Οι κατασκευαστές αεροσκαφών σε όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται επί του παρόντος για την προώθηση στην αγορά οχημάτων «ηλεκτρικής κατακόρυφης απογείωσης και προσγείωσης», και αυτό το μοντέλο της Airbus μπορεί να γίνει ένα κοινό θέαμα στον ουρανό.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η ευρωπαϊκή εταιρεία πέταξε το νέο της «CityAirbus» μπροστά σε υπαλλήλους και μέσα ενημέρωσης για πρώτη φορά. Οι δημιουργοί του ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα μέλλον όπου τέτοια αεροσκάφη λειτουργούν ως ιπτάμενα ταξί που οδηγούν τους επιβάτες πάνω από μεγάλες πόλεις.

Η Airbus παρουσίασε το νέο eVTOL δημόσια την περασμένη Δευτέρα κατά τη διάρκεια επίσκεψης ενός Γερμανού πολιτικού στις εγκαταστάσεις της στη Βαυαρία. Το όχημα μπορεί να μεταφέρει 4 επιβάτες σε απόσταση 60 μιλίων και μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητα 75 μιλίων ανά ώρα. Αυτό το καθιστά ελαφρώς γρηγορότερο από ένα αυτοκίνητο.

Η ελπίδα είναι να λειτουργήσει ως μέθοδο μεταφοράς μικρού μήκους εντός πόλεων, παρακάμπτοντας τη συμφόρηση και επιτρέποντας περισσότερες απευθείας διαδρομές από τα παραδοσιακά ταξί.

Τα eVTOLS όπως το CityAirbus ενδέχεται να είναι σε θέση να πετάξουν εντελώς αυτόνομα κάποια στιγμή, αλλά τα αρχικά σχέδια για αυτό το μοντέλο είναι να ελέγχεται απομακρυσμένα από τον πιλότο.

Ο φουτουριστικός σχεδιασμός διαθέτει τέσσερις «μονάδες προώθησης», με δύο κινητήρες και δύο έλικες το καθένα, και το κύριο σώμα μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερις επιβάτες.