Για χρόνια, οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν τα ισχυρότερα διαβατήρια στον κόσμο. Όμως αυτό δεν ισχύει πλέον. Ειδικότερα, οι πρόσφατες διπλωματικές αποφάσεις σε όλο τον κόσμο προκάλεσαν ανασχηματισμό των ισχυρότερων διαβατηρίων παγκοσμίως στον Δείκτη Passport, ο οποίος κατατάσσει τις χώρες σύμφωνα με την ελευθερία ταξιδιού που απολαμβάνουν οι πολίτες.

Η Γερμανία εδώ και χρόνια κυριαρχούσε στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ οι κάτοχοι γερμανικών διαβατηρίων απολάμβαναν στο παρελθόν το μεγαλύτερο αριθμό χωρών που μπορούσαν να επισκεφτούν χωρίς βίζα.

Πλέον, τη θέση της Γερμανίας έχει λάβει η Νότια Κορέα, της οποίας το διαβατήριο θεωρείται τώρα το ισχυρότερο στον κόσμο μαζί με τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με τον δείκτη Passport.

Η παγκόσμια οικονομική συμβουλευτική εταιρεία Arton Capital, η οποία επιβλέπει τις κατατάξεις, δήλωσε ότι η Νότια Κορέα και η άνοδος της Σιγκαπούρης στον κατάλογο επηρεάστηκε από την πρόσφατη απόφαση του Ουζμπεκιστάν να χορηγήσει και στις δύο χώρες πρόσβαση χωρίς θεώρηση.
Πρόσφατες “προσαρμογές των πολιτικών θεώρησης στη Σομαλία” ήταν επίσης πίσω από την απόφαση, ανέφερε η εταιρεία.

Τα διαβατήρια της Νότιας Κορέας και της Σιγκαπούρης επέτρεψαν στους ταξιδιώτες να επισκεφθούν 162 κράτη χωρίς βίζα, θέτοντας και τις δύο χώρες στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης με βαθμίδα ισχύος διαβατηρίου 1.

Το γερμανικό διαβατήριο, το οποίο επιτρέπει στους ταξιδιώτες να επισκεφθούν 161 χώρες χωρίς βίζα, βρίσκεται τώρα με την Ιαπωνία στη δεύτερη θέση.

Οι ευρωπαϊκές χώρες καταλαμβάνουν τις επόμενες θέσεις στην κατάταξη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ οι Βρετανοί μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα σε 159 έθνη.

Η Αυστραλία έχει βαθμό διαβατηρίου 7, με τους Αυστραλούς να μπορούν να ταξιδεύουν σε 156 χώρες χωρίς βίζα, βρισκόμενη στο ίδιο επίπεδο με τη Μάλτα και την Τσεχική Δημοκρατία. Η Νέα Ζηλανδία είναι μόλις ένα σημείο πιο πίσω, με βαθμολογία 155.

Σημειώνεται ότι το Index Passport, ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και αποτελεί ένα μέτρο που χρησιμοποιείται για να εκτιμηθεί η ισχύς των διαβατηρίων παγκοσμίως.

Πρόσφατα η news.com.au αποκάλυψε ότι το χρώμα του διαβατηρίου ενός έθνους είχε σημαντικό νόημα και ότι υπήρχαν μόνο τέσσερα χρώματα διαβατηρίων που χρησιμοποιούνται από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Το αυστραλιανό διαβατήριο είναι μπλε, ένα χρώμα ιστορικά συνδεδεμένο με τις χώρες του Νέου Κόσμου, ενώ σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ένα κόκκινο διαβατήριο, ενώ το πράσινο είναι ένα χρώμα που συνήθως υιοθετείται από έθνη όπου το Ισλάμ είναι η κυρίαρχη θρησκεία.

Τέλος, ορισμένα διαβατήρια είναι μαύρα, όπως το διαβατήριο της Νέας Ζηλανδίας, με το μαύρο να αποτελεί χρώμα εθνικής σημασίας.