Η πανδημία οδήγησε  πολλούς ανθρώπους να κάνουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους. Η εξ αποστάσεως εργασία είναι πλέον ευκολότερη από ποτέ. Ο τρόπος ζωής digital nomads έχει πραγματικά απογειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Ως εκ τούτου πολλές χώρες επιθυμούν να προσελκύσουν απομακρυσμένους εργαζόμενους (digital nomads). Το Expat Insider έχει κατατάξει τα καλύτερα και τα χειρότερα μέρη για εργασία.

Ποια είναι τα χειρότερα μέρη για τους εργαζόμενους

Σύμφωνα με τον Δείκτη Εργασίας Εξωτερικού του Expat Insider, ο οποίος περιλαμβάνει 59 προορισμούς, η Κύπρος είναι η τρίτη χειρότερη χώρα, ενώ η Ιταλία έρχεται δεύτερη. Η Τουρκία βαθμολογείται χειρότερη από όλες.

Το νόμισμα της Τουρκίας κάνει τη ζωή δύσκολη

Η Τουρκία βρίσκεται στην τελευταία δεκάδα από το 2017 και το 2021. Οι μετανάστες  ήταν δυσαρεστημένοι με την τοπική οικονομία κατά 43%. Ταυτόχρονα είχε επίσης κακές επιδόσεις στην υποκατηγορία εργασίας και αναψυχής. Το 32% των εργαζομένων είναι απογοητευμένοι με τις ώρες εργασίας τους. Αυτό είναι διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 16%.

Η Ιταλία έχει λίγες τοπικές ευκαιρίες εργασίας

Η Ιταλία κατατάσσεται σταθερά στην τελευταία 10άδα από τότε που ξεκίνησε η έρευνα το 2014. Το 2021, όσοι ζούσαν και εργάζονταν στην Ιταλία ήταν απογοητευμένοι από τις τοπικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας. Το 56% τις αξιολόγησε αρνητικά σε σύγκριση με το 33%  παγκοσμίως. Το 22% περιγράφει την κατάσταση ως «πολύ κακή».

Μικτή η κατάσταση στην Κύπρο

Η κατάσταση στην Κύπρο είναι πιο μικτή, με περίπου τους μισούς ερωτηθέντες – 52% – να είναι γενικά ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους, σε σύγκριση με το 68%. Η χώρα κατατάσσεται επίσης στην τελευταία θέση όσον αφορά στην ασφάλεια της εργασίας. Συγκεκριμένα, το 22% των ερωτηθέντων δηλώνουν πολύ δυσαρεστημένοι σε αυτόν τον τομέα.

Οι Δανοί “το κάνουν καλύτερα”

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες στη Δανία ήταν απόλυτα ικανοποιημένοι με τις ώρες εργασίας τους, σε σύγκριση με τον μέσο όρο μόλις 27%διεθνώς. Η εικόνα ήταν παρόμοια στη Νορβηγία, όπου το 42% ήταν απόλυτα ευχαριστημένοι με τις ώρες εργασίας τους. Στην πραγματικότητα, στη Δανία υπάρχει μια επίσημη εβδομάδα εργασίας μόλις 37 ωρών.

Η Νέα Ζηλανδία έχει γενικά τη σωστή ισορροπία

Η Νέα Ζηλανδία έρχεται δεύτερη συνολικά στον Δείκτη Εργασίας στο Εξωτερικό και τέταρτη όσον αφορά στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Το 83% των ομογενών που ερωτήθηκαν ήταν γενικά ικανοποιημένοι σε αυτόν τον τομέα – σε σύγκριση με το 66 % διεθνώς.

Ποια είναι τα καλύτερα μέρη για εργασία συνολικά

Ένας μόνο νικητής μπορεί να υπάρχει και το 2021 η Ταϊβάν κατέλαβε την πρώτη θέση στον Δείκτη Εργασίας στο Εξωτερικό.

Οι ερωτηθέντες ήταν ευχαριστημένοι με την εργασιακή τους ασφάλεια – με το 83% να είναι γενικά ικανοποιημένο σε αντίθεση με το 61% διεθνώς. Το 40% ήταν επίσης απόλυτα ικανοποιημένο.

Το 85% ήταν ευχαριστημένο με την τοπική οικονομία και με τα αυστηρά μέτρα για τον COVID-19.

Η Νέα Ζηλανδία ήρθε δεύτερη ενώ η Τσεχία τρίτη. Η ανατολικοευρωπαϊκή χώρα βρίσκεται σταθερά στην πρώτη τριάδα και λαμβάνει τη μεγαλύτερη βαθμολογία στην κατηγορία εργασίας και αναψυχής.

Περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε (82%) είναι γενικά ικανοποιημένοι με τις ώρες εργασίας τους.

Εάν σκέφτεστε τον ψηφιακό τρόπο ζωής των νομάδων, η Τσεχική Δημοκρατία μπορεί να είναι το κατάλληλο μέρος για εσάς. Το 93%των εργαζόμενων εκπατρισμένων λένε ότι μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως.