thessaloniki

Τι δουλειά έχει μια παρέα Μεξικανών από το Παρίσι σε γνωστό εστιατόριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης; Ήρθαν για τρεις ημέρες στην πόλη, είδαν τα αξιοθέατα, διασκέδασαν, ψώνισαν κάποια αναμνηστικά, έκαναν και μια σύντομη εκδρομή στη Χαλκιδική. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να μην προσελκύει το πλήθος των τουριστών που συρρέει στην Αθήνα αλλά έχει αρχίσει να γίνεται προορισμός city break κατά κύριο λόγο για τους βαλκάνιους γείτονες μας, τους Τούρκους, τους Ρώσους αλλά ακόμη και για κάποιους Δυτικοευρωπαίους.
Η πολυδιαφημιζόμενη αύξηση του τουριστικού κύματος στη Θεσσαλονίκη είναι γεγονός, και παρότι δεν έχει φτάσει ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο, φαίνεται πως έχουν μπει οι βάσεις για να καταφέρει κάποια στιγμή η πόλη να φιγουράρει μέσα στους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς των Βαλκανίων.

Η απευθείας αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με πλειάδα ευρωπαϊκών πόλεων, οι προσπάθειες του δήμου για την προσέλκυση τουριστών από χώρες όπως η Κίνα και η Αυστραλία και η επιτυχημένη παρουσία μεγάλων τουριστικών πρακτορείων, όπως το Mouzenidis Tours, έχει δώσει μια σημαντική ώθηση στο τουριστικό προϊόν της πόλης.

Με τη σειρά τους οι τουρίστες που επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη είτε ως μια στάση πριν την εξόρμησή τους στις παραλίες της Χαλκιδικής είτε ως κύριο προορισμό της εκδρομής τους, δίνουν μία, μικρή έστω, ανάσα στη χειμαζόμενη τοπική οικονομία.

Ρώσοι, Βούλγαροι, Τούρκοι και Σέρβοι βρίσκονται στην κορυφή των ξένων τουριστών που επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για τις διακοπές τους. Πρόκειται για πολίτες κυρίως μέσων εισοδημάτων, μεγάλο ποσοστό των οποίων (Βαλκάνιοι φυσικά) έρχονται με το αυτοκίνητό τους στην πόλη.

Σύμφωνα με τους ξενοδόχους της πόλης, η διαμονή τους είναι κατά μέσο όρο 2-3 ημέρες, κυρίως Σαββατοκυριάκα. Κατά την παραμονή τους, επισκέπτονται τα αξιοθέατα της πόλης, κάνουν τη βόλτα τους στη Νέα Παραλία, «αράζουν» για φραπέ στην Αριστοτέλους και φυσικά δοκιμάζουν εκλεκτά φαγητά σε κάποιο από τα πολλά εστιατόρια ή ταβέρνες του κέντρου και όχι μόνο.

voria