεμινάρια “webinars “ για να αποφύγουν τα έξοδα ταξιδιού” υπογράμμισε ο Jérôme Bonnepart, “διαχειριστής ταξιδιών” στην Arkema και περιφερειακός εκπρόσωπος της AFTM.
Έτσι, οι ημέρες κατά τις οποίες τα ταξιδιωτικά γραφεία διοργάνωναν ταξίδια από Α έως Ω φθάνουν σύντομα στο τέλος τους. Σήμερα πλέον όσοι ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους διαχειρίζονται οι ίδιοι τις κρατήσεις τους μέσω των smartphone τους.
Άλλοι ενδιαφερόμενοι είναι ευχαριστημένοι
Το νέο επιχειρηματικό μοντέλο που έχει δημιουργηθεί ικανοποίησε και άλλους ενδιαφερόμενους. Η τάση έχει ξεκινήσει πριν από λίγα χρόνια από τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, οι οποίες άρχισαν να εισάγουν προσφορές για επαγγελματίες ταξιδιώτες. Ακολουθώντας τα βήματά τους, η Uber και η Airbnb εισήγαγαν τις δικές τους προσφορές για τα επαγγελματικά ταξίδια της τουριστικής αγοράς.
Και αυτή η τάση αρχίζει να αποδίδει σιγά-σιγά. “Παρατηρήσαμε μια εξέλιξη της αγοράς που προκάλεσε η εμφάνιση ορισμένων φορέων στη συνεργατική οικονομία”, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της AFTM. Μια αύξηση που ενισχύθηκε από την άφιξη στην αγορά εργασίας της γενιάς των «Millenials» – ατόμων ηλικίας 18 έως 35 ετών που είναι εθισμένοι στα κινητά τους τηλέφωνα και στην οικονομία της κοινής χρήσης.
Το ζήτημα της ασφάλειας
Ποια στρατηγική θα πρέπει να υιοθετηθεί ενόψει των πλατφορμών της συνεργατικής οικονομίας; Οι παραδοσιακοί φορείς εκμετάλλευσης προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ψηφιακά εργαλεία, επιδιώκουν να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα προσφορές προσαρμοσμένες στις ανάγκες του τομέα των επαγγελματικών ταξιδιών. Επιπλέον, οι εταιρείες είναι νομικά υπεύθυνες για την ασφάλεια των υπαλλήλων τους